Párhuzam

2022. július 27. 06:16

Adott egy jogász végzettségű akarnok, aki egyszemélyi uralom kialakítására törekszik.

2022. július 27. 06:16
null
Rostoványi András
Rostoványi András
Népszava

„Adott egy jogász végzettségű akarnok, aki egyszemélyi uralom kialakítására, kvázi teljhatalom megszerzésére törekszik. Népszerűségét az előzőleg regnáló elittel való szembenállásra építi. Azt állítja, hogy a szépreményű rendszerváltást korrupt és alkalmatlan politikusok siklatták ki, ám ő képes rendbe hozni az országot. Nőt nevez ki egy jelképes pozícióba, hogy javítson külföldi megítélésén. Nemzeti konzultációt tart, majd népszavazást rendez ugyanabban a témában.

Távolról nézve számos párhuzam fedezhető fel Kaisz Szaíd tunéziai elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök között (Kaisz Szaíd, tunéziai államfő pár napja felfüggesztette a parlament működését, elvette a képviselők mentelmi jogát és leváltotta a miniszterelnököt.! - a szerk.). Módszereik hasonlóak, csak a tartalom más. Az észak-afrikai országban például az iszlamista Ennahda mozgalom került a szégyenpadra mint minden baj forrása - épp úgy, ahogyan nálunk a baloldal és Gyurcsány Ferenc.

Lényegi különbség viszont, hogy Tunéziában a gumiszilárdságú új alkotmányról rendeztek referendumot, nem mondjuk a Soros-manók által betelepített muszlim óvodások nemváltoztató műtétére vonatkozó uniós kvótákról. Ebből is látszik, hogy Szaíd nem olyan ügyes manipulátor, mint Orbán, vagy legalábbis kevésbé ravasz tanácsadókkal veszi körül magát. Ha tehetségesebb szélhámos volna, tisztában lenne azzal, hogy teljesen értelmetlen kérdésekben kell kikérni az istenadta nép véleményét. El kell érni, hogy a bevándorlásról, a genderről vagy más megosztó témákról vitázzanak, nehogy észrevegyék, hogy vezetőjüknek valójában fogalma sincs, hogyan kellene megoldani a mélyen gyökerező társadalmi problémákat. Még a végén a szavazóknak igényük támadna a kompetens kormányzásra.”

Fotó: AlQalamTV TUNISIA , Wikipedia

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2022. július 27. 16:41
Ki ez a kis buta gyík? Már megint egy senki kritizál egy valakit.
mokány
2022. július 27. 16:25
Népszaga .
Vén Csataló
2022. július 27. 14:45
Hülye kis bolsi kretén, na az vagy fiacskám.
nyugalom
2022. július 27. 14:40
2/3 akarnok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!