Sikerül-e lenyúlni Ukrajnát?

2022. augusztus 14. 08:28

Beteljesülnek-e az Ukrajna lenyúlását célzó amerikai álmok, vagy az orosz területszerzés romba dönti a nagy ívű terveket?

2022. augusztus 14. 08:28
null
Stier Gábor
Stier Gábor
Demokrata

„Ukrajnáért már három évtizede folyik a küzdelem a Nyugat és Oroszország között. Egyrészről az ország geopolitikai szempontból stratégiai fontosságú elhelyezkedése, másrészről befektetési szempontból értékes termőföldjei és természeti kincsei miatt. Nem meglepő tehát, hogy ez a versengés háborúba torkollt. De beteljesülnek-e az Ukrajna lenyúlását célzó amerikai álmok, vagy az orosz területszerzés romba dönti a nagy ívű terveket?

A Szovjetunió felbomlásakor Oroszország után Ukrajna öröksége volt a legértékesebb. Az ország adottságai, mérete, gazdasági potenciálja, természeti kincsei, az egykori munkamegosztás miatt itt ragadt hadiipar, az ehhez kapcsolódó, a maga korában tényleg magas színvonalú tudományos háttér, a hatalmas és értékes termőföldek jó alapot jelentettek ahhoz, hogy Ukrajna európai középhatalommá váljon.

Ukrajnának azonban harminc év alatt sem sikerült klasszikus értelemben vett állammá válnia. Megakadályozta az oli­garchikus berendezkedés, a mindent felfaló és átható korrupció, de nem segítette a hol érte, hol pedig a feje felett zajló nagyhatalmi szembenállás sem. A függetlenség kivívása óta eltelt időszak első felében az orosz, majd a 2004-es Majdantól egyre inkább a nyugati befolyás érvényesült. Ez a második, 2014-es Majdan után már olyan méreteket öltött, hogy a jelszavakban a szuverenitás megerősítésért folyó harc paravánjai mögött a kormányüléseket egy időben angolul tartották, mert az amerikai érdekek érvényesítése érdekében Ukrajna »megsegítésére« exportált miniszterek nemcsak külföldi állampolgárok voltak, de többen nem is nagyon beszéltek ukránul.”

Nyitókép: Pixabay

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 133 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. július 27. 12:20
Zselenszkij, de egész Ukrajna is addig és annyit ér a Nyugatnak, ameddig és amennyi bajt tudnak ök okozni az oroszoknak. Az ukránok Európa számára a "rosszabbik" oroszok. Erre a tanulságra való rádöbbenés Nyugaton még várat magára. Az USA-val szövetkezve az ukránok alá akarták ásni Oroszország biztonságát. De ök készek nemcsak testvérnépüket az oroszokat elárulni, hanem bárkit, még azokat is akik önzetlenül támogatták öket. A Nyugat tudja, Hogy Ukrajna nem az ö "kutyájuk kölyke", de hasznos idiótaként kihasználják. Európának meg fog gyülni a baja az ukránokkal, akár gyöznek akár veszítenek. Az jó a Nyugatnak, hogy Ukrajna szutyongatja az oroszokat. De ha ennek vége lesz, mit fog kezdeni Európa ezzel a nem éppen kedves országgal, néppel? Nyugaton az ellopott fegyverekkel ukrán maffiák fognak garázdálkodni, az Unióban, örökös baj lesz velük a követelödzéseik miatt, és kérik a fizetséget azért, mert "megmentették" Európát. Ha veszítenek, akkor meg állandóan koldulni fognak.
Zempléni
2022. augusztus 15. 16:42
Az orosz győzelem ukrán érdek.
DonCiccio
2022. augusztus 15. 05:54
A szerző most is korrekt.
Benedek Zsolt
2022. augusztus 14. 23:51
https://www.origo.hu/nagyvilag/20220811-soros-konyekig-benne-van-a-nagy-ukran-foldrablasban.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!