A kutya ugat...

2022. február 01. 08:11

Szintet lépett hétvégi publicisztikájában Orbán Viktor.

2022. február 01. 08:11
null
Simon Zoltán
Simon Zoltán
Népszava

„Szintet lépett hétvégi publicisztikájában Orbán Viktor, amikor arra szólította fel az uniós tagállamokat, hogy ne fogadják el az Európai Unió Bíróságának (EUB) döntéseit, mert azok – legalábbis a kormányfő szerint – nem jogi, hanem politikai jellegűek. Pontosabban egy konkrét, még meg sem hozott EUB-döntést kifogásolt, azt, amelyik az úgynevezett jogállamisági mechanizmus egyes tagállamokkal szembeni alkalmazhatóságáról foglal(na) állást. Az uniós tagállamok vezetőit, így OV-t is soraiban tudó Európai Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Parlament által is jóváhagyott, tavaly január 1-jén hatályba lépett, ám egyelőre nem alkalmazott mechanizmus lényege, hogy a jogállami kritériumokat be nem tartó EU-államoknak pénzügyi szankciókkal kell szembenézniük a jövőben.

Emlékezetes, a 2020 végi uniós büdzsé vitájában vétót belengető, a költségvetési szankciókkal leginkább fenyegetett magyar és lengyel kormány végül politikai alkut kötött: addig nem alkalmazzák velük szemben (sem) a mechanizmust, amíg az EUB nem dönt róla. A két uniós tagállam tavaly márciusban meg is támadta az EUB-n az erről szóló rendeletet, a luxembourgi bíróság várhatóan február 16-án hirdet ítéletet, ám már decemberben nyilvánosságra került az EUB főtanácsnoki indítványa: eszerint el kell utasítani a keresetet, a jogállamisági mechanizmus megfelel az uniós jognak.

Azért láttam szükségesnek az uniós procedúrák hosszas taglalását, hogy világos legyen, Orbán egy olyan ügyben kéri az EUB döntésének semmibe vételét, amelyet ő maga kezdeményezett, de amelyben nem a szája íze szerinti ítélet várható. Publicisztikájában már politikai döntésről, »lopakodó hatáskörbővítésről«, a »föderális Európát« kívánatosnak tartó EUB-ről ír. Pedig az EU »csak« a hazai korrupciót, a legfőbb ügyész és bíróságok függetlenségét, stb. firtatja. Mondhatnánk, a kutya ugat, a karaván halad, Orbánnak el kell fogadnia a bíróság döntését. De sajnos a mi bőrünkre megy a játék, a vita már nemcsak az EU-s forrásokról, de uniós tagságunkról is szól.”

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2022. február 01. 13:30
Ki ez a 00? Ja, senki!
istvanpeter
2022. február 01. 12:59
De az Unió vezérkara nem kufárkodhat a támogatásokkal és nem vásárolhat rajtuk politikai egyetértést.
1000bocs
2022. február 01. 12:05
..Pedig az EU csak a hazai korrupciót, a legfőbb ügyész és bíróságok függetlenségét, stb. firtatja.. Ööööö, nem éppen. Most szólták el magukat, hogy a családvédelmi törvény a legnagyobb problémájuk, mivel ha a buzik nem járhatnak az oviba gyerekeket érzékenyíteni, az valamiképpen uniós ügy szerintük. Az oktatás pedig nem az. Lopakodó hatáskörbővítés pipa. Miért hazudik?
XTRO
2022. február 01. 11:50
A kutyaugatás nem hallatszik az égig.. Ez a mondás a hazug Népszavára illik igazán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!