Költő és hadvezér

2022. július 20. 08:04

Előjött a szemkilövő-hegyi emberből a fölkent irodalmár.

2022. július 20. 08:04
null
Pilhál György
Magyar Nemzet

„Mint tudjuk, a politikus Gyurcsány Ferenc mellett létezik egy magasröptű, szónokló, hexameterben verselő, megríkatni akaró Gyurcsány Ferenc is. Kivételes élmény, mikor a szárazabbik én (a politikus, pártelnök, vállalkozó, habzóborász stb.) váratlanul poétává magasztosulva próbálja meg keblére ölelni a hallgatóságot. Emlékszünk még hősünk »Nagy Imre-interjújára«, amikor (2004-ben, szocialista miniszterelnökként) a 301-es parcellánál faggatta mártír elődjét: »Imre, te mit tennél?« Két évvel később gróf Batthyány Lajos mauzóleumánál emelte magát történelmi magaslatba: »Az elsőknek a legnehezebb a dolguk, Batthyány is megküzdött ezzel. Az elsők, a reformerek tapossák ki az ösvényt, ők mutatják az utat.« (Pár napra rá a Batthyány-leszármazottak megmutatták neki az »utat«, hová menjen.)

Láriferi szépírói próbálkozásai közül talán a 2018-as választási zakókesergő a legemlékezetesebb: »Szemünkre ereszkedik a legrosszabb rémálom első pár képkockája. […] Gőzös, keleties hatalom, megtorlás, a maradék emberi szövetek szétszaggatása, a polgári szabadság, az emberi méltóság maradékának szertefoszlása […], a maró önvád, a perspektíva elenyészése.« A mostani katarandalírozás is előhozta a szemkilövő-hegyi emberből a fölkent irodalmárt. Arról verselt, hogy a lázadás tettekben megtestesülő vágya emberek lelkét, szívét, értelmét keríti hatalmába. »Ellenzékinek lenni hazafias kötelesség. Rosszul működő rendszert bontani hazafias tett. Akkor is, ha a rendszerbontók az ellenzék intézményes szereplőivel, szóval velünk szemben is bizalmatlanok.« Bizalmatlanok? Nem azt mondták, Feri!”

Nyitófotó: YoutTube

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2022. július 21. 10:01
Ez már tisztán pszichiátriai kérdés, kár is vele foglalkozni.
Namond
2022. július 21. 02:44
Pihál a csasztuska költő Orbánra, a brüsszeli partraszálló vesztesre gondol?
Lajoss
2022. július 20. 21:50
Ősszel a fidesz-szavazó dönthet,eszik,vagy fűt..
Rocktoberi
2022. július 20. 17:02
A képen a Böszme ellenőrzi, hogy ott van e a laposüveg a zakózsebben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!