Iráni segítség Moszkvának?

2022. július 20. 16:34

A hétvége folyamán tovább folytatódtak a stratégiai jelentőségű ukrajnai célpontok elleni orosz támadások.

2022. július 20. 16:34
null
Hidegkuti Konstantin
Hidegkuti Konstantin
Moszkva tér

„Vlagyimir Putyin iráni látogatásával párhuzamosan egyre jobban felerősödtek az esetleges orosz drónvásárlásról szóló híresztelések. Ugyanis Moszkva immár hivatalos szinten is elismeri, hogy a korábban elhanyagolt drónfejlesztések hátrányai egyértelműen kiütköznek az ukrajnai háború során. Avagy mind a megmaradt ukrán légvédelem és technikai állomány leküzdésében, mind felderítés szempontjából fájóan hiányzik a megfelelő mennyiségű dróntechnika.  A szintén szankciók által sújtott Irán pedig úgy tűnik partner lenne a pilótanélküli eszközök szállításában. Bár kérdés milyen árat fog kérni érte és mindennek milyen következményei lesznek a Közel-Kelet geopolitikájára, kiváltképp Izraelre. Viszont amennyiben az eszközök megérkeznek a harctérre, vélhetően nem csak egy HIMARS kilövésének lehetünk szemtanúi.

A hétvége folyamán tovább folytatódtak a stratégiai jelentőségű ukrajnai célpontok elleni orosz támadások. Többek közt több találat érte Odessza és Nyikolajev iparnegyedeit, de hétfőn a zatokai vasúti híd is ismét az orosz cirkáló rakéták célkeresztjébe került. Utóbbi esetében vélhetően a támadás célja az esetleges helyreállító munkálatok megakadályozása volt. Odessza térségében a lőszerraktárakat ért csapások során az orosz védelmi minisztérium közlése szerint egy újabb Harpoon hajó elleni rakétákat tároló épület semmisült meg, míg a Donyecki területen fekvő Konsztantyinovkában az ukrán idegenlégió egyik ideiglenes laktanyája.

Orosz becslések szerint a konsztantyinovkai támadás embervesztesége meghaladhatja a 250 főt, míg a technikai állomány 17 eszközzel csökkenhetett. Bár többen a július 17-e hajnalán, a görögországi Kavala településnél lezuhant szerb fegyverzetet szállító – de lajstrom szerint ukrán – An-12BK szállítógép katasztrófáját is az ukrajnai háborúval kapcsolják össze, az vélhetően inkább valamelyik közel-keleti konfliktusban lehetett érdekelt. Noha hivatalosan Banglades számára szállított a repülőgép 11,5 tonnányi kiképzési fegyverzetet, egyes információk szerint a végcél a délkelet-ázsiai ország helyett Jemen vagy Libanon lett volna.”

Nyitókép: MTI/AP/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2022. július 20. 21:08
Ez egy sokszereplős játék. Ki kell várni legalább az esős évszak beköszöntét. A tétek egyre nagyobbak. Nem igazán megjósolható, ki meddig merészkedik.
drágabolgárúr
2022. július 20. 20:25
Eddig nekem Hidegkuti Konstantin írásai adják a legpontosabb, lehitelesebb információkat a háborúval kapcsolatban. (Robert C. Castel a másik megbízható forrás)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!