Testbeszéd

2022. február 04. 19:11

Nem sírnak, nem szomorkodnak az szovjet emberek az unió felbomlása miatt.

2022. február 04. 19:11
null
Fábián András
Újnépszabadság

„Megnéztem Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin sajtótájékoztatóját. Kétszer néztem meg. Nem azért, mert annyira jó volt, hanem azért, mert kíváncsi voltam az eredeti nyelven és vágatlanul (Euronews), valamint az Orbán Viktor által leadott verzióra is, amely tolmácsolással lett közreadva (Facebook).

Őszintén megmondva leginkább Putyin testbeszéde érdekelt. Mit mutat az arca, mit a gesztusai, miközben a magyar »partnere« értékeli a kétoldalú »tárgyalásokat«. A sok idézőjel nem véletlen. Nem egyenrangú felek találkozása volt ez. Egy nagyhatalom lényegében korlátlan lehetőségek felett rendelkező ura állt ki a sajtó és tévé néhány jól megválogatott képviselője elé. Az Euronews operatőre – bár ízlésemhez képest túl gyakran pásztázott a tudósítok néhány fős csoportján – vágatlanul adta le az eseményeket. Orbán szépen dekorált videója azonban csak a mindenkori beszélőt mutatta. Megjegyzem, Orbán szája megint sebes volt.

Nyilván megárthatott a sok disznótoros.

És most csak tőmondatokban néhány érdemi mozzanatról. Amikor Orbán az ő „»békemissziójáról« és az egységes Európai Unióról beszélt Putyin a plafont fürkészte. Orbán láthatóan meglepte partnerét a »magyar modell«-ről szóló fejtegetésével, mert vendéglátója előbb értetlenül a homlokát ráncolta, szemöldöke felugrott, majd miután a kis magyar vezető kifejtette a modell lényegét, gúnyosan elhúzta a száját. Ugyanez a mimikai sor ismétlődött, amikor Orbán az 1 milliárd köbméter többlet gázszállításról szóló megállapodásról beszélt. Később korrigált is Putyin, hogy erről majd további tárgyalásokon (!), áprilisban (!), vagyis a magyar választások után kell megállapodnia az illetékes vállalatoknak. Paks 2 is szóba került, amelyhez már csak pár engedély hiányzik. Putyin: plafon- vizsgálat, száj elhúzva.

Igen elgondolkodtató volt, szerintem nem csak az én számomra, Orbán javaslata az magyar-orosz konténer-átrakodó központ tervéről. A depó az ukrán-magyar határon épült fel, ott kellene átrakni az orosz szerelvényekről a magyarokra a konténereket, és ez Orbán szerint nagy üzlet. Úgy lelkendezett, mintha nem állomásozna éppen 100 ezer orosz katona az ukrán határ mentén, az invázióra utasítást adó parancsra várva. Ilyen feszült helyzetben pedig az orosz vasúti áruszállítás nyilván nem problémamentes az ukrán vonalakon. De már jött is az orosz válasz: Putyin beszélt az orosz vasúti társaság vezetőjével, és lehet, hogy lenne erre a vegyesvállalatra 2 millió. Nem tudjuk mi.

Lényegében ennyi történt gazdasági téren a két ország között. Vagyis semmi.

Megtudtunk azonban Orbántól egy lényegi dolgot. Totál felesleges a szövetségeseinknek (!) Oroszország ellen gazdasági szankciókkal operálni, mert ez egy erős ország, és kibekkeli a külföld embargós próbálkozásait. Átszervez, újít és lazán megoldja a bojkottal előidézni kívánt nehézségeket. Mi tőbb! Képes tőkét is kovácsolni belőle. Így beszél egy NATO ország virtigli uniós vezetője, mondhatnánk. Előre kapitulál és bejelenti, hogy nincs értelme semmiféle nemzetközi megoldási kísérletnek, mert az orosz medve erősebb, mint azt bárki gondolhatná. Azt pedig, hogy mennyire erős, Putyin meg is mondta. Nem tűrik el, hogy Ukrajna fegyveres konfliktusba hajszolja a békés orosz népet. Márpedig ezt akarja, mert háborút akar indítani a Krím elfoglalásáért, és fegyveresen meg akarja szállni az orosz szakadárok által elcsatolt Donbasz vidéket.”

Fotó: EyePress News / EyePress via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
orygabor
2022. február 06. 10:45
Tök mindegy mi történt Moszkvában. Ha Orbán ott a helyszínen puszta ököllel agyonveri Putyint, akkor is meghunyászkodásról beszélnének. Amúgy meg nem is tudom melyik kormányfőnél volt az, hogy tárgyalópartnernek utólag kellett rendreutasítani a nyilatkozót, hogy nem úgy volt az hé!
neociprióta
2022. február 06. 06:43
pontosan nem emlékszem szóba hozták-e a Budapestet elkerülő körvasutra adandó orosz kétmilliárd dolláros keret ötletét....hmm....megjegyzem,hogy Moszkvában az ötletet enyhén szólva nem sziveses támogatják az emberek, hiszen magának az orosz fővárosnak sincs a központi pályaudvarokat tehermentesitő elkerülő gyürüje...
soosandras
2022. február 06. 05:44
És Bangóné testbeszéde? Kunhalmi testbeszéde?
cutcopy
2022. február 05. 19:18
Köszönjükemese az elemzést, szerintem nézd meg harmadszor is..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!