Ukrajnában most tényleg irtják az oroszokat – Putyin parancsára

2022. március 11. 14:48

Ukránnak lenni ezekben a napokban borzalmasan nehéz. Náluk csak egy mostohább sors van: az ukrajnai oroszoké.

2022. március 11. 14:48
null
Balogh Gábor
Balogh Gábor
Azonnali.hu

„Ukránnak lenni ezekben a napokban borzalmasan nehéz. Náluk csak egy mostohább sors van: az ukrajnai oroszoké. Az állam, amelynek polgárai, hosszú évek óta mindent megtesz, hogy eltörölje múltjukat, anyanyelvüket, identitásukat, »Oroszország Anyácska« pedig szadista mostohaként éppen őket bombázza és gyilkolja.

»Meghoztam döntésemet a különleges katonai műveletek lefolytatásáról. Ezek célja megvédeni azokat az embereket, akik az elmúlt nyolc évben megaláztatásoknak és népirtásnak voltak kitéve a kijevi rezsim részéről«
– mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én, az Ukrajna elleni invázió megkezdésekor.

Egyértelmű, hogy – miként erre már korábban is számos esetben utalt – az ukrajnai oroszok elleni genocídiumról beszélt. Ez azonban kizárólag az orosz propagandában létezik, ahogyan arra Demkó Attila, a térség szakértője többször is rámutatott az elmúlt napokban.

Persze, a haraszt ezúttal sem zörög magától, a Kremlnek volt mire építeni a népirtás mítoszát. Aki kicsit is követte keleti szomszédunk 2014 utáni sorsát, az pontosan tudja, hogy Kijevben nyolc éve lényegében államrezonná emelték az etnikailag és nyelvileg is homogén ország megteremtését.

Jogszabályok sora született egyértelműen – bár persze soha be nem vallottan – e célból. Az ütéseket természetesen az oroszoknak szánták, ám ha útba estek, osztották a pofonokat a többi nemzetiségnek is – köztük a kárpátaljai magyaroknak.

Az is igaz, hogy c – az odesszai lincselés során közel 50 emberé. A gyilkosságokat az új ukrán hatalom szőnyeg alá söpörte, a felelősök nagy többségét a mai napig nem számoltatták el. Tehették azt többek közt azért is, mert a kisebbségellenes erőszak megszüntetését és a diszkriminatív törvények visszavonását a Nyugat alig, vagy egyáltalán nem kérte számon az »Európa-barát« kijevi kormányon.

Az ukrajnai oroszokat tehát nem irtották, de nem jutott nekik sem könnyű sors, sem a »nemzetközi közösségnek« nevezett akármi máskor oly bőkezűen osztogatott szolidaritása sem.”

Nyitókép:STR / NurPhoto / NurPhoto via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 159 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
budapesti
2022. március 12. 22:33
Bár olyan világosság lenne a fejükben, mint amilyen a templom kupoláján ragyog! Ehelyett van sötét zűrzavar, hazugságok hálója...
DonCiccio
2022. március 12. 17:56
Balogh úr ez mind ? Ezt tudja az egész orosz ukrán háborúról? Vagy van még lejjebb is?
akiaki
2022. március 12. 16:24
Balog G makiújságírót nem szeretem, de ez rendben van!
zalai láma
2022. március 11. 20:52
???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!