Európának el kell köteleznie magát a nemzeti kisebbségek jogainak védelme mellett

2022. április 11. 15:25

A kirekesztő nemzetállamok korszaka a végéhez ért.

2022. április 11. 15:25
null
Szili Katalin - Kalmár Ferenc
Newsweek

„Nemrégiben a francia belügyminiszter bejelentette, hogy a francia kormány tárgyalásokat kezd Korzika képviselőivel annak érdekében, hogy a sziget autonómiáját illetően megegyezésre jussanak. Ez a lépés feltehetően összefügg az ukrajnai helyzettel, ahol a nemzeti kisebbségek jelentős szerepet játszottak a konfliktus kirobbanásában. Annak ellenére, hogy az etnikai és nemzeti kisebbségi kérdések komoly zűrzavart okoztak az elmúlt évszázadban, gyakran a szőnyeg alá söpörték őket.

Az Egyesült Államoknak – mint a világ vezető hatalmának a béke, a stabilitás és az emberi jogok terén – tisztában kell lennie Európa etnikai/nemzeti kisebbségi kérdéseivel, hogy megelőzze az ezekből adódó konfliktusokat. Ebben az összefüggésben az európai helyzet az Egyesült Államok számára is rendkívül fontos.

A történelem úgy hozta, hogy az európai országok területei nem esnek tökéletesen egybe azokkal a területekkel, ahol az egyes nemzetek élnek. Léteznek nemzetek, amelyeknek tagjai a nemzetállamaik határain túl is élnek. Ezek a közösségek kisebbségi státusszal rendelkeznek, bár évszázadok óta szülőföldjükön élnek. Jelenleg az Európai Unióban több mint 50 millió ember (a lakosság több mint 10 százaléka) tartozik őshonos nemzeti kisebbségekhez; valójában szinte minden tagállamban van ilyen kisebbségi közösség.

Annak érdekében, hogy kezelni lehessen azokat a problémákat, amelyek Európa számos etnikai/nemzeti kisebbségének eltörlésével fenyegetnek, a nemzetállam koncepcióját felül kell vizsgálni, tekintettel arra, hogy a kirekesztő nemzetállamok korszaka a végéhez ért.”

Nyitókép: Résztvevő székely zászlóval a Székelyföld autonómiájáért tartott őrtűzgyújtáson a XXII. kerületi Tóth József utca és Kossuth Lajos utca sarkánál lévő dombnál 2021. október 31-én. Október utolsó vasárnapja Székelyföld autonómiájának napja. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) 2016-os felhívása alapján ezen a napon imákkal és őrtüzekkel emlékeztetnek arra, hogy a székelyek nem mondanak le jogos igényeikről.

Forrás: MTI/Mónus Márton

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1000bocs
2022. április 11. 22:33
"A kirekesztő nemzetállamok korszaka a végéhez ért." Ezt Zelenszkijjel megbeszélte valaki? Mit fognak szólni ehhez az ukránok?
baki2022
2022. április 11. 22:06
Szili Katalin az egyetlen baloldali ( bár most már azt hiszem inkább bal-közép ) politikus, akivel annak idején is lehetett vitatkozni. Mert ő értelmes volt, most is az. Ezért sem maradhatott az Mszp-ben. A hozzá hasonlók hiányoztak, hiányoznak az ellenzékből:(
hegyivadász
2022. április 11. 21:41
Így van! Itt az ideje rámutatni arra, mégha közvetetten is, hogy a követelőzésen túl Ukrajnának lenne némi teljesítenivalója is!
Voltkocsmáros
2022. április 11. 19:10
Ó ennél sokkal fontosabb dolgai vannak az uniónak,jogállamisági fiszemfaszom,genderbuziság,az uborka görbülete stb..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!