Fenntartásokkal kezelem a fact-checkinget

2022. május 06. 21:19

Ez nem ellenőrzés, nem tény rögzítése, hanem lapos politikai közírászat.

2022. május 06. 21:19
null
Hont András
Hont András
Facebook

„Eleve fenntartásokkal kezelem a fact-checkinget, pontosabban teljes tévútnak tartom a sajtó részéről: évezredek episztemológiai vitái mennek a levesbe, mert Tibor a szerkesztőségben csak leemeli a polcról az ún. tényt, és meg is vagyunk. Egyszerre naiv és arrogáns elképzelés. Bodoky Tamás egzakt megállapítása szerint: a fact-checking a kihalásra ítélt újságírószakma utolsó kétségbeesett kísérlete, hogy ő mondja meg, mi az igazság.

No, de ha el is fogadjuk, hogy van ilyen, akkor is ez mi? Ez nem ellenőrzés, nem tény rögzítése, hanem lapos politikai közírászat, még akkor is, ha történetesen igaz a megállapítás, és ha joggal irritál sokakat a házelnök megszólalása. Gigantikus tényellenőrzésbe fogtam (gugliztam kettőt), és kiderült: az amerikai tanári átlagfizetés (nem pályakezdő, hanem átlag) kábé hatoda egy kongresszusi tag alapfizetésének.

Erre a kutatásra akkor most kérek is valami nemzetközi támogatást.”

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sorivo4
2022. május 07. 01:41
A fact az, amire a magyar azt mondja, hogy faszt! Annak a beszopatása.
röviden
2022. május 06. 23:30
Hont feszegeti a pofonládát.:)
budapesti
2022. május 06. 22:30
A legjobb, ha mindenki maga csinálja a fact checkinget. Kicsit időigényes, de nagyon érdekes. Persze ehhez gyakran jó tudni angolul. Sokszor elég belekukkantani az angol nyelvű Wikipediába, mert már ott lelepleződik egy-egy újságírói hazugság. De a Wikit viszonylag kevesen olvassák ahhoz, hogy ez különösebben visszariasszon egy sor hazug újságírót.
trl9
2022. május 06. 22:20
Legutóbbi szereplésed az M1 en, meglehetősen gyászos volt..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!