Putyinnal szemben 22 évig csak az oroszok álltak ellen, most mégis minket tesznek felelőssé a háborúért

2022. május 09. 07:25

Ha ezt a rendszert alulról meg lehetne buktatni, már régen megbuktattuk volna. Bella Rapoport oroszországi aktivista írása.

2022. május 09. 07:25
null
Bella Rapoport
Mérce

„Bár az orosz társadalom ellen irányuló szankciókat rohanva meghozták, az olaj és gáz vásárlásáról a szankciókkal ellentétben az EU csak »fokozatosan« fog lemondani, miközben nemrég kiderült, hogy Németország és Franciaország is fegyvereket és a »tüntetések elfojtására szolgáló eszközöket« adott el legalább 2015 óta Oroszországnak. Az oroszországi lakosok meg állítólag csak akkor »ébredtek fel«, amikor a mindenható Nyugat azzal fenyegetőzött, hogy megfoszt minket az Ikea húsgombócaitól.

De az oroszországi férfiak és nők mindvégig tüntettek minden embertelen kezdeményezés ellen – a »propagandatörvénytől« a »Gyima Jakovlev-törvényig«, kiálltak a grúziai és krími katonai akciók ellen, támogatták a fehéroroszországi és kazahsztáni tüntetéseket, kimentek a meggyilkolt Markelov és Baburova (akik egyébként szintén »oroszok«) emlékére rendezett antifasiszta gyűlésekre. Ezek az orosz férfiak és nők különböző civil szervezeteket és támogató csoportokat hoztak létre, figyelemfelhívó kampányokat indítottak a HIV-fertőzöttségről, választási megfigyelők voltak, hírét vitték a jogsértéseknek.

A cenzúra, az újságírók és emberi jogi aktivisták meggyilkolása és a »külföldi ügynökökről szóló törvény« ellenére is dolgoztak a független médiában, a politikai üldözés, a »Bolotnaja-ügy«, a »moszkvai ügy« és a »penzai antifasiszta ügy« ellenére sem mondtak le az aktivizmus különböző formáiról, tudósítottak a kolóniákon és rendőrőrsökön alkalmazott kínzásokról. Mindezt a macskáik, gyermekeik és az idős szüleikről való gondoskodás mellett.

Az oroszországi kamionsofőrök sztrájkba léptek, a beszláni anyák nem hallgattak. A »hétköznapi« oroszországiak voltak azok, akik a szibériai tüzeket oltották, és az ország különböző részeiből érkeztek önkéntesnek az elárasztott Krimszk városába, amelynek megmentésével a régió kormányzója nem törődött. Néha a tiltakozás és aktivizmus eredményre is vezetett: Ivan Golunovot, a hatóságok számára »kellemetlen« újságírót, akit kábítószer birtoklásával vádoltak, kiengedték a börtönből; a feminista ügyvédek erőfeszítései vezettek ahhoz, hogy 14 évre bebörtönözzék Dmitrij Gracsovot, aki levágta volt felesége, Margarita kezét.

Persze a sárga és kék pólók a Balenciaga bemutatóján látványosabbak, mint egy üres lappal álló tüntető, de ha az üres lapot tartó ember tudja, hogy le fogják tartóztatni, kinek a gesztusa kíván nagyobb bátorságot?

Őszintén szólva, van mit tanítanunk a nyugati aktivistáknak arról, hogyan lehet túlélni, megerősödni és politikailag aktívnak maradni a cenzúrával és a politikai üldözéssel szemben.

És ha ezt a rendszert alulról meg lehetne buktatni, már régen megbuktattuk volna.

Természetesen naiv és őszintétlen lenne azt állítani, hogy nincsenek olyanok Oroszországban, akik támogatnák a kormány intézkedéseit, vagy akár azt, hogy kevesen lennének – az oroszországiak különbözőek, ahogyan a tiltakozás formái is különbözőek, de épp ez a lényeg. (Bár azt a bizonyos 80%-os támogatottságot ugyanazok az emberek kutatják ki, akik a mindannyiunk által ismert választási csalásokat szervezik – akkor vajon miért nem kérdőjelezzük meg ezt a 80%-ot is?)”

Nyitókép: A rendőrök őrizetbe vesznek egy tiltakozót az Ukrajnát ért orosz támadás elleni tüntetésen Szentpéterváron 2022. március 1-jén. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
MTI/EPA/Anatolij Malcev

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fintaj
2022. május 09. 15:42
A CEU balti megfelelőjén képezték ki, ennek megfelelően kell értékelni a mozgalmárt.
Akitlosz
2022. május 09. 15:05
"És ha ezt a rendszert alulról meg lehetne buktatni, már régen megbuktattuk volna." Demokratikus választáson mi? Ukrajnában sem az aljanép buktatta meg a rendszert, hanem a CIA kívülről puccsal.
Akitlosz
2022. május 09. 15:03
Oroszok? Zsidók lesznek azok, lásd Navalnij. Ez a "Bella" is inkább buzeránsnak néz ki, mint ellenállónak. Vagy igen ronda, de inkább az előbbi. A liberális kisebbség nehezen viseli, ha nem az ő akarata érvényesül az országokban. Igazi "demokraták" ők is.
roughneck
2022. május 09. 12:35
Rapoport. Neve alapjan echte zsido. Ujra kezdene a fajtajaval egyutt a Nagy Oktober Forradalom 2.0-t, ha az oroszok meg egyszer olyan hulyek lennenek, hogy beveszik az otvaros talmudista dumajat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!