Olaj, gáz, energia nélkül leállunk

2022. május 07. 09:11

Az Oroszországból érkező olaj embargója Magyarország számára „gazdasági atombombát” jelentene.

2022. május 07. 09:11
null
Cser-Palkovics András
Facebook

„A miniszterelnök tegnapi interjújában világosan elhangzott, hogy az Oroszországból érkező olaj embargója (azaz betiltása) Magyarország számára »gazdasági atombombát« jelentene.

Hozzá kell ehhez tennem, hogy ennek a gazdasági detonációnak a nagy iparvárosok – így Székesfehérvár – volna az epicentruma.

Mindaz, amit rengeteg munkával építettünk fel, a számtalan iparhoz (és ezek ellátási láncaihoz) köthető munkahely komoly veszélybe kerülne.

Ha nincs olaj (amit majd követ a gáz is), nincs üzemanyag, bizonytalan lesz az energiaszolgáltatás is, a műanyagok gyártása is veszélybe kerül, így tovább. A következmények beláthatatlanok a városainkban. A tömeges munkanélküliség mellett, nem lenne hulladékszállítás, nem lenne melegvíz (októbertől pedig fűtés) a lakásokban, nem mennének az autóbuszok.

Szerintem épelméjű vezető nem kérhet egy (vagy több) országot, hogy lépjen vissza a kőkorszakba, akkor sem, ha emögé erkölcsi érvet tesz.

Mert az erkölcs nevében senki sem diktálhatja, hogy azzal esetleg – talán segíthetünk felebarátainknak, hogy magunkat feláldozzuk. Ez legfeljebb az együttérzés egészen szélsőséges, klinikai kategóriája lehet, nem pedig a valós segítségnyújtásé.

Valós segítség ugyanis a 14 milliárd forint, amit Magyarország Ukrajnának biztosít humanitárius célra. Valós segítség, amit Fehérváron a hozzánk menekülő kárpátaljai magyarokért és ukránokért eddig tettünk és teszünk addig, ameddig csak szükség lesz rá.

Ezeket azonban éppen azért tudjuk megtenni, mert mi legalább nagyjából (Ukrajnához képest pedig persze beláthatatlanul) jó helyzetben vagyunk.

Meggyőződésem tehát, hogy segíteni kell, de nem a saját boldogulásunk árán.

Nem véletlen kérik minden egyes repülőút előtt, hogy ha szükség volna az oxigénmaszkokra, akkor minden esetben először a sajátját tegye fel az ember, csak utána segítsen a mellette ülőkön. Ha ugyanis mi nem vagyunk rendben, mi nem vagyunk biztosan cselekvőképesek, akkor másokon végképp nem tudunk segíteni.

Elég sokat repülnek az EU bürokratái és vezetői Brüsszel, Strasbourg meg a többi város között. Odafigyelhetnének erre az egyszerű leckére, mely ugyanúgy érvényes az egyénre, ahogyan a nemzetekre és közösségekre.

Olaj, gáz, energia nélkül leállunk. Az energiaembargó elvárása tehát olyan országoktól, akik olyan szinten kitettek az orosz energiának, ahogy Magyarország, Szlovákia, Bulgária vagy éppen Németország – miközben a szankciók láthatólag nem állítják meg a háborút – embertelen és felelőtlen. Brüsszel ötlete európai országok, városok, emberek életét tenné tönkre, miközben az ukrán embereknek nem segítene. Ebben az ügyben minden magyar városvezető felelős döntése csak az lehet, ha nyíltan a kormány mögé áll és egyértelműen jelezzük Brüsszel felé, hogy a településeink ebből a döntésből nem kérnek. Mondjuk határozott nemet városaink leállítására és a polgáraink életének ellehetetlenítésére!

A háború rossz, az orosz agresszió elfogadhatatlan. A megoldás azonban a több háború helyett a mihamarabbi béke elérése. Ezen kellene a világ vezetőinek dolgozni, nem a több háborún és a még több emberi szenvedésen. Ezekben a napokban a 2. világháború befejeződésére emlékezünk Európában. Tanuljunk a 20. század történelmi katasztrófáiból! Főleg egy olyan városból érdemes ezt üzenni a világnak, ami sokat szenvedett a második világégés során, és amelynek földjében együtt nyugszanak az egykori szovjet, köztük ukrán és orosz nemzetiségű katonák. Közös sírokban, a békéről elnevezett téren. Egy helyes út van tehát, a mielőbbi békéért dolgozni és azt sürgetni.”

Nyitókép: Földházi Árpád

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rúzabandi
2022. május 08. 10:43
Nagyon egyszerű a képlet: Teljesen földönfutóvá akarnak tenni minket, kinyilatkozta tavaly a holland állatbaszó is, kikell éheztetni a Magyarokat és ez most be is fog következni ha csak Orbán közbe nem lép egy esetleges vétóval! De ehez nagy bátorság kell mert általában magunk maradunk az unión belül és saját magunknak kell meg vívni a háborút!! Sokszor leírtam már: kikell lépni ebből a szarból (unio, nato) népszavazást kell kiírni és majd mi Magyarok döntünk a jövőnkről mert ennek az egész szarnak már semmi értelme, többet veszítünk az unióval mint nyerünk!! Ha maradunk kipusztulunk, ha kilépünk hosszútávon saját lábára áll a gazdaság és függetlenek lennénk végre ettől az abnormális bandától!!!!
olajfa1
2022. május 07. 13:16
Ha az EU energiaszankció miatt energiaválság alakulna ki akkor REMÉLEM! hogy legelőször a MOTIM-ALTUSZ Mosonmagyaróvári gyártól vonják meg az áramszolgáltatást!!!
kunfia
2022. május 07. 12:51
"Botka László Mi kettő évtizede dolgozunk a fenntartható, egyre kevesebb gázt használó, megújuló, zöld energiával működő városért. Szeged európai szinten is példát mutat ebben. Harmincezer panellakást hőszigeteltünk, napelemet telepítünk a közintézményekre, nálunk épül Európa második legnagyobb geotermikus fűtési rendszere, amely óriási mértékben csökkenti a felhasznált gáz mértékét a város távfűtésében. Ha ezt tette volna a Fidesz-kormány is az elmúlt tizenkettő évben, akkor talán nem lennénk ennyire kiszolgáltatottak a háborús bűnös Putyinnak. Nem tették, ezért hazánk energetikailag ki van szolgáltatva a nyugati, szabad világ agresszív ellenségének. Lehetett volna másképp is, de a Fidesz nem ezt választotta. Ezt a hibát álcázzák most egy újabb „szabadságharccal” nyugati szövetségeseink ellen, pedig minden döntésük az elmúlt tizenkettő évben a keleti agresszor diktátor érdekeit képviselte."
Úttalan utakon
2022. május 07. 11:32
Csendben szeretném jelezni, hogy üzemanyag nélkül a mezőgazdaság is több száz évet lépne vissza, sem a kézi műveléshez szükséges eszközök, sem az állatállomány messze nem áll rendelkezésre, úgyhogy mégis inkább az őskorban találnánk magunkat. A szükséges humán erőforrásról nem is szólva, hiszen a városi legendákkal ellentétben a vidéki mezőgazdaság olyan szinten gépesített, hogy generációk óta a többség legföljebb a kertben kapirgál hobbiból, ami nagyon nem az, mint művelés alá vonni a termőföldeket...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!