Túlélünk, ha beledöglünk is

2022. szeptember 29. 18:48

Rengeteg bizonytalanságot okoz a válság, a kormányzati partnerség hiánya a magyar települések működésében.

2022. szeptember 29. 18:48
null
Karácsony Gergely
Karácsony Gergely
Facebook

„Nem volt ünnepi a hangulat az önkormányzatok napján rendezett találkozón ma Gödöllőn. Mert az ott összegyűlt polgármesterek mindegyike számára most az a kérdés: a megélhetési válság, az energiaválság és a klímaválság egymásra épülő hatásait hogyan élik túl a településeink.

Én is arról beszéltem, hogy a generációm által még soha nem tapasztalt gazdasági és szociális krízis fenyeget Magyarországon. A megoldás nem a bűnbakkeresés, nem a megosztás, csakis a partnerség lehet, és az, ha a kormány visszatér a jogállamiság útjára, és megkapjuk az uniós forrásokat. Jogállam vagy újabb és újabb megszorítások – mára így egyszerűsödött le a kérdés.

Miközben az állami költségvetés is a fizetésképtelenség határán, az önkormányzatoknak tíz-, sőt húszszorosára nőttek az energiaköltségei, aközben nem feledkezhetünk meg arról, hogy a mi gondjaink valójában eltörpülnek azoknak a százezreknek és millióknak a gondjaihoz képest, akiknek a lakhatásukat, a megélhetésüket, a hétköznapi biztonságukat fenyegetik az elszabadult árak, az egekbe szökő rezsiköltségek. Éppen mi ragaszkodunk a szolidaritáshoz, a segítségnyújtáshoz.

Beszéltem arról, hogy Budapesten a város saját bevétele arra sem elég, hogy idén kifizessük belőle a megnövekedett energiaszámlát. Erre a helyzetre nem jelent megoldást, ha bármit bezárunk, megszüntetünk, nem is ebbe az irányba indulunk. Inkább előre menekülünk: az energia-kiszolgáltatottsággal szemben az energiafüggetlenséget választjuk. Azt, hogy az évtized végére a budapesti közszolgáltatások a saját maguk által megtermelt energiából működjenek, ne legyenek kiszolgáltatva se a magyar, se az orosz kormány folyton változó politikájának.

Itt az ideje annak is, hogy tanuljunk végre ennek a válságnak a tapasztalataiból, és ismerjük fel végre, a zöld beruházásokkal kell küzdeni nemcsak az energiaválság, de a klímaválság ellen is. Ezt a célt szolgálja Budapesten a közösségi közlekedés fejlesztése, amiről válság idején sem mondunk le, a következő lépés a korszerűtlen, energiafaló és környezetszennyező járművek cseréje kell legyen. Rengeteg bizonytalanságot okoz a válság, a kormányzati partnerség hiánya a magyar települések működésében. De nekünk most abban kell elszántnak lennünk, hogy túlélünk, ha beledöglünk is.”

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
RendBen
2022. szeptember 30. 18:27
Geri, te balfék, szerinted a Kormány nem működik együtt veled? Te idióta álklicskós idegenszívű hiperpasszív egysejtű gyökér.
Osztap Bender
2022. szeptember 30. 18:02
Túlélünk, ha beledöglünk is Rendben van! Te kezd a beledögléssel, mi meg majd ezt is túléljük. Így aztán mindenki jól jár.
csulak
2022. szeptember 30. 17:18
inkabb dogolj bele ! https://magyarnemzet.hu/belfold/2022/09/szazmilliot-vertek-el-a-margit-negyedre https://magyarnemzet.hu/belfold/2022/09/karacsonyek-utolag-atirtak-az-m3-as-metro-utemtervet-eltussolva-a-negyedeves-csuszast https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/2022/08/letelemuk-a-zsarolas
amca
2022. szeptember 30. 16:43
Te beledougless. Qurcsány elküldte a selyemzsinort. Megkapod.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!