Egy szavazatszámláló feljegyzései vidéken

2022. április 05. 07:15

Ami nekem a Trafó és a Müpa, az ott a templom és a művház. Nekik nincs Bödőcs és Pottyondi Edina.

2022. április 05. 07:15
null
Glázer Attila
WMN

„Amikor nem volt éppen szavazó, folyamatosan kérdezgettem őket az életükről. Nem tolakodón, sőt. Imádtak mesélni, sőt pletykálni. Halott ikertestvértől a »nyolcadikra jött végre ez a fiúgyerek a hét lány után«-ig. Tőlem nem kérdeztek semmit. Semmit. Jól van ez így… Azt hiszem, ahányszor kimondtam az életemben, hogy ÉN ezt másképp gondolom, ők annyiszor mondhatták: MI ezt így szoktuk. Azt hiszem, ahányszor azon filóztunk eddig egy kézműves sör mellett valamelyik budapesti helyen, hogy rá kéne venni a fiatalokat, hogy szavazzanak, ők annyiszor mondták el a gyerekeiknek falun, hogy: »Jössz, és kész.« Tudom, hogy nem ér el oda minden információ. És most már azt is tudom, hogy egyáltalán nem ez számít. Nekik nincs Bödőcs és Pottyondi Edina. Nekik Mari néni van, és Polgi. Mi először fogtunk össze 30 év után, ők 30 éve így, egy csapatban csinálják végig a szavazásokat. Be kellett látni, hogy nekünk nem ment a csapatmunka, ők csak csinálták 30 éve.

Merem hinni, ismerem a WMN olvasóit. Biztosan találkoztunk egy kávézóban, valamelyik színház aulájában, vagy a biopiacon, vagy épp a fesztiválon ugrálva üvöltve a Kispál és a Borz dalát, miszerint egy »leszedált ország tapsolgat a szarnak«. Tegnap, mint valami vénásan túladagolt brutál gyorstalpaló, megismertem a vidéket, az őszinte, senkit bántani nem akaró valóságát. Nem a Kéktúrán, nem a vidéki fogadóban a retró fílinggel és a hordójakuzzival. Nem – hanem az igazit. Ami nekem a Trafó és a Müpa, az ott a templom és a művház. Ami nekem emberi jogok, az ott az embrió joga. Olyan puzzle ez, amit most nem lehet kirakni.

Kedves olvasó, ha nem írnék itthon sokkos állapotban, valahogy így beszélgetnék most veled:

Emlékszel még, miről beszélgettünk tegnap?

– Nem jutnak le a hírek vidékre…

– Az oligarchia…

– Az EU…

– A propaganda…

– Azarohadékszíjjártóbencsikbayerlázárborkaiszájerkaletaorbánnemhiszemelhogynemlátod!

Lapozz most, kérlek.

Az ország, amiről álmodsz, jelenleg az EU nagyvárosaiban van, lakásokra bontva, elszórva egymástól. Tereken és kis kocsmákban Budapesten, egymástól szintén elzárva, a közbeékelődött valóság által eltakarva. Fesztiválokon, ideiglenesen összeolvasztva, ahol pár napig elhiszed, hogy »kint is biztos ez van«. Kicsit nézz fel most, kérlek. Létezik egy másik világ. A 60-80 százalék valósága. Amíg nem megyünk velük misére, vagy a kocsmába és búcsúkba, hogy a jelenlétünk – nem a mindent tudásunk – mutasson valami mást, mint a száz éve megszokottat, addig nincs semmi remény arra, hogy Jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod. A Pozsonyi út nem diktálhat a Kossuth utcának, a Bartókról nem mondhatom meg, mi a jó zene a Kossuthon. Tedd a szívedre a kezed, te is ezt hitted eddig. Kitetted a Facebookra, megosztottad YouTube-on, küldtél linket a Spotify-podcasthoz.

Lájkoltad, hogy megyek szavazatot számlálni, ki is tetted az izgulós emojit. Leesett, hogy nem valaki által kitalált szlogen, hogy: Isten, haza, család. Tegnap kiderült, hogy az ország felét reprezentáló szavazók szerint ez maga a valóság, amit egy közvélemény-kutató »csak« felmért, egy szövegíró »csak« átvett. Nem az a lényeg, kire haragszom, és miért. Mindenki tette a dolgát. Politikus, szavazatszámláló, választó, és választani nem akaró, vagy választani nem tudó. Négy év múlva a fiam is választói korba lép. Nem tudom, hogy csak leszalad szavazni ide a sarokra, vagy valamelyik külképviseletnél áll majd sorba. Vagy nem áll be a sorba.”

Fotó: MTI/Komka Péter

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 293 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zb29
2022. április 06. 11:37
Fordított esetben ez égbekiáltó rasszizmus. Így nem...
eresgé
2022. április 06. 00:27
Annyira szeretem amikor ez a romkocsmatöltelék magát értelmesnek képzelő társaság osztja a 'vidékieket'. Mintha Budapesten csupa entelektuell lenne. Mintha nem lenne tele bármelyik romkocsma retardált félművel idiótákkal. Mintha 3percenként nem botlana az ember egy nagyvárosban is olyanokba akikről ez beszél. A saját környezetét sem ismeri a belpesti 3 kerületen kívül sincs fogalma arról mi folyik. Ráadásul pont ma ilyeneket összehordani amikor az utóbbi 10 évben tömegével húztak ki az agglomerációba sőt messzebb is azokban az irányokban ahol jobb a tömegközlekedés (pl vonat) a magasan kvalifikált művelt sikeres emberek. Még csak nem is hazai sajátosság a tengerentúlon vagy Nyugat-Európában a 2008-as válság gyorsította fel azt a trendet, hogy sokan főleg azok akik megtehették (jobban fizetett szakma távmunka lehetősége) felálltak elmentek kisvárosokba, falvakra 'tanyázni'. Esetleg egy megörökölt vidéki leroggyant házat tettek rendbe és költöztek el. Szó szerint szabályos kis exodus indult meg. És hányan vannak olyanok akik leléptek nyugatabbra több mint 10 éve éve és az utóbbi években idehaza vettek házat a szabadságukat töltik ott és ha úgy adódik azt tervezik hazaköltöznek. Ennek a szerencsétlennek tényleg fogalma nincs a világról.
Málaga21
2022. április 05. 23:43
Teli pofával fújtátok a "tájékozatlan vidékiek" mantrát. Most meg kiderült, valójában halvány fingotok sincs a Körúton kívüli világról. Akkor ki is a tájékozatlan?
bapetr
2022. április 05. 21:53
Már csak azt nem értem, hogy ha ti olyan überokosok, überkulturáltak, überintellektuálisak, überértelmiségiek vagytok, hogy tudtátok volna az országunkat egy olyan emberre, egy olyan brigádra bízni, akire a sarki közért vezetését sem bíznám rá?!? Le a kalappal, tényleg borzasztóan okosok vagytok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!