Putyin nyer, Európa veszít az olajembargón

2022. május 09. 08:57

Az embargó jobban fájna Nyugat-Európának és még inkább Közép-Európának, mint az exportőrnek.

2022. május 09. 08:57
null
Szadai Levente
Mérce

„Bár régóta téma az Európai Unió energiafüggőségének a kérdése, a szankciók elsődleges célja, hogy meggyengítsék az orosz gazdaságot, ezzel nyomást helyezve Putyinra. Több elemző is úgy gondolja azonban, hogy a szankciók nem hozzák meg a kívánt hatást, és – amellett, hogy a hétköznapi emberekre gyakorolt negatív hatása miatt úgy tűnik, politikailag csak megerősítik a rezsimet – az orosz gazdaság, valamint az olajipari mágnások sem dől(nek) be az embargók miatt, sőt.

Szergej Alekszasenko, az orosz központi bank korábbi helyettes vezetője például arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyersolaj árának az emelkedése önmagában csökkenti az európai piac elveszítésének a költségeit. Hozzátette: 2021-ben az orosz költségvetés 45 százalékát biztosította az olajexport, és Oroszországnak hordónként minimum 44 dollárért kell árulnia az olajat ahhoz, hogy nullára jöjjön ki. Ennél azonban jóval magasabb jelenleg is az árfolyam: a legfontosabb orosz nyersolajkeverékkel, az Urals-szal például 70 dolláron kereskednek. Az olajipar irányadó árfolyama, a Brent 5 százalékkal emelkedett, miután bejelentették az EU javaslatát. Ez pedig csak tovább emelkedhet, ha megszületik a megállapodás az embargóról. Abban, hogy Oroszország ki tudja-e váltani az EU-s piacot, döntő szerepe lesz annak, hogy az ázsiai országoknak, köztük Kínának mennyi lesz a felvevőereje. Ha a kőolaj ára magas marad, az európai piac elvesztése tehát nem rengeti meg szükségszerűen az orosz gazdaságot.

Eközben Európa számára sokkal egyoldalúbb következményekkel járhat az orosz energiaimport tiltása. Carsten Brzeski, az ING Bank elemzője szerint recesszióba taszítaná az EU-t az embargó, és még feljebb tornászná az inflációt. Hasonlóan nyilatkozott Rishi Sunak brit pénzügyminiszter is, aki hozzátette, az Egyesült Királyság számára közel 100 milliárd dollár minusszal és három százalékos GDP-csökkenéssel járna az embargó bevezetése.”

Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Szputnyik/Andrej Gorskov

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2022. május 10. 04:05
Annyira nyer Putyin az olajembargón, hogy már visszakozott a rubelben fizetésről is - vagyis rezeg a léc nem is kicsit. Elég ha 10 állam teljesíti az embargót - Moszkva konyec - a háborúhoz nagyon sok pénz kell, főleg a veszteshez és az oligarchái is kiállnak mögüle. Mire megy a lerombolt területekkel, még ha meg is szerzi. Csak pusztaságot és szétvert gazdaságot nyer vele.
Vonyisz
2022. május 09. 14:25
Az olaj és gázembargónak - úgy gyaloggalopposan - egy módon lett volna értelme. Teljesen váratlanul bejelenti az EU, hogy holnaptól egy molekula kőolajat, feldolgozott olajterméket, földgázt SEM vesz senkitől, se Oroszországtól, sem mástól. Ez egy pillanat alatt levitte volna ezen termékek árát a padlóra, csődbe megy Oroszország néhány hét alatt, az Ukránok egy hónap múlva beveszik Moszkvát, két hónap múlva az új Ukrán-Oroszország belép az EU-ba. Mit nekünk két-három hónap, addig kitart a tartalék az EU-ban... utána meg dőlalé ;)
zolizolizoltan
2022. május 09. 14:05
Felületes fiatal barátunk írása és túl sok az általánosítás benne. 1.) Németországtól nyugatra levő országok már most sem függenek az orosz kőolajtól. 2.) Az oroszok Kína felé kb 3 év alatt építik ki a vezetéket 3.)Európának 3 éve van az átállásra, ez teljesíthető. 4.) Az Adria olajvezeték el tudja látni Százhalombattát, a fogadó kapacitásokat kell bővíteni, ez 3 év alatt megoldható. 5.) Ha Magyarország kap 3 évet, ezalatt át tudja a MOL építeni Százhalombattát. Nem folytatom, hemzseg a hibától az írás.
Pelso j.
2022. május 09. 12:28
Levi, nagyon szánalmas vagy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!