Szakítás

2022. március 29. 15:39

Varsó és Budapest elválaszthatatlanok voltak a Brüsszel elleni küzdelemben, de most valami megtört.

2022. március 29. 15:39
null
Rónay Tamás
Rónay Tamás
Népszava

„Ha mostanában valaki a Magyarországról és Orbán Viktorról szóló híreket szemlézi a lengyel sajtóban, nem hisz a szemének. A pozitív beszámolók eltűntek, még a kormánypárti lapokból is. A varsói médiában korábban is nagy figyelemmel követték a magyar történéseket, s most sincs ez másként, ezúttal azonban némi döbbenet figyelhető meg a kommentárokból. Mintha ezt kérdeznék: tényleg ugyanarról az Orbán Viktorról van szó, aki 1989-ben még a szovjet csapatok Magyarországról való kiűzését követelte? A lengyelek az Ukrajnának szánt fegyverek szállítását koordinálják, Magyarország pedig csak félszívvel támogatja az Oroszország elleni szankciókat, és sokszor mintha Moszkvát mentegetné. Ez a hozzáállás elfogadhatatlan Lengyelország számára, amelynek évszázadokat kellett várnia arra, hogy független állam legyen, részben az orosz megszállás miatt.

Varsó és Budapest elválaszthatatlanok voltak a Brüsszel elleni küzdelemben, de most valami megtört, méghozzá annyira, hogy ezt nehéz lesz helyrehozni. Gondoltuk volna akár másfél hónapja, hogy Andrzej Duda elnök nagyon keményen bírálja a magyar kormányt, vagy a magyar kormányfő lengyel ideológiai társának nevezett Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke hűvösen csak annyit mond, majd kiderül a magyar választás után, változik-e a budapesti kabinet jelenlegi politikája?

Duda néhány éve még egy »balekoknak szóló tündérmesének« nevezte az Európai Uniót, s Brazília és Törökország tekintélyelvű elnökeinek társaságát kereste. Ő volt az egyedüli vezető uniós politikus, aki februárban részt vett a pekingi téli olimpia megnyitóján. A lengyel elnök lelkesen támogatta Varsó és Washington közeledését Donald Trump elnöksége alatt, miközben hónapokat késlekedett azzal, hogy Joe Bidennek gratuláljon Trump legyőzéséhez. Ma már feledésbe merül, hogy a lengyel kormány propagandamédiája ügyetlen öregemberként ábrázolta azt a Bident, akit a múlt héten Varsóban nagy pompával fogadtak.

Az ukrajnai háború felszínre hozta azokat a problémákat Lengyelország és Magyarország között, amelyek mindig is léteztek ugyan, de az illiberalizmus, a Brüsszel, a hanyatló Nyugat elleni küzdelem elleplezte őket. Lengyelország elfogadta, hogy a magyar kormány Moszkvához dörgölőzik, de szüksége volt Budapest támogatására, hiszen a magyar kormány nyíltan támogatta az antidemokratikus lengyel törvényeket az európai színtéren. Egyfajta érdekszövetség alakult ki közöttük.

Ám a nagy barátságnak vége. Lengyelország frontállam lett, ezzel felértékelődött a szerepe, s a nyugati, keresztény, humanista civilizáció legfőbb képviselőjévé lépett elő. Budapest azonban – amint erre Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is rámutatott videoüzenetében – inkább tovább lavírozik a Nyugat és Kelet között, ahelyett, hogy elkötelezné magát a demokratikus értékrend mellett.

A magyar külpolitika a nyugati, »keresztény« kultúra szégyene lett. A vasárnapi választás tétje, hogy továbbra is a történelem rossz oldalán maradunk-e, amely az uniós jövőnkre nézve is drámai következményekkel járhat, vagy követjük a lengyel fordulatot.”

Nyitókép: Wikipédia

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dezsőke
2022. március 30. 11:39
MÁRKI! UGYE NEM EZT AKARJÁTOK? VÉLETLENÜL SEM? ÉS AZT TUDJÁTOK, HA NEM AKARJÁTOK IS BEKÖVETKEZHET EZ EGY-EGY ROSSZ DÖNTÉSETEK MIATT? MÁRKI ÉS ZELENSZKIJ FEGYVERSZÁLLÍTÁSI STB. MEGÁLLAPODÁST ÍRT ALÁ, A FELELŐSSÉG NEM CSAK ŐKET TERHELI, MINKET IS HA MEGSZAVAZZUK AZ ELLENZÉKI ÖSSZEFOGÁST! OLVASD EL, MIT IDÉZHET ELŐ EGY ATOMHÁBORÚ! Egy éven belül az egész emberiség meghalna - mert megfagynának vagy éhen halnának a nukleáris tél miatt azok is, akiket a háború közvetlen hatása megkímélt (főként Afrikában és Dél-Amerikában). Azok járnának a legjobban, akiket a közvetlen hatás ér és azonnal elpárolognak. Nagyon sokan csak 1-2 napon belül halnának meg - a lökéshullám okozta mechanikai sérülések miatt, a tűzgömb miatti égési sérülések miatt, füstmérgezésben vagy sugárbetegségben. Aztán jönne a következő hetekben a második hullám. Nukleáris hamu peregne az égből világszerte - mint az Etna környékén nemrég annak a kitörésekor, csak ez radioaktív is lenne. Ettől és a világszerte égő erdők füstjétől sokan megfulladnának. Plusz kiszabadulna a robbanások miatt rengeteg méreganyag ipari tartályokból és csövekből, megmérgezve a légkört, a vizeket és a talajt. Szökőárak és példátlan mértékű viharok pusztítanának. Talán több tűzhányó is kitörne pluszban, mivel a Föld kérgét olyan sok és heves lökés érné egyszerre a rengeteg nukleáris robbanástól. Végül a harmadik hullám a nukleáris tél. A füstfelhők szétterülnek, az ég általánosan elsötétül a háború utáni hetekben, és a tüzek elhamvadása után világszerte példátlanul hideggé válik a légkör. Mindenhol, még az Egyenlítőnél is mínusz lenne legalább egy éven át. Jellemzően szibériai hidegek lennének a világ legnagyobb részén. Vagyis a világ összes óceánja befagyna. Sehol nem lenne mezőgazdasági termelés, és elpusztulna a természetben élő növények és állatok legalább 99%-a is. Évek alatt lassan oszlana a sötétség és csökkenne a hideg, de senki nem tudja, hány év alatt állnának vissza a "normális" éghajlati viszonyok. Ha az emberek közül pár ezer itt-ott (bunkerekben) még mindezt is túlélné (ami elég valószínűtlen), akkor is ott lenne még egy ideig a különböző rákbetegségek veszélye számukra, főként a pajzsmirigyráké a radioaktív jód miatt. Egyébként, ha "újra kisüt a nap", az se biztos, hogy olyan jó, mert az ózonréteg is tönkremehet "mellesleg" a történtek egyik következményeként - és hogy mennyi idő alatt regenerálódna, az megint egy kérdés. Hogy az élővilág mennyire épülne újjá, azt nem nagyon lehet megsaccolni. Lehet, hogy a rengeteg méreganyag kiszabadulása és az erős radioaktivitás (no meg talán az UV sugárzás) az élővilágot a baktériumi szintig leborotválná. Az USA kormánya szándékosan igyekezett mindezt bagatellizálni mint lehetőséget az elmúlt évtizedek folyamán, ez egy tudatos politika volt, miközben szándékosan szították a hidegháborút Oroszországgal szemben. Itt van erről egy cikk angolul: http://keresztenyszocialis.blo..
olajfa1
2022. március 30. 11:08
NE REMÉNYKEDJ VÉRKOMCSI! Még a Jaruzelszky sem tudta ezt a két népet egymás ellen uszítania!!!! TI SEM FOGJÁTOK TUDNI EZT MEGTENNI!!!!!
Most80
2022. március 30. 11:05
Elég a fotót megnézni, rögtön látszik, hogy egy humanistával van dolgunk. Lehet, hogy filantróp is, ki tudja.
darázs
2022. március 30. 07:14
mi tört meg? A V4 is érdekek és értékek mentén szerveződik mint minden más. A magyarok nem akarnak háborút a többiek pedig azt hiszik előnyükre válik ha közel mennek a tűzhöz. Csak megsúgom a moslék propagandistáknak hogy Magyarország legerősebb szövetségese jelen pillanatban a NATO
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!