Messze még a Donbasz vége

2022. július 18. 06:29

Hiába a modern nyugati fegyverzet, az orosz fölény felülkerekedik Kijeven.

2022. július 18. 06:29
null
Hidegkuti Konstantin
Hidegkuti Konstantin
Moszkva tér

„A hadműveleti szünetként emlegetett donbasszi harcok ellenére Moszkva lassan, de biztosan folytatja a Szeverszk-Szoledar védelmi vonal elleni műveleteket. Ám mára egyértelmű, az igazi harcok majd csak Szlavjanszknál és attól délre fognak eljönni. Ezzel egyidőben a korábban bejelentett egymillió fős herszoni ukrán ellentámadás hirtelen a fordítási akadályok áldozatává vált, miközben Zaporozsje orosz része már a csatlakozási népszavazást fontolgatja. Ami pedig az orosz-szakadár lőszerraktárak elleni támadásokat illeti, ismét csak nagyobb a füstjük, mint a lángjuk. Sőt, még messze van az, mikor az orosz tüzérség munkáját akadályozná bármilyen lőszerhiány. (...)

Egyszerűen még mindig nincs akkora mennyiségű nagy hatótávolságú hagyományos- és rakétatüzérség ukrán kézen, ami érzékeny veszteségeket tudna az orosz félnek okozni. Mindenképpen irritáló egy-egy raktár felrobbantása, ám az összeképet nézve ez koránt sem fogja megállítani Moszkvát. Arról nem is beszélve, hogy ukrán adatok szerint a HIMARS által alkalmazott M31 rakéta darabja 150 ezer dollárba kerül, míg egy hat lövésből álló szalvó értéke majdnem eléri az 1 millió dollárt. Ezzel szemben az egy raktárban található orosz 152 milliméteres gránátok összértéke alulmarad – vagy legfeljebb megközelíti – az ellene alkalmazott rakéták darabonkénti költségének. Az esetlegesen elfogott rakétákról nem is beszélve. Lehet, hogy a háborút még egyelőre Ukrajna nyugati szövetségesei finanszírozzák, ám sem Washington, sem London nem rendelkezik végtelen mélységű pénztárcával, főképp a jelenlegi egyre nehezebb gazdasági helyzetben. Ukrajna esetében hiába a modern nyugati fegyverzet, az orosz mennyiségi fölény fokozatosan felülkerekedik Kijeven, amit csak fokoznak a fegyverszállítások egyre növekvő költségvonzatai.”

Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2022. július 18. 09:50
Sok szemérmes hímezés-hámozás után ideje a pénzről beszélni. A volt szovjet állományból megörökölt irdatlan mennyiségű, de semmibe se kerülő fegyver után a méregdrága nyugati fegyvereket darabra ki kell fizetni valakinek. Ukrajna a készletei végéhez közeledik, az oroszoknak van még több mint 10 ezer tankjuk az újabb fajtákból (eddig a régieket selejtezték ukrán segítséggel) Ki fogja állni a cechet?
pitypang1125
2022. július 18. 07:48
Az éjj sötét, és tele van iszonyattal. Közép Európa kipipálva, önkéntes fegyverzet leszerelés által, a jenkik már csak kapkodnak össze vissza, a Briteknek is nagyobb a füstje mint a lángja. És ez még csak a kezdet, nem hinném hogy hazudott volna Putyin, még a legdúrvább eszközökhöz nem is nyúlt, el sem kezdtek semmit. Ott hibázott nagyot, hogy Kijev helyett a Lengyel határ mentén kellett volna délnek támadnia, hogy ezzel megakadályozza a nyugati fegyver, lőszer, és üzemanyag utánpótlást. Már rég vége lenne a dalnak, az Ukránok kapituláltak volna.
foldizs
2022. július 18. 07:35
Moszkva tér :D csak hogy tudja az olvasó, az író hova tartozik...
Vakfolt
2022. július 18. 07:27
Ezek az ilyen médiaheckek csak arra jók, hogy még egy-egy hetet tartson a háború. Vajon melyik lesz az a pont, amikor az ukránoknak is teliszökken a fasza, Odessza eleste? A végtelenségig senkit sem lehet hülyíteni..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!