Miért kell a baloldalnak felvállalnia az összeesküvés-elméleteket?

2022. július 07. 11:25

Miközben a magyar közélet hemzseg az euroatlanti konteóktól, szinte csak a nyugati mainstreamet izgató politikai konteók elemzéseivel találkozunk.

2022. július 07. 11:25
null
Kustán Magyari Attila
Mérce.hu

„Az a morális pánik, ami az összeesküvés-elméleteket övezi az utóbbi időben, a baloldalt sem kerülte el.

Nem sűrűn zárjuk úgy a napot, hogy ne jöjjenek szembe netes mémek és riogató cikkek arról, hogy a COVID-járvány és az orosz-ukrán háború körüli konteók és dezinformáció micsoda károkat okoz. Szakértők hada rendezkedett be arra, hogy rendet rakjon a fejekben, kijelölje a helyes gondolkodásmódot, és kiválogassa a valós információkat a valótlantól.

Cinikus vagyok, persze. Schiffer Andrást – szándékosan, vagy csak azért, mert a gondolkodás nem dívik –, félreértették legutóbb (is). Ugyanis igaza volt abban – az én értelmezésem szerint –, hogy a »tényellenőrzés« gyakran nem szolgál mást, mint a (euroatlanti) hegemónia fenntartását – a mi érdekeinkkel szemben. Schiffernek ugyanis – az én olvasatomban legalábbis – nem az volt a problémája, hogy létezik törekvés a valóság minél pontosabb megismerésére, hanem az, hogy a megmondók egyrészt az objektív igazságot hirdetik, másrészt meglehetősen szelektívek a forrásokat illetően, tulajdonképpen geopolitikai érdekek mentén válogatva azokat. Ő elsősorban a COVID-dal kapcsolatos igazságszórást kifogásolta az utóbbi időben, de érdemes kitérni egy magyarországi példára.

A(z egyébként fontos munkát végző) Political Capital egyik vendégposztja az »oroszbarát trolltevékenységeket« elemzi. Az első kérdés számomra mindig az: ki van abban a pozícióban, hogy elemezzen, azaz szétszedje a diskurzust és a maga keretezése szerint, a tudományos autoritását használva újraértelmezze? A második kérdés: kit fog elemezni, és miért pont őt?

Miközben a magyar politikai közélet hemzseg az euroatlanti-kompatibilis konteóktól (Orbán Putyin zsebében van, Volneren keresztül tesztelik a Huxitot, Dúró Dórán keresztül a homofóbiát stb.), szinte csak a nyugati mainstreamet izgató politikai konteók elemzéseivel találkozunk.”

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kbs_real
2022. július 08. 06:48
"A(z egyébként fontos munkát végző) Political Capital" No, igen, már ha a kormányt támadó, ellenzéki propaganda valóban fontos munka. Szerencsére elég szarul végzik.
Tehetős Totó
2022. július 08. 05:18
Na "Kusti"...csakcsak megmentették a bőrödet, s tovább részesülünk a nagy tudásodból, mióta megkaptad a III. csizmát Erdélyben?
Alcofrybas
2022. július 07. 16:43
„a budapesti derby-nek(!) IS már része a hölgyek kalapbemutatója...” :D Fejlődünk.
darázs
2022. július 07. 14:08
ennek még nem szólt senki hogy a FOS nem kételkedik a FOSban?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!