Ki a felelős Liman elvesztéséért?

2022. október 02. 22:28

Orosz oldalról megkezdődött a bűnbakkeresés az újabb harctéri vereség esetében.

2022. október 02. 22:28
null
Hidegkuti Konstantin
Hidegkuti Konstantin
Moszkva tér

„Bár Oroszország ünnepként élte meg a négy egykori ukrajnai régió föderációba történő felvételéről szóló dokumentumainak aláírását, az aktuális hadi helyzetet látva nem lehet felhőtlen Moszkva öröme. Ugyanis majdnem három hétnyi – 20 nap – felettébb heves harc után a kiemelt jelentőségű észak-donbasszi Liman település végül elesett. Habár már a szeptember közepi sikeres harkovi ellentámadás során felmerült Liman feladásának lehetősége, rövid ideig úgy tűnt az orosz haderőnek mégis sikerült stabilizálnia a front vonalát a Donyec és Oszkol folyók mentén. Ám utóbbi túl korainak bizonyult. Kijev úgy tűnik még korábbi sikereit meglovagolva erőforrásainak többségét a donbasszi front északi régióiba irányítja, hogy a donyecki után a Luganszki Népköztársaság területére is behatoljon, potenciálisan veszélybe sodorva a Szeverodonyeck-Liszicsanszk agglomerációt.

De mi vezetett Liman elestéhez?

Nos, a választ részben még a sikeres harkovi ellentámadásnál kell keressük. Ugyanis mint kiderült, az orosz hadvezetés azóta sem tudott igazán úrrá lenni az északkeleti fronton. Nem volt képes a meglévő állások mentén stabilizálni a védelmet, nem sikerült megoldást keríteni az Izjum és Balakleja elvesztését okozó legfőbb problémára. Ami nem más, mint a megfelelő számú embererő hiánya. Ugyanis a kezdetben 6, majd a fokozatos erősítések térségbe vezénylése után 10 ezer fő körüli ukrán támadócsoporttal szemben az orosz védelem közel tízszeres hátrányban volt.”

Nyitóképen: Ukrán zászló lobog egy visszafoglalt donyecki faluban. Fotó: Metin Aktas / Anadolu Agency / AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2022. október 03. 10:23
Saul Bloom a felelős. Danny Ocean egyik bevetésén ő Lyman Zerga néven futott.
MTom
2022. október 03. 09:33
Jobb kerdes, ki lesz a hibas hogy delen Khersonban is vagy 30km- t tortek elore az ukran erok tegnap. Liman-tol mar keletebbre nyomulnak es a kovetkezo varosokat tamadjak. Meg eszakabbra Kupianszk-nal is visszavetettek az orosz vedoket
Zsaturnuzs
2022. október 03. 07:58
Tűzszünet és kompromisszumos béke az egyetlen kiút ebből a háborúból. Ezt most (még) egyik fél politikai vezetése sem akarja. Megy tovább a vérfürdő, a katonák és a civilek az elszenvedői.
stug
2022. október 03. 06:04
Gyülekezik a sereg - Oroszország Anyácska gondoskodik a fiairól: https://www.youtube.com/watch?v=8Jjl3mjUP-4
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!