Nem lehet már behozni – ötödik kormányát alakíthatja Orbán Viktor

2022. április 03. 22:32

Orbánnal kapcsolatban a hazai és nemzetközi közvélemény mostanra már végtelenül megosztott.

2022. április 03. 22:32
Előd Fruzsina
Telex

„A 2018 és 2022 közötti időszakra a NER korábban felvillantott keretei teljesen kiépültek és megszilárdultak. Orbán Viktor vezetése mind kormányzati, mind pártszinten megkérdőjelezhetetlenné vált. A miniszterelnök alapvetően a korábbi politikai irányokat vitte tovább egyre fokozódó hazai és nemzetközi kritikák kereszttüzében, de közben a koronavírus-válsággal is meg kellett birkóznia. Ez utóbbi nem tépázta meg számottevő mértékben az Orbán-kormány népszerűségét annak ellenére, hogy világviszonylatban kiemelkedően sokan haltak bele a fertőzésbe Magyarországon, és 2020-ban a gazdaságot is megviselték a lezárások.

A ciklus jelentősebb intézkedései közé tartozik a felsőoktatási reform keretében sok egyetem alapítványivá alakítása (ezek kuratóriuma többnyire a Fideszhez köthető szereplőkkel van feltöltve), illetve a pedofiltörvénynek indult, de végül melegellenessé eltérített jogszabály megszavazása és a köré felépített LMBTQ-ellenes kampány. Az utóbbi időben olyan tendenciák is látszanak, amelyekből arra lehet következtetni, Orbán adott esetben egy ellenzéki szerepre is felkészült: több olyan gazdasági intézkedés történt, melynek célja a Fidesz-holdudvar anyagi bebiztosítása lehet arra az esetre, ha netán nem kormányozhat a párt a következő négy évben (pl. különféle, hosszú időre szóló koncessziós jogok kiosztása, közvagyon kiszervezése alapítványokba).

Orbánnal kapcsolatban a hazai és nemzetközi közvélemény mostanra már végtelenül megosztott. Hívei a nemzeti érdekeket érvényesítő, karakán, szuverén, sikeres és gyarapodó Magyarországot építő, demokratikus vezetőként látják. Kritikusai azonban indokolatlanul központosító, autokratikus, szabadságjogokat csorbító, diktatúrákkal barátkozó, a végletekig korrupt diktátor-aspiránsnak, aki gyűlöletpolitikára és propagandára építi a politikáját.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I am being lied to
2022. április 04. 12:33
Újságnyíró néni! "Orbánnal kapcsolatban a hazai és nemzetközi közvélemény mostanra már végtelenül megosztott." Mit osztott meg? Itt hiányzik egy szó. A megosztani -- tárgyas ige.
zakar zoltán béla
2022. április 04. 12:20
00
savrena
2022. április 04. 11:40
Orbán hazaküldte az IMF-et, megoldotta a devizahiteles problémát, körülbelül megduplázta az átlag reálbért, támogatta a családokat, levezényelte a korona válságot és most megpróbálja az országot kivül tartani egy pusztitó háborúból. Mit csinált előtte Feri? Elkúrta (ő maga mondta, ugye). Amig a Feri vezette ellenzék próbálkozik Orbán ellen, addig ez lesz, amit tegnap láttunk. Váltás az ellenzék élén szükséges.
ujujuj
2022. április 04. 08:53
Ezt a cikket mikor írták? Kész volt ez is február 1-én?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!