Vlagyimir Putyin ismét tett egy lépést a világháború fel

2022. szeptember 21. 11:07

Egyértelművé vált, hogy a Kreml által korábban hangoztatott céloknak semmi közük sincs a valódi szándékokhoz.

2022. szeptember 21. 11:07
null
Németh András
HVG

„Putyin egyben azzal vádolta a Nyugatot, hogy atomháborúval zsarolja Oroszországot és közölte: a zsarolókra borulhat az asztal. »Nem blöffölök« – tette hozzá, s eddig ez volt az orosz államfő részéről a legegyértelműbb utalás arra, hogy Moszkva valóban minden eszközt fel fog használni a győzelem érdekében, miközben egyre kevésbé világos, hogy mi lehet a győzelem. A háború első szakaszában a cél Ukrajna demilitarizálása és nácitlanítása, valamint a Donyec-medence »felszabadítása« volt, de hamar egyértelművé vált, hogy Putyinék szemet vetettek Kijevre, illetve Ukrajna teljes keleti felére is.

Ezek a célok mostanra elérhetetlenné váltak, úgy tűnik, hogy a Kreml most a Donyec-medence teljes egészének az elfoglalásával, illetve a délen megszállt további területek bekebelezésével is beérné. Viszont közben teljesen egyértelművé vált, hogy a Kreml által korábban hangoztatott céloknak semmi közük sincs a valódi szándékokhoz: az oroszok egy hagyományos területrabló háborúval el akarják foglalni a szomszédos állam területének nagy részét. Mindez annak ellenére, hogy Oroszország korábban nemzetközi és kétoldalú szerződésekben erősítette meg, hogy elismeri Ukrajna szuverenitását és határait.

A Nyugat máris válaszolt, s az első reakciók egyáltalán nem meglepőek. Gillian Keegan brit külügyi államtitkár szerint Putyin kísérletet tesz a történelem átírására, amikor azt állítja, hogy Ukrajna fenyegette Oroszországot. »Fogalmazzunk egyértelműen, Putyin hazudik. Oroszország illegitim háborút indított Ukrajna ellen, s mi, NATO-szövetségeseinkkel együtt, kitartunk Ukrajna támogatása mellett« – mondta a konzervatív politikus.

»A Putyin által bejelentett részleges mozgósítás az Oroszország által indított háború további eszkalálására tett kísérlet, s egyben újabb bizonyítéka annak, hogy Oroszország az agresszor. Továbbra is segítenünk kell Ukrajnát, s ha így teszünk, azzal a saját érdekeinket is szolgáljuk« – ezt már Petr Fiala cseh államfő közölte. A nyugati politikusok azt is megerősítették, hogy semmilyen körülmények között nem ismerik el a megszállt területen rendezett népszavazások eredményét.”

Nyitókép: Sergei BOBYLYOV / SPUTNIK / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szabó Tamás
2022. szeptember 21. 20:47
"...Vlagyimir Putyin ismét tett egy lépést a világháború felé..." Ez most így van, András. Zelenszkijék viszont naponta sprintet futnak ugyanarra.
csulak
2022. szeptember 21. 17:31
az USa tette meg ezeket a lepeseket, az orosz mindig csak valaszolt ! Jo ha ezt is eszreveszitek !
zakar zoltán béla
2022. szeptember 21. 15:03
komszomolszkaja pelosi hillary bidenki stb
darázs
2022. szeptember 21. 14:22
ha a nyugat belépett a háborúba Ukrajna oldalán akkor miért csodálkozik azon hogy ezt Putyin a maga módján köszöni meg? és mielőtt valaki azt mondaná hogy a fegyverszállítás nem hadviselés én azt mondom hogy OK amennyiben fizetnek érte, de Ukrajna már egy csődtömeg amely a nyugat zsoldjába szegődött hadseregként keresi meg a napi betevőjét. A nyugat hadviselése nélkül itt már rég béke lenne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!