Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Egy gyilkosság anatómiája

2022. augusztus 25. 16:55

Végképp elfogadhatatlan, ahogy az európai, benne a magyar sajtó egy része tálalja a történteket.

2022. augusztus 25. 16:55
null
Stier Gábor
Stier Gábor
Moszkva tér

„Darja Dugina halála finoman szólva is erős érzelmeket hozott elő az orosz-ukrán háborútól egyébként is felbolydult európai közvéleményben. Az orosz közéletet sokkolta a merénylet híre, míg az ukrán információs térben diadalt ülnek a 30 éves fiatal hölgy halálát kommentálva. Ez is megdöbbentő, ám valahol mégiscsak érthető, hiszen két, egymással háborúban álló országról van szó, Dugin és az őt követő lánya egész eddigi munkássága pedig lényegében Ukrajna megtámadásának ideológiai előkészítése, megalapozása.

Az azonban végképp elfogadhatatlan, ahogy az európai, benne a magyar sajtó egy része tálalja a történteket.

Putyin Raszputyinja fogja a fejét – írja például egy drámai fotót kommentálva az egyik brit lap. Eszébe sem jut az újságírónak, hogy a képen egy apa nézi könnyeivel küszködve, döbbenten, amint a lánya elég egy felrobbant és lángba borult autóban. Embertelen, és dehumanizáló a tragédia ilyen bemutatása. S akkor a közösségi portálokon tomboló gyilkos indulatokról még nem is beszéltünk. Folyik a fasisztázás, az apát és lányát Goebbelshez, Hitlerhez hasonlítják, és kéjes elégtételt éreznek a tragédia láttán. Dugin szakrális elemekkel átszőtt filozófiájának a szemünk előtt a gyakorlatban is megvalósuló gondolataival nem kell egyetérteni. Azt is mondhatnám, hogy egy nem orosznak nehéz is lenne az orosz birodalmiság újjászületését helyeselni. De ez sem indokolhat egy gyilkosságot, és semmilyen gyilkos indulatot.

Megint ott tartunk, hogy egy ember halála politikai jelzőoszloppá válik, és eszköz az önkifejezésre. S ebben az identitásharcban valahogy a nagy többségnek nem sikerül kipréselnie magából, hogy R.I.P. Világnézettől függetlenül, ez nagyon nem jó jel. Folyik a tobzódás a csontokon, s ennél csak a sors elkerülhetetlenségéről szóló érvek, és a moralizálás mögé rejtett bosszúvágy, a megtorlás a rosszabbak”.

Nyitókép: MTI/AP/Orosz Nyomozó Bizottság

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csjanos
2022. augusztus 26. 10:13
...a SZERZŐVEL egyetértek...
kaltran
2022. augusztus 26. 09:09
Azért azt az apróságot ne felejtsük el, hogy a balmédia ráadásul erősen sugallja azt a tálalást, hogy Putyin maga van a robbantás megrendelésének hátterében, mert valamiért megorrolt a "szolgára". És lassan tisztul a kép, a bal-fanok mintha bekajálták volna ezt a verziót.
katedralista1957
2022. augusztus 26. 09:08
Nincs mit csodálkozni, kihalt az ember tisztelete a közgondolkodásból, csak ez a háború megmutatja az ember igazi arcát, amivé alakult az elmúlt évtizedekben. Már Irakban is emberek százezreit mészárolták le és nem volt ehhez embervédő hozzáfűznivalója senkinek, még emberi jogilag sem. Az a háború megmutatta, hogy a hatalmi politikának az emberi élet már nem számít. Azután jöttek a többiek, sorolhatnám a további tönkretett országot. A jelen háború kapcsán a felvilágosult, "humanista" európaiak kiállításokon hurcolják körbe a felrobbantott harckocsik maradványait, amelyekben fiatal férfiak pusztultak el, és már észre sem veszik, hogy ez már a barbárok kora. Úgy váltak azzá, hogy ezt nem is tudják magukról, sőt hiszik, hogy valami nemes emberi cselekedetet mutatnak, valami embert védő mozgalmat támogatnak, üres szólamokkal mantrázzák az emberi jogi vallás kánonjait. Minden vétlen áldozatnak legyen könnyű a föld.
Reszelő Aladár
2022. augusztus 26. 08:38
Tegnapi hír szerint a bíróság 16 millió USD kártérítést ítélt meg, Kobe Bryant kosaras tragédiája után a kiérkező rendőrök és mentősök provát célra fotókat készítettek az elhunytakról, ez pedig mélyen megviselte a családtagokat. Dugina a lángoló maradványaiért a címlapokon mennyi járna a családnak ugyanezen bírónál
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!