Üzenetem Hirosimából

2022. augusztus 08. 10:35

Az emberiség ismét a tűzzel játszik. Csak egy hiba, félreértés vagy tévedés választ el bennünket az armageddontól.

2022. augusztus 08. 10:35
null
Antonio Guterres
Népszava

„Itt az ideje annak, hogy a világ vezetői a »hibakusákhoz« hasonlóan világosan értsék az atombombák igazi valóját. Az atombombák léte értelmetlen. Nem nyújtanak biztonságot vagy védelmet. Rendeltetésük szerint kizárólag halált és pusztítást okoznak.

Háromnegyed évszázad telt el azóta, hogy a gombafelhők megjelentek Hirosima és Nagaszaki fölött. Azóta az emberiség átvészelte a hidegháborút, az évtizedekig tartó képtelen katasztrófapolitikát és számos rémisztő eseményt, amelyben az emberiség perceken belül megsemmisülhetett volna.

Az atomhatalmak azonban még a hidegháború csúcspontján is jelentősen csökkentették nukleáris arzenáljaikat. Széles körben elfogadott volt az a nézet, hogy meg kell akadályozni a nukleáris fegyverek használatát és elterjedését, valamint a fegyverkísérleteket.

Jelenleg viszont annak a veszélye áll fenn, hogy megfeledkezünk 1945 tanulságairól.

Az egyre erősödő, új fegyverkezési versenyben a kormányok dollár-százmilliárdokat költenek felhalmozott nukleáris fegyvereik fejlesztésére. A világon közel 13 000 nukleáris fegyver található. A komoly nukleáris felhanggal rendelkező geopolitikai válságok egyre több helyen fordulnak elő, a Közel-Kelettől a Koreai-félszigeten át, egészen Ukrajna Oroszország által történt megszállásáig.

Az emberiség ismét a tűzzel játszik. Csak egy hiba, félreértés vagy tévedés választ el bennünket az armageddontól.

A vezetőknek nem szabad tovább kísérteniük a végítélet napját és örökre fel kell hagyniuk a nukleáris fenyegetés eszközével.”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2022. augusztus 08. 21:12
Ez az elvtárs , figyelmeztesse az elvtársait .
Robertoo
2022. augusztus 08. 21:07
A világon eddig egyetlen hadsereg 'használta' az atombombát védtelen civilek ellen.
balbako_
2022. augusztus 08. 14:53
Aki járt Genfben érdemes megnézni, hogy a fél város ENSZ alkalmazott! Döbbenet, hogy mennyi túlfizetett here nyüzsög ott és nem tudni mit csinálnak.
NETUDKI
2022. augusztus 08. 14:50
nyelt volna le anyád .......
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!