A nép 2019 után rájött, hogy a szavazat nem játék: így tarolt a Fidesz az idei időköziken

2022. szeptember 28. 09:25

Gyorselemzésünkben 26 időközi idei eredményeit vizsgáltuk meg és vetettük össze a 2019-es adatokkal.

2022. szeptember 28. 09:25
Ódor János László
Kontra

„A bajban megjön a fanyalgók esze is, nincs idő »üzengetni«. Gyorselemzésünkben 26 időközi idei eredményeit vizsgáltuk meg és vetettük össze a 2019-es adatokkal. 13 esetben fordított a kormánypárt, 9 esetben újra győzött a kormánypárt és javított is 2019-hez képest; 3 esetben az ellenzék nyert, de zárkózik a Fidesz-KDNP; és csak 1 esetben nyert és javított az ellenzék (Isaszegen). 2019-ben talán jó ötletnek tűnt dacból az ellenzékre szavazni, de úgy látszik, mindenki megbánta. A kormánypárti gőzhenger azóta szinte mindent visszavett.

A valóság pörölye 2022-ben orbitális módon vágta arcon az országot és azon belül is leginkább az ellenzéket, illetve annak – átmeneti – szavazóit.

Érdekes jelenséget tapasztalunk az áprilisi választások óta: úgy tűnik, a protestszavazás luxusa csak békeidőkben működik, a bajban a magyar szavazónak is van annyi esze, hogy nem »üzenget«.

Mire gondolunk itt?

Már többször említettük az amúgy jobbos, konzervatív, esetleg kimondottan fideszes és kormánypárti ismerőseinket. Mindenkinek van ilyen rokona, barátja, és most nem a Magyar Hang-os »igazi konzervatív, a Fidesz ment arrébb, mi maradtunk«-szerű fanyalgókra gondolunk.

Családi körben például klasszikus, stabil Fidesz-párti szavazók voltak képesek megosztani szavazataikat a Jobbik vagy a Momentum felé is az utóbbi alkalmakkor, hogy »üzenjenek« a kormánypártoknak, mert szerintük nem jó irányba haladnak a dolgok. 2019 például tökéletes alkalom volt a dacból való szavazásra:

semmi veszély a láthatáron, minden rendben halad, a városok szépülnek és épülnek, de hát Borkai Zsolt meg a jachtozás, és különben is, Mészáros Lőrinc!

2022 elején akkor kezdtük el sejteni, hogy nagy Fidesz-győzelem körvonalazódik, amikor az orosz–ukrán válságban hirtelen a korábbi »üzengetők« is összekapták magukat, és szó nélkül Orbánékra húzták az ikszet, mert megértették, hogy ez bizony nem a dac meg a fanyalgó jelzések küldésének ideje.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2022. szeptember 29. 10:53
Hogy is mondják? Alapértelmezett. Nem alapértelmezett az, hogy az időközi választások eredményeiből a rendes választások eredményeire lehessen következtetni. Bedőlni neki meg pláne nem alapértelmezett. 2-3-5 százalékkal több szavazat az ellenzéknél. Olyan ellenzéknél, amelyiknek már régen a két farkú kutya sétáltatása utáni produktum alatt volna a helyük, szigorúan zacskóban és a kukában.
llnnhegyi
2022. szeptember 28. 11:45
A Fidesz a nép pártján! Ennyi a titok. Nem kellenek ehhez konferenciák tucatjait megrendezni.
JMoflicheque
2022. szeptember 28. 11:40
Reméljük lesz változás a politikában. Nem kell mindig a kisebbik rosszra szavazni. Eljön az az idő, amikor épülni, szépülni fog a "Mi Hazánk".
MaBaker
2022. szeptember 28. 11:30
Ezért kell most a Mi Hazánkra szavazni. Nna ők kizárt, hogy bármilyen szankciót támogatnának. Ennyire a Fidesz sem volt gerinces, mindent megszavaztak, csak utólag nyavajognak, hogy "dehát nem ezt ígérték az ejróperek".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!