Így akarja az Európai Unió térdre kényszeríteni Orbánt

2022. május 09. 13:46

Macron jól kijön Orbánnal és nem az ideológia rabja.

2022. május 09. 13:46
null
Boris Kálnoky
Boris Kálnoky
Corvinák

„Emmanuel Macron francia elnök jól kijön Orbán Viktor miniszterelnökkel és szintén nem az ideológia rabja. Ebben a kérdésben eddig óvatoskodva forgalmazott, amiből arra következtethetünk, hogy a jogállamisági mechanizmust Franciaország szűkebben értelmezi (tehát legfeljebb korlátozott szankciókat támogat).

Másrészről Franciaország a szorosabban integrált Európai Unió élharcosának szerepében tetszeleg. Nem lenne tehát meglepetés, ha támogatná a szankciókat.

Az állam- és kormányfők tanácsában Magyarország eddig bízhatott az úgynevezett visegrádi négyek és közép-európai szövetségeseik támogatásában, ami Lengyel- és Csehországot, Szlovákiát, valamint többek között Szlovéniát jelentette. Ez viszont ma valószínűtlenebbnek tűnik Csehország, Szlovénia és Szlovákia új, liberálisabb kormányai, valamint a visegrádi négyek az Oroszország elleni álláspontra vonatkozó mély megosztottságága tükrében. Magyarország ebben a kérdésben ma többé-kevésbé magára maradt.

Figyelemre méltó, hogy az európai bizottság eddig nem léptette életbe a jogállamisági mechanizmust Lengyelországgal szemben, bár az országnak nem kevesebbet rónak fel, minthogy teljességgel aláaknázta az igazságszolgáltatás függetlenségét, ráadásul a lengyel alkotmánybíróság kétségbe vonta, hogy a lisszaboni szerződés egyes részei érvényesek-e Lengyelország vonatkozásában.”

 

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. május 10. 22:21
Az egyhangúság eltörléséhez is egyhangúságra van szükség. Amúgy az látszik, hogy a háború startégialiag nagyon felvitte a lengyel részvényárat, olyannyira, hogy már a jogállamiság is egyből rendben van, pedig mintha télen még nagyobb gondok lettek volna. Minden esetre a sorrendet nem értem. Ha Dr Miniszterelnök az, aki meg meri nyomni a vétó gombot, akkor nyilván ő az, akit ki kell kapcsolni a játékból. Erről szól a 7-es cikkely. De az még nagyon messze van. Hogy végigmenjen. Évekbe telt egyátalán elindítani és most jön csak a levelezési fázis. Ami hónapokig tart, majd ha nincs megállapodás, akkor jön a bírósági szakasz (évek), ahol bizonyítani kell egy politikai pamflet érvényességégt olyan területeken, amelyek nincsenek közösségi szinten szabályozva. Addig lemegy egy újabb választás, ahol még akár egy baráti kormány is hatalomra kerülhet. Amúgy ez az egész egyhangúság eltörlési dolog legalább 30 éves téma, kb azóta létezik, mióta az EU 6 nál több tagállamból áll. Kétségtelen, hogy 27 ország véleményét nem könnyű egységes szintre hozni, de amikor bevettek újakat, akkor a régiek ezzel tisztában voltak (vagy nem). A lényeg a stratégiai nyugalom.
Pafei
2022. május 10. 01:17
Magamat is beleértve, sokan így gondoljuk..... de van egy olyan érzésem, mintha ezt a "bizalmatlanságot" manapság nem volna illendő hangoztatni... Sajnos !
nyugalom
2022. május 09. 16:21
Egy orszag all mögötte!
certus
2022. május 09. 15:06
"Figyelemre méltó, hogy az európai bizottság eddig nem léptette életbe a jogállamisági mechanizmust Lengyelországgal szemben, bár az országnak nem kevesebbet rónak fel, minthogy teljességgel aláaknázta az igazságszolgáltatás függetlenségét, ráadásul a lengyel alkotmánybíróság kétségbe vonta, hogy a lisszaboni szerződés egyes részei érvényesek-e Lengyelország vonatkozásában." Ez nagyon jó. Az alkotmánybíróság kizárólag a törvényeknek, a jognak van alárendelve, szakmai döntést hoz. Az unió jogállamiságra hivatkozással támadna egy országot azért, mert az arra felhatalmazott testület kizárólag a rá irányadó szabályok alapján egy szakmai döntést hoz? Éppen a jogállamiság elveinek keretei között jár el! Az hogy ez egyáltalán felmerülhet élesen mutatja, hogy az unió támadásai ebben a körben mennyire nem a jogállamiságról szólnak, mennyire színtisztán politikai indíttatásúak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!