A szabadpiaci kapitalizmusból újra a tervező kapitalizmus felé tartunk

2022. február 28. 11:25

A kapitalizmus nem egyenlő a szabadpiaccal és a liberalizmussal.

2022. február 28. 11:25
null
Lehoczki Noémi
Lehoczki Noémi
Mérce

„Szijjártó Péter figyelemreméltó közleményt adott ki nemrégiben. A külügyminiszter a mélykúti víziszárnyas-feldolgozó üzem új beruházásának bejelentése kapcsán nyilatkozott. Szerinte a koronavírus-járvány alatt »felértékelődött az önellátás képessége«, és »meghaladottá vált a régi dogma az ellátási és beszállítói láncok nemzetközivé tételéről«.

A kormány célja, hogy »az élelmiszerellátás gerincét a hazai tulajdonú vállalatok alkossák«, ezért 2,2 milliárd forinttal támogatja a húsüzem beruházását. Mielőtt azt hinnénk, Szijjártó Péter feltámasztotta a zöldek által hőn áhított »helyi gazdaságot«, hamar kiderül, hogy nem erről van szó. A közlemény így folytatódik: »A miniszter ennek kapcsán arról számolt be, hogy a vállalat 90 százalékban hazai beszállítókkal dolgozik, míg a termékei nagyjából 70 százalékát külfö»ldön értékesíti.« (Kiemelés tőlem.)

Az antiglobalista kormány hazai tulajdonú vállalatokat támogató politikája azért is érdekes, mert valójában egy nagyon is globális trendbe illeszkedik. A Financial Times már tavaly decemberben összefoglalta, hogyan próbálják rövidíteni az ellátási láncokat olyan nagyvállalatok, mint a BMW és a Volkswagen, és hogyan igyekeznek ellensúlyozni a pandémia alatt gyakorivá vált »szállítási palacknyaknak« nevezett effektust, amikor az áruk globális áramlása fennakad vagy lelassul. Nem véletlen, hogy 2021 egyik ikonikus képe az egyiptomi Szuezi-csatornán fennakadt teherhajó volt…”

Nyitókép: Cnes2021, Distribution Airbus DS / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robur
2022. február 28. 23:41
Akkor rossz az irány. Szabadpiac mindenek felett!
Robertoo
2022. február 28. 19:26
"A kapitalizmus nem egyenlő a szabadpiaccal és a liberalizmussal." Hát, .... ha te mondod, csillagbogaram!
egyvilág
2022. február 28. 16:35
Itt nagyon szépen le vannak írva a piac előnyei: https://egyvilag.hu/temakep/085.shtml Gyakorlati hátrányai: https://egyvilag.hu/temakep/087.shtml És elméleti korlátai: https://egyvilag.hu/temakep/086.shtml
Szilágyi Miklós
2022. február 28. 15:34
Jó az utolsó mondat, hogy a tőkének nincs etnikuma. Hiszen tényleg olyan sok moldáv, etióp, mianmari, madagaszkári, kubai, chilei nagytőkés ipati multi és pénzügyi csoport van!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!