Uniós esély a lakosság örökös rezsicsökkentésére!

2022. május 18. 17:15

A kormány kötelessége garanciákat biztosítani az EU számára, hogy a források végre felszabaduljanak.

2022. május 18. 17:15
null
Ujhelyi István
Ujhelyi István
Facebook

„Fontos előrelépés az Európai Bizottság által a mai napon nyilvánosságra hozott, energiapolitikára vonatkozó javaslatcsomag. A RepowerEU ambíciózus célkitűzései egyszerre segítik a klímaváltozás elleni harcot és egyszerre jelenthetnek megoldást az orosz energiafüggőségtől való megszabadulásra is az európai közösség tagjai számára. Ugyanakkor látni kell azt is, hogy a megvalósításhoz megfelelő mennyiségű forrást kell a tagállamok rendelkezésére bocsátani, anélkül ugyanis a célok csak papírra vetett elképzelések maradnak.

Magyarország esetében ez különösen égető probléma: a RepowerEU csomag ugyanis hiába ad majd lehetőséget például a helyreállítási alap forrásainak átcsoportosítására a megfogalmazott célok megvalósítása érdekében, a magyar kormány nemzeti tervét a mai napig nem fogadta el az Európai Bizottság, vagyis a helyreállítási források lehívása - és mint így átcsoportosítása sem - egyelőre nem lehetséges. A magyar kormány kötelessége tehát mielőbb megfelelő garanciákat biztosítani az Európai Unió számára annak érdekében, hogy a hazánknak járó források végre felszabaduljanak (ennek egyik lehetséges lépése az Európai Ügyészséghez való azonnali csatlakozásunk), illetve a már egy éve benyújtott, de el nem fogadott nemzeti terv teljes átdolgozása és újbóli beadása. Most van itt az idő – az orosz energiafüggőség szükséges legyűrése miatt különösen –, hogy jelentős uniós forrásokat fordítsunk kizárólag és célzottan a lakossági energiafelhasználás fenntarthatóságára.

A Fidesz által bevezetett és működtetett rezsicsökkentés átmeneti könnyítést jelent a lakosság számára, annak terheit azonban az államnak továbbra is fizetnie kell, valódi költségcsökkentést pedig csakis az energiafelhasználás hatékonyságának növelésével lehet biztosítani. Ha úgy tetszik: »örök rezsicsökkentést« csak akkor tudunk elérni, ha minden lakó-, majd gazdasági és egyéb ingatlant is korszerűsítünk. Hosszú évekre és sokezer-milliárd forint befektetésre van ehhez szükség, de a következő négy évben hazánk számára rendelkezésre álló uniós forrásokból, például a helyreállítási alapból az első ütemek máris megvalósíthatóak.”

(Fotónk illusztráció: A Debreceni Hőszolgáltató Zrt. távhővezetékei a Derék utcai lakótelep közműfolyosójában. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
miazhogynagyonis
2022. május 19. 15:50
az EU dugja fel magának. Meg neked.
drrc
2022. május 19. 12:57
"az orosz energiafüggőségtől való megszabadulásra" A drágábban vásárolt gáz- és olaj hogyan csökkenti a rezsit?
kailniris
2022. május 19. 08:47
Kivűlálló
2022. május 18. 23:49
Ez egy tökkelütött, balfasz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!