Orbán szembeszáll a társadalmi békével

2022. szeptember 12. 18:58

Ez a szellem ugyanakkor távol áll minden konzervativizmustól.

2022. szeptember 12. 18:58
null
Radnóti Sándor
Hírklikk

 

„A magyar szellemiséget 12 éve a Fidesz uralja. Ez idő alatt milyen intézkedéseket hozott meg azért, hogy átalakítsa azt? 

 

Két alapvonást látok. Az egyik az állam világnézeti semlegességének feladása, a másik a kritikai szellem elkornyasztására való törekvés. Létrejött az állami ideológia, amelynek szilárd körvonalait az etnikai nacionalizmus, a nemzeti öncélúság kivételével nem lehet leírni, mert a mindenkori politikai helyzet, a közvélemény állandó szondázása máskülönben elvtelen pragmatizmusra – Erasmusszal szólva – egyazon szájból hideg és meleg fújására készteti. Ám definíció nélkül is mindenki ismeri és fölismeri, különösen a belső ellenség leleményes kereséséből, szüntelen azonosításából, a viszolyogtató militáris beszédből, az agresszív kismalac-féle beszédből, a hírlapíróknak nevezett propagandisták majdnem hihetetlenül gyalázatos stílusáról, a hideg polgárháború kivételes állapotának folyamatos fenntartásából. Ellensége a szabadságnak, az egyenlőségnek és hívei közösségétől eltekintve, nem ismeri a szolidaritást. Ez a szellem ugyanakkor távol áll minden konzervativizmustól, a politikai kereszténység giccses opportunizmusa és a szélsőséges jobboldali eszmekincshez való szabad átjárás jellemzi, amit az egyszerűség kedvéért náci beszédnek szoktunk nevezni.

(...)

Összességében a magyar társadalom nyert, vagy veszített ezzel az új szellemiséggel? 

 

Veszített.”

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner.hu

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2022. szeptember 15. 08:58
"..NEM SZÁLL SZEMBE'"(!!!!) PUSZTÁN! ....Azzal a linkséggel és intézményes hülyeséggel száll szembe Radnóti linkzsidó apukám, amit te és a hasonló niemandok képviseltek és prédikáltok--ÉS EZT SZUPERJÓL(!!!)--ÉRTED(?) SZUPERJÓL TESZI! EZÉRT VÁLASZTOTTUK ŐT(!)--ÉS CSAK ŐT-- MEG NEGYEDSZERRE 2022.ÁPR. 3-ÁN IS, ÉS NAM AZ OLYAN SÜLTBARMOKAT, MINT AMILYEN TE IS VAGY...HÜLYEFASZIKÁM.Mert olyannyira süket vagy és HIG-TAKONY-AGYÚ, hogy mindezt 3 fiaskó után sem tudod.
Esvány
2022. szeptember 13. 16:26
"Az egyik az állam világnézeti semlegességének feladása" Világnézeti semlegesség nincs. Minden állam, minden társadalom kell, hogy egy jól meghatározott értékrenddel rendelkezzen. A probléma csak az, hogy ti és nyugati libbant elvtársaid a beteges és romboló ideológiátokat szeretnétek ránkerőltetni. Mi viszont azt választottuk (4x2/3-dal), ami az európai civilizációnak és a magyar államiságnak is az alapja. Ha nem tetszik, lehet menni a multikulti Bécsbe, vagy Párizsba. "a másik a kritikai szellem elkornyasztására való törekvés. " Az állandó és rosszindulatú piszkoskodásitoknak, hőbörgéseiteknek semmi köze a kritikához. Kritizálni az tud, aki hasonló értékrendet képviselve jobb megoldást javasol, vagy konkrét hibák kijavítására tesz javaslatot. Ti csak rombolni akartok.
Agnieszka
2022. szeptember 13. 11:20
A filozófus pályázat hamissága a kiírók és elbírálók sara volt, a filozófusok éltek vele és nagy részük, akiket elszámolási kötelezettség terhelt volna, ezt sem volt képes teljesíteni. A filozófusok inkább tettestársak voltak, azzal a meggyőződéssel, h. nekik jár a pénz, ha csak így lehet hozzájutni, akkor így.
csulak
2022. szeptember 13. 10:55
radnoti elvtars olvassa el ezt a cikket , hatha felebred : https://magyarnemzet.hu/gazdasag/2022/04/szaz-pontban-ezt-tette-az-orszaggal-az-orban-kormany
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!