The New York Times: Orbán Viktor a „puha autokrácia” képviselője

2022. szeptember 29. 09:17

A lap szerint Európában a „puha autokrácia” legismertebb képviselője Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

2022. szeptember 29. 09:17
null

– olvasható a The New York Times véleménycikkében.

A lap szerint még az Európai Unióban is kihívást jelent a liberális demokráciának és a jogállamiságnak Lengyelország és Magyarország – utóbbiról nemrég mondta ki az Európai Parlament, hogy nem teljes értékű demokrácia, hanem választási autokrácia.

Hozzátették: az Egyesült Államok és NATO-beli szövetségesei rengeteget tesznek Ukrajna megsegítéséért az Oroszország elleni harcban, amit a demokrácia és a totalitárius rendszer harcának állítanak be. „De a Joe Biden által felkínált kétosztatúságot nem mindenki fogadja el, beleértve a NATO-tag Magyarországot és Törökországot.”

– írja a New York Times szerzője.

A lap egy másik cikkében a szerző hangsúlyozta: a demokrácia érzékelhető hanyatlása már a hatvanas évek óta nem puccsok és forradalmak nyomán történik, hanem legitim módon megválasztott kormányok tettei okozzák.

A cikk szerint a kormányfő „2010-es megválasztása óta illiberális demokrácia kiépítésén dolgozik, és ennek érdekében meggyöngítette a civil szervezeteket, a sajtószabadságot, hatalma alá vonta az igazságszolgáltatást, valamint átalakította a választási rendszert”.

 – olvasható a cikkben.

Nyitókép: Zach D Roberts / NurPhoto / NurPhoto via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
radagast
2022. szeptember 29. 14:51
Egy terrorista állam demokráciázik!
Robi54
2022. szeptember 29. 13:44
Ha mindez igaz lenne,Gyurcsány már régen nem élne,de minimum az életfogytiglan sitten ülne.
néhai Ch.Pilot
2022. szeptember 29. 10:13
OFF TOPIC ... izé... valaki árulja el, miért nem tudom a hozzászólásaimat szerkeszteni? Ha a kis szerkesztés ikonra kattintok, csak rebben egyet a képernyő és nem nyílik meg a felugró ablakocska... az oldalon változott valami, vagy a böngészőmben "állítódott el" ON.
néhai Ch.Pilot
2022. szeptember 29. 10:11
"ilágszerte veszélyben a demokrácia, mert mérges populisták és önkényuralmi vezetők azt gondolják, hogy a korlátlan állami hatalom jót tesz a hétköznapi polgároknak." 1. Magyarországon nincs korlátlan állani hatalom. Nagyon nincs! Ez tehát hazugság. 2. A a hétköznapi polgárok korlátlan hatalma - mert az előbbi ellentéte nyilván csak ez lehet - mennyivel jobb opció egy államnak? 3. Komolyan kezd érdekelni, mit értenek a komcsik - Európában és Ámerikában - "demokrácián"? Már úgy értem miféle olyasmit, ami Magyarországon nincs, náluk meg van? Nem szép szavak, elvek szintjén (amiket ők sem tartanak be)!!! Hanem a gyakorlatban. Tessék nekem megmagyarázni! Mert véleményem szerint én nagyobb demokráciában élek itt Magyarországon, mint amilyen Nyugaton jelenleg a gyakorlatban(!!!) van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!