Távolodó Európa

2022. április 26. 06:05

Franciaországban és Szlovéniában Európa győzött. Nem a Marseillaise szólt, hanem az EU himnusza.

2022. április 26. 06:05
null
Rónay Tamás
Rónay Tamás
Népszava

„Két választást is rendeztek vasárnap, Franciaországban és Szlovéniában, és mindkettőnek Európa volt a győztese. Amikor Emmanuel Macron feleségével, Brigitte-tel, több gyermek társaságában besétált a Champ-de-Mars parkba, ahol vasárnap este több ezren vártak az újraválasztott elnökre, sokan akkor érthették meg végérvényesen, mi volt a választás tétje. Miközben ugyanis a kis menet meghatottan haladt az ünneplő tömeg felé, nem a Marseillaise szólt, hanem az Európai Unió himnusza.

Vasárnap a franciák az Unió jövőjéről is szavaztak. Azok a külvárosokban vagy falvakban élők, akik dühösek az államra a saját nehéz helyzetük miatt, és »csakazértis« Le Penre voksoltak, fel sem fogták, hogy ha az általuk nem meggyőződésből, hanem méregből támogatott szélsőjobboldali politikus nyert volna, akkor az EU-nak vége. Európa azt még valahogy elviseli, hogy létezik egy állam Közép-Európában, amelyik mindent megtesz azért, hogy belülről bomlassza ezt a nagy nehezen összekovácsolt Uniót, és olyanokkal szövetkezik, akik mások leigázása által maradnak hatalomban, de ha Franciaország kérdőjelezné meg Európa alapértékeit, akkor az a közös rend pusztulásához vezetne.

Szlovénia ugyan az EU legkisebb országai közé tartozik, de Janez Jansa miniszterelnök az ékes példája annak: egy alig kétmilliós állam is képes porszemeket hinteni az EU gépezetébe. A miniszterelnök a Twitteren alázta meg politikai ellenfeleit, a bírákat, a kormányt bíráló újságírókat, forrásmegvonásokkal térdre kényszerítette az állami hírügynökséget, tisztogatott a közmédiánál. A minta Magyarország volt számára, de annyira kiterjedt jogkörökkel azért nem rendelkezett, hogy a magyar viszonyokat egy az egyben importálja. Pedig Budapestről minden támogatást megkapott ehhez, Orbánnak szüksége volt szövetségesekre az EU belső bomlasztásához.”

Fotó: MTI/AP/Christophe Ena

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
PepperONee
2022. április 27. 12:50
Az EU-nak már így is (és régóta) vége, te szerencsétlen csótány! Annyi történt csak, hogy az angolok (megint) előbb kapcsoltak és hagyták el ezt az impotens süllyedő hajót, mint a franciák...
Házam Hazája
2022. április 26. 23:14
A faszságaidat majd nekik magyarázd, te hazaáruló faszok véredénye: https://tass.ru/politika/14487173
Kivűlálló
2022. április 26. 22:30
"Távolodó Európa" A baj az, hogy nincs elég távol...! Ebből az Európából sokan nem kérnek Magyarországon és én igazat adok nekik!
690123Ug
2022. április 26. 22:16
Ki ez a barom?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!