Putyin, Gorbacsov és az orosz nagyság két víziója

2022. szeptember 06. 14:02

A Kreml visszatért a hódításon, félelmen és brutalitáson alapuló módszerekhez és célokhoz.

2022. szeptember 06. 14:02
null
Gideon Rachman
Financial Times

„Donald Trump azt ígérte, hogy újra naggyá teszi Amerikát. Hszi Csin-ping kedvenc szlogenje a kínai nép »nagy megfiatalodását« hirdeti. Vlagyimir Putyint hasonló kétségbeesett vágy hajtja, hogy visszaállítsa az orosz nagyságot.

De hogyan definiálunk egy nagy országot? Putyinnak és a múlt héten elhunyt Mihail Gorbacsovnak különböző elképzelései voltak erről.

Putyin számára a nemzeti nagyságot a terület, a katonai erő és a szomszédok megrémítésének vagy leigázásának képessége határozza meg. Az orosz vezető úgy véli, hogy országának joga van ahhoz, hogy a világ egyik nagyhatalma legyen. Szerinte Oroszországot »kirabolták«, amikor Ukrajna függetlenné vált, és a nemzeti hatalom és nagyság újjáépítésének kulcsa az elveszített területek visszaszerzése. Az Ukrajna lerohanására vonatkozó tragikus döntés ennek a megszállottságnak a csúcspontja volt.

Gorbacsov számára a nemzeti nagyságot inkább az egyszerű polgárok méltósága határozta meg. Egy 2001-es, Daniel Yergin történésznek adott interjúban rámutatott arra, hogy a Szovjetunió képtelen volt biztosítani polgárai számára a mindennapi szükségleteket: »Képzeljünk el egy olyan országot, amelyik az űrbe repül, Szputnyikokat indít, ilyen védelmi rendszert hoz létre ... [De] nincs fogkrém, nincs szappanpor, nincsenek az élet alapvető szükségletei. Hihetetlen és megalázó volt egy ilyen kormányban dolgozni.«

Az, hogy az egyszerű oroszoknak már nem kell ilyen nélkülözéseket elviselniük, nagyban köszönhető Gorbacsov gazdasági reformjainak, bármennyire is tétovák voltak azok. Azoknak, akik őt hibáztatják a működő szovjet gazdaság tönkretételéért, ezt nem szabad elfelejteniük.

Az egykori szovjet vezető emberi méltóságról alkotott elképzelése a szólásszabadságra is kiterjedt. »Hihetetlen és megalázó« volt az is, hogy a szovjet rendszerben a művelt embereknek a hivatalos hazugságok, szlogenek és cenzúra világában kellett élniük. Gorbacsov ezt megváltoztatta azzal, hogy felszabadította a sajtót és a kreatív iparágakat, szabadon engedte a disszidenseket és lehetővé tette a megfelelő történelmi kutatások folytatását. Putyin most visszatér Oroszországban a szovjet típusú elnyomáshoz – miközben szétzúzza az utolsó független médiát, bebörtönzi az ellenzéket, és bűncselekménynek minősíti annak elismerését, hogy Oroszország háborúban áll.”

Nyitókép: MTI/AP/Russian pool

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DE JÓ
2022. szeptember 06. 22:18
Minden zsidó baloldali humán értelmiségi?
amca
2022. szeptember 06. 20:01
A kérdés ,ki a faxom vagy te?? Ki kérdezett? Miért tettek a mandira? Miért beszélsz ostoba ? Anyád miért nem szedett fogamzást ? sic:
Box Hill
2022. szeptember 06. 18:42
Volt egy másodperc, amikor letért róla? "Az oroszok már öt évszázadon keresztül próbálják országuk végső határát meglelni, de sehogy sem sikerül.” (A. L. Kennedy, The Quarterly Review, 1947. január) Egyébként az orosz birodalmi terjeszkedés volt az, amiről Fridhjof Nansen, norvég sarkkutató és Nemzetek Ligája (Népszövetség) megbízott, állította közel 100 éve már: "Oroszország az 1500-as évektől kezdődően minden hét évben egy norvégiányi területet kebelezett be." (Ezen, addig megállíthatatlan terjeszkedés érte el határainkat is 1939-ben. Egyetlen valamirevaló döntéshozó sem hagyhatta ezt figyelmen kívül.)
NullaSalus
2022. szeptember 06. 16:06
"A Kreml visszatért a hódításon, félelmen és brutalitáson alapuló módszerekhez és célokhoz." Bezzeg, ha Kijevet a földig bombázta volna, mint ahogy Amerika csinálta Bagdaddal, akkor kulturált, felvilágosultnyugati lett volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!