Történelmi töredezettség ellenzékváltás helyett

2022. augusztus 17. 11:05

A baloldalon nincs megújulás, ahogy a történelmi kudarccal végződött választások utáni tanácstalanság is tovább nőtt.

2022. augusztus 17. 11:05
null
Nagy Ervin
Nagy Ervin
XXI. Század Intézet

„A hazai baloldal nem képes megújulni: továbbra sincs innováció és releváns mondanivaló, az április 3-án megbukott pártelit pedig – minden személyi változás ellenére – vezető pozícióban maradt. A választási kudarc után nőtt a töredezettség, Márki-Zay Péter visszatérésével, illetve a Jobbik szakadásával szeptemberre – az egykori szivárványkoalíció helyén – immár tizenegy (társ)elnök vezetésével működő nyolc szervezet lesz. Mivel az ellenzéki oldalon nincs hely ennyi párt számára, minden bizonnyal élesedni fog a szavazók bizalmáért folyó küzdelem. A 2024-es helyhatósági és uniós voksolásokra ennek ellenére szükség lesz valamilyen együttműködésre, hisz a nagyobbaknak fontos a stabilitás látszatának fenntartása s a töredezettség felszámolása, míg a kispártoknak a túlélés miatt kell majd ellenfeleikkel összefogniuk.

A XXI. Század Intézet legújabb elemzése a baloldal történelmi fragmentáltságát ismerteti, illetve rámutat az ellenzék szerkezeti válságából eredő problémákra, azaz a megújulás hiányára és a versengéssel szemben felmerülő együttműködési kényszerre.

Megújulás helyett permanens válságban a baloldal

A történelmi kudarccal végződött április 3-i választások óta eltelt időben egyre mélyebb politikai, szervezeti és vezetői válságba kerültek a baloldali pártok. Nincs koherens mondanivalójuk, ahogy érvényes politikai válaszuk sincs a háború okozta globális gazdasági krízisre. Megosztó módon és hitelesség nélkül nyilvánulnak meg a lakosságot jelenleg leginkább érintő egzisztenciális kérdésekben (adócsökkentés, energiaellátás biztosítása, munkahelyek megőrzése, rezsicsökkentés), hisz az elmúlt tizenkét évben hozott jóléti intézkedéseket nem szavazták meg a parlamentben. A hiteltelen baloldali demagógia, illetve a töredezettség és a permanens szervezeti válság miatt szükségszerűen tovább romlik a baloldal megítélése.

Egyedül a Demokratikus Koalíció tudott szervezetileg egységes és stabil maradni, Gyurcsány Ferenc szerepe továbbra is megkérdőjelezhetetlen, ám az ő esetükben is csupán a partalan »orbánozás«, illetve – valós alternatíva hiányában – egy ellentmondásos politikai pótcselekvés figyelhető meg. (Gyurcsány Ferenc mindennap kijelenti, hogy »készülünk«, ami tartalom hiányában értelmezhetetlen; a párt pedig – a saját parlamenti munkájukat is negligálva – törvénytelennek minősítette az Országgyűlést és alkotmányellenesnek az Alaptörvényt.)

A baloldali pártok – mind szervezetépítésben, mind pedig ideológiai–szellemi munkában – évtizedes lemaradásban vannak a kormánypártokhoz képest.”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Péterffy
2022. augusztus 17. 19:46
De miért hiszi itt bárki, hogy ők kormányt akarnak váltani? Dehogy akarnak! Addig tolják nyugatról beléjük a pénzt, amíg van ki ellen fizetni őket. Nekik így jó, mert ha hatalomra kerülnének, pénzcsap off és lehet törleszteni.
Akitlosz
2022. augusztus 17. 15:47
Megható, hogy ennyire aggódik a szerző a baloldalért. Addig örülhet a Fidesz és a XXI. Század Intézet, ameddig csak ez az ilyen baloldal az alternatívája. Egy nemzeti párton sokkal nehezebben találna fogást.
kovsa
2022. augusztus 17. 15:22
"immár tizenegy (társ)elnök vezetésével működő nyolc szervezet lesz." És ez teljesen jó így nekünk. Soha többé ballib!
Viziboszorkány
2022. augusztus 17. 13:58
A balodal már annyira töredezett, hogy a holdról, es Brusszelből is látszik! És nem csak Részegen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!