Nem jóindulatból vonultak ki az oroszok a Kígyó-szigetről

2022. június 30. 12:14

A politikai vezetés képes racionális döntések meghozatalára.

2022. június 30. 12:14
null
Demkó Attila
Demkó Attila
Facebook

Az oroszok kivonultak a Kígyó-szigetről. Nem jóindulatból, ahogy mondják, hanem mert az ukrán szárazföld elfoglalása nélkül ez egy nehezen tartható pozíció, ahol folyamatosan véreztek.

Politikailag kellemetlen, katonailag helyes döntés. Rámutat az orosz képességek hiányosságaira, de arra is, hogy a politikai vezetés képes racionális döntések meghozatalára. Biztosan ki tudtak volna még hetekig-hónapokig tartani – nem volt jele a visszavonulásnak, az láthatóan az ukránokat is meglepte.”

Nyitókép: SATELLITE IMAGE ©2022 MAXAR TECHNOLOGIES / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2022. július 01. 08:21
Az ukrán haditengerészet de facto nem is létezik. Ennek ellenére Oroszország mégis elveszítette ezt a fontos tengeri ütközetet. Ukrajnának sikerült olyan súlyos veszteségeket okozni az orosz haditengerészetben, hogy a sziget orosz felügyelettel való működtetése fenntarthatatlanná vált. Ezt a csatát az ukrán hadsereg nyerte meg, azért, mert képesek voltak folyamatosan megsemmisíteni a szigetre szállított orosz technikát és emberanyagot különböző drónjaik, tüzérségük és pontosan célpontra helyezett rakétáik segítségével. Az ukrán tengeri sikereket hajóelhárító rakétáiknak köszönhetően érték el. A saját gyártású Neptun rakétáik süllyesztették el a Moszkva zászlóshajót, amely feladata az volt, hogy légvédelmet biztosítson az orosz flotta többi egysége számára. Később a Nyugat további hajóelhárító rakétákat, Harpoonokat, küldött Ukrajnának. Ezzel süllyesztették el például a Vaszilij Bech vontatóhajót, miközben épp a sziget felé manővereztek. A Kígyó-sziget de facto védhetetlennek bizonyult. Az ukránok erre rájöttek rögtön a háború elején, az oroszoknak mindezt négy hónapba telt megérteni, óriási veszteségek árán. #SlavaUkraini
Vakfolt
2022. július 01. 07:46
"Rámutat az orosz képességek hiányosságaira, de arra is, hogy a politikai vezetés képes racionális döntések meghozatalára." Demkót foglyul ejtette a saját nagyszerűségének meséje. Írt egy könyvet, amiben elképzelte, hogy milyen Putyin, és nem tud ettől szabadulni, ezért alakítgatja folyton a valóságot ilyen röhejes fasz mondatokkal, most akkor hiányos, vagy racionális, mégis mi a fasz ez? Ezt sikerült kikotlani? Szagértő??
puszt
2022. július 01. 03:01
Rugalmas elszakadás, nem? b+
Öreg Palóc
2022. június 30. 23:29
AZ a helyzet, hogy egy ilyen semmi kis földterületet ostobaság is védelmezni. Aki ott van az könnyen támadható. Az oroszok belátták ezt és inkább havonta odaküldenek egy naszádot ami majd lemészárolja a szigetet védő ukránokat, mint sem hogy velük tegyék ugyan ezt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!