Ukrajna tragédiája

2022. március 08. 06:41

Ljubov Nepop történelmi lehetőséget játszik el. A nagykövet asszony azt csinálja kicsiben, amit Ukrajna nagyban: egyszerre üt kétfelé, majd ráfázik.

2022. március 08. 06:41
null
Kohán Mátyás
Mandiner

Fogalmam sincs, mi a terve Ljubov Nepopnak. Működése hetek óta teljesen illogikus: úgy viselkedik, mintha parlamenti képviselő lenne a február 24. óta bombázott Ukrajnában, nem pedig hazája Magyarországra akkreditált nagykövete. Követeléslistákat ad át,

mintha a Kárpát-medence legelnyomóbb kisebbségpolitikáját folytató Ukrajnának bármivel is tartozna Magyarország;

hisztérikus hangulatban, a létező legkevésbé diplomatikus módon közvetlenül reagál a magyar miniszterelnök szavaira, közölve, hogy majd a sírban lesz stratégiai nyugalom; és teli torokkal beleáll a nyugati világot elöntő általános ruszofóbiába, követelve Sztanyiszlav Csercseszov Fradi-vezetőedző menesztését – figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy Csercseszov egyébként még csak nem is orosz. Hanem oszét, egy olyan észak-kaukázusi népcsoport tagja, amely maga is igen bonyolult viszonyt ápol az oroszokkal.

A nagykövet dolga köztudottan nem az, hogy üsse-vágja az országot, ahová akkreditálták. Arra ott van a kormány, a külügyminiszter, a parlament külügyi bizottságának tagjai – olyan politikusok, akik úgy külpolitizálnak, hogy közben belpolitizálniuk is kell. Mert ha Ukrajna aktuális ellenségeire – akik most nyilvánvalóan az oroszok, meg mindenki, aki az oroszokra nem dobja le azonnal az atombombát – nem kiabálnak kígyót-békát kellő hangerővel, leváltják őket a választók, feltéve, hogy a háború után egyáltalán ráérnek erre még.

De a nagykövetnek nem ez a dolga.

A nagykövet dolga az, hogy az artikulálatlan dühöngést is lefordítsa a fogadó országban jól csengő, szép szóra.

Az ő teljesítményét nem jól megaszondott beszólásokban mérik, hanem elért eredményekben. Támogatásokban, amelyeket Ukrajna nemzeti katasztrófájának közepén Magyarországtól kap, teljesülő kijevi kérésekben, sikeres együttműködésekben.

Erős a vélelmem, hogy ilyen hangnem nyomán ilyenekből nem sok lesz. Ljubov Nepop a saját sikerének esélyét nullázza le minden egyes alkalommal, amikor szólásra nyitja a száját. Érthetetlen.

Akárcsak Ukrajna külpolitikája, amely az elmúlt nyolc évben pont annyit közeledett az EU és a NATO által elvárt követelményekhez, mint amennyi támogatást most a kollektív Nyugattól kap: egy profilképnyit. Felfestette a homlokára a tizenkét sárga csillagot, de megmaradt ugyanannak a korrupt, elnyomó romhalmaznak, ami világéletében volt. A nagykövet asszony azt csinálja kicsiben, amit Ukrajna nagyban: egyszerre üt kétfelé, majd ráfázik. Izmozik az oroszokkal, EU- és NATO-tag szomszédját leckézteti – és ezt akkor sem bánja meg, amikor már rég elkésett vele.

Persze, nem könnyű egy igaztalanul szétlőtt ország nagykövetének lenni.

Szörnyű munkakör ez most – akkor, amikor a politikusoktól a pénzpiacokon át a civil lakosságig Európa-szerte senki nem tud tisztán látni, megfontolt döntéseket hozni, a legtraumatizáltabb ukránok óriási nyomás alatt álló államszervezetétől várható el mindez a legkevésbé.

De akárhogy is:

Ljubov Nepop most történelmi lehetőséget játszik el.

Olybá tűnik, mintha rendkívül hosszan, hat éve tartó magyarországi nagyköveti ciklusa alatt egyáltalán nem igyekezett volna megismerni az országot, melyben a hazáját képviseli. Mintha észre se vette volna, hogy hazája egy teljesen felesleges, Kárpátalja életvalóságától tökéletesen idegen nyelvtörvénnyel tömegesen idegenítette el magától a magyarokat. S most még egy hazugságokon alapuló, aránytalan, ráadásul gazdaságilag egész Európára nézve katasztrofális orosz lerohanás idején sem tudja nagykövetként tovább építeni, szőni az ukrán-magyar együttműködések szőttesét. Pont ellenkezőleg. Miközben Magyarország egykor Ukrajna függetlenségét, NATO- és EU-tárgyalásait teljes mellszélességgel támogatta, és még a Krím annexióját is elsőként ítélte el..

És most, amikor magyar családok széles tömegei nyújtanak segítséget saját lehetőségeikhez képest az ukránoknak, Ljubov Nepop még mindig nem tér észhez. Nem veszi észre, hogy nem katonai attasé, hanem nagykövet, és itt a soha vissza nem térő esélye arra, hogy fegyverpiaci bevásárlólisták meg szurkálódások helyett hálás szívvel ölelje keblére Magyarországot,

megágyazva egy jószomszédi viszonynak e gyomorgörcsös rémálom után. Nem teszi.

Csak kioktat és leckéztet tovább. Kár érte.

Egy olyan háború kellős közepén, amelynek első számú áldozata Ukrajna, első számú felelőse pedig egyértelműen nem ő, ukrán nagykövetet kiutasítani nem lehet. Már csak humanitárius okokból sem – egészen konkrétan nem lenne hová mennie.

De ha Ukrajna lennék, hazahívnám. Önérdekből, nem más miatt. Mert Ukrajnára jelent most veszélyt az, aki EU- és NATO-országokkal ápolt kapcsolatokat rombol porig, s kivált igaz ez Magyarországra, ahol az ukrán kormányok eddigi működése pont nem a magyarok támogatását, együttműködését és együttérzését célozta.

És mindezeken túl, a magyar emberek mégis tömegesen segítik az ukránokat. És mindezek után az ukrán nagykövet a fentieket folytatja tovább.

Stop önsorsrontó ukrán ámokfutás, stop Nepop! Ezt kívánja ma Ukrajna érdeke.

Fotó: MTI

Összesen 160 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
soosandras
2022. március 08. 18:28
Fajára jellemző módon viselkedik ,neki működési területe és nem hazája Ukrajna.
..--..
2022. március 08. 17:33
-zsoltkom- " Az ő teljesítményét nem jól megaszondott beszólásokban mérik, hanem elért eredményekben.?" "Kiszivárgott orosz jelentés: Putyin már elvesztette a háborút, csak senki nem meri megmondani neki (...) A forrás szerint az elesett orosz katonák valós számát egyáltalán nem ismeri a kormány, mivel „elvesztették a kapcsolatot a legfontosabb egységekkel”. A jelentés szerint az orosz vezetés az FSZB-t, vagyis a titkosszolgálatot teszi felelőssé az invázió kudarcáért. Az FSZB szerint ugyanakkor nem kaptak időben figyelmeztetést a készülődő invázióról, ahogy a várható nyugati szankciók bénító hatásaira sem hívták fel a figyelmüket. A kiszivárgott információk szerint úgy kell az elemzőknek összeállítani a háborús jelentést, hogy Oroszország tűnjön a győztesnek, különben felelősségre vonhatják őket, Putyinnak pedig senki nem meri elmondani a valóságot. A valóság pedig az, hogy az országban most olyan állapotok uralkodnak, mint a náci Németországban 1943-44 környékén, vagyis röviddel az összeomlás előtt. Csakhogy míg az a második világháború végjátéka volt, a szivárogtató szerint Oroszország esetében ez a kiindulási pont a jelenlegi háborúban. Ha hinni lehet a jelentésnek, akkor a fegyveres konfliktus lezárásának „ideiglenes határidejét” júniusra tűzték ki, mert addigra az orosz gazdaság összeomlik. Ugyanakkor számolnak azzal is, hogy ha háborúval fenyegető üzenetet küldenek a Nyugatnak a szankciók felfüggesztése miatt, a helyzet könnyen kiszélesedő nemzetközi konfliktussá fajulhat, ahogy Hitler esetében történt 1939-ben." https://bit.ly/3tFECnB
kérdés
2022. március 08. 17:31
Mennyire kevesen számolnak a népek -sokszor szimbólikus jelekre lefordított- emlékezetével. Kaptam pár éve egy csodaszép virágtövet egy helybelitől, azt mondta, ez a szultán koronája. Ez a neve. Ápoljuk is, gondosan, ki is nyílott hetedik évre az ültetése után. Nem tudom megtanálni a botanikai nevét, elvétve lehet csak ilyet virágozni látni ma vidéken. Minap olvasgattam Bocskai életét, nézegettem képeket is. A török szultán küldött neki koronát, mert őt szerette volna látni a trónon, persze csupa gyémántból, aranyból készült koronát....ma Bécsben őrzik, nehogy elveszítsük, amilyen bohók vagyunk....gondolták a császáriak. Biztosabb helye van ott, mint nálunk. Hát ez a virág pont ezt a koronát mintázza. Vagy a korona a virágot? Ki tudja ma már. A nép, aki sosem látta Bocskai fején, mégis őrzi emlékezetében, szájhagyományában. Azért jutott eszembe, mert az egymással való harcoskodásban nem veszik figyelembe azt az ősi tényezőt, ami majd a harcok után jóval, de el fogja véglegesen dönteni ezt a mostani csatározást.
Rigor243
2022. március 08. 16:55
Kicsit olyan érzésem van mintha egyszerűen csak felvette volna a működő progresszív korszellemet, hiszen az a helyzet hogy nyugaton elképesztő sikereket értek el a valós vagy hamis áldozati pózból agresszívan követelőzők, multicégek hódoltak be az akaratukanak, törvényeket hajlítottak alájuk, rendőrök kezdtek el térdelni, bűntényeket úsztak meg büntetlenül ezekből a pozíciókból - ráadásul ezekhez hasonlóan a meghatározó mainstream média támogatását is élvezi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!