Három értelmezés Bródy János nótájára

2022. február 13. 14:41

A dalszövegíró azonnal mondjon le minden létező facebook- és egyéb posztjáról!

2022. február 13. 14:41
null
Demeter Szilárd
Demeter Szilárd
Vendégszerző

„Woke-verzió:

Bródy János nem menstruáló személy ismét hangot adott nemes és elszánt szabaccságharcos lelkületének. Ellentétben Koncz Zsuzsa menstruáló személlyel Bródy tud dalszöveget írni, általában érzi az új idők új szeleit, ezért is meglepetés, hogy a nemrég közzétett „Rajongók és gyülölködők” c. nótája nem áll ki explicite a BLMBTQ-közösség mellett, tehát rasszista és transzfób. Mert lehet arról énekelni, hogy:

»Zavaros lelkű uralkodókat képzeltek már égi jelnek S versengve rajongtak értük hízelgők és szolgalelkek…«

De ez semmi ahhoz képest, hogy mennyit szenvedett Afrika népe, valamint a rabszolgaságban tartott afroamerikaiak. És duplasemmi ahhoz képest, hogy mennyit kell szenvedniük a transzneműeknek, meg mindenkinek, aki saját neméhez vonzódik.

és a következőkben énekeljen inkább erről. Ráadásul jó lenne, ha a zenéjében nem használna blues-elemeket, ahhoz ugyanis nem elég fekete a bőre. 

Bródy János egyetlen mentsége, hogy a dalt kísérő FB-posztjában nevesített bűnösök kizárólag fehérek.  Ezzel is visszaigazolja azon tételünket, miszerint a teljes fehér nyugati kultúra szemétdombra való. 

Magyar baloldal, ha nem Bródy írta volna a szöveget:

A dalszövegíró a Facebook-posztjában relativizálja a holokausztot. 

»Hitlerre is sokan szavaztak, Sztálint is csodálták a népek, A hatalom kábít, akár a drog, de a mellékhatásai kemények.
Mámorít a lelkesedés, de a gyűlölködés halálos méreg, Beszűkült tudattal válnak zombivá az elvakult hívek.«

Hogy merészelte egy sorban emlegetni Hitlert és Sztálint ez a… lény?! Mintha összemérhető lenne a náci és kommunista diktatúrák okozta szenvedés! A dalszövegíró azonnal mondjon le minden létező facebook- és egyéb posztjáról! (Fotelhuszárok tömege: Lámpavas! Lámpavas!)

Demeter Szilárd:

Bródy teljesítménye mostanában romlik.

Ez a dal lapos, közhelyekkel tűzdelt, egybites, didaktikus nóta, nem flóver-póver, hanem agitprop.

Vagyis szar. 

De ha már Bródy az emberi jogok egyetemes nyilatkozatát megidézte, hadd hívjam fel a figyelmét arra, amit Megadja Gábor barátommal írtunk a minap: »Hannah Arendt mutatott rá arra, hogy az emberi jog annyit ér, amennyit egy adott politikai közösség és intézményrendszer garantálni tud belőle. A filozófiától tehát kicsit el-, az élethez közelebb lépve hadd ajánljunk egy általánosan érvényesíthető definíciót a t. bíróság figyelmébe: jogállam az, amelyik területének minden négyzetcentiméterén érvényt tud szerezni a törvényeinek, így garantálni tudja állampolgárainak jogait.

Az életszerűség alapján érdemes tehát bevonni a jogállamiság indikátoraiba a nyugat-európai mecsetek és az LMBTQ-közösség, illetve a nők Európában elfogadott jogainak kérdéseit, vagy a Saría versus világi törvények elsőbbségének problémáját. Vizsgálják meg: sétálhatnak-e bárhol szabadon és biztonságban a Lajtán túl zsidók kipában, vagy a nők miniszoknyában? Garantálni tudják-e a szülők jogát, hogy dönthessen gyermeke neveléséről? Biztosítják-e a szólás- és vélemény szabadságát? Még volna pár olyan kérdésünk, ami nem ideológiai fogantatású, hanem a mindennapi tapasztalatból ered.«

Fotó: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Összesen 207 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyugyu12
2022. február 19. 11:24
Irja ezt egy cékely GENNYEDÉK.
Ősfidesz.csicska.pestisracok
2022. február 15. 16:03
Szilárd egy jó barát - hadd hívjam fel a figyelmét arra, amit Megadja Gábor barátommal írtunk a minap... Néha kitömi pár millióval is. Még a látszatra sem figyel, hogy havert családtagot elvileg ügyesebben kellene kitömni Állami pénzből. 6,6 millió forintos tanácsadói megbízást kapott a Petőfi Irodalmi Múzeumtól a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetőjének a zenésztársa, egész pontosan a Doutdes Bt., ahol a 2016-os alapítás óta beltag Megadja Gábor – vette észre az intézmény honlapján közzétett idei szerződéslistában a 444. A lap megjegyzi, hogy a cég 2018-ban összesen 3 millió forint bevételt könyvelhetett el, vagyis a 6,6 millió forint jelentősnek mondható előrelépés. A PIM igazgatója, Demeter Szilárd és Megadja Gábor a Loyal nevű együttesben játszik együtt. Megadja vezeti a PIM Hajónapló című műsorát is.
T. Péter
2022. február 15. 10:53
Nem kell nekem semmiféle definícióval jönnöm, ez a te fixa ideád. Annyira jól tudjuk, hogy mit értünk szocializmus alatt, hogy még a wikin is használható definíció van róla. "A megvalósult, huszadik századi szocializmus azonban annyira hasonlít a megvalósult, huszadik századi nácizmusra, hogy testvérek. Ezért vagy kényszerítve ezekre a logikai bakugrásokra." Nekem nincsenek semmi bakugrásaim, ha nem vennéd észre, TIK meg ti páran próbáljátok kifarcsarni azt, amiről amúgy nagyjából az egész világ már rég nyugvópontra jutott (és hagyd ezt a marxista történetírásos ostobaságot, nem találsz egyetlen nem marxista, normális történészt sem, aki ne gondolná ugyanúgy). És egészen nyilvánvaló mai, politikai célzattal. Nem egyszer írtam: engem, aki a jobboldali gazdaság stabil híve vagyok (és hiába próbálsz tőlem _bármiféle_ szocialista apológiát kicsikarni, nem fogsz kapni sose), egy pillanatig nem zavar az önértékelésemben, hogy a fasizmus is ugyanerre a gazdaságpolitikai alapra épült, és egy pillanatig nem érzem szükségesnek, hogy "áttoljam" a másik térfélre. Igen, a nácizmus totalitáriánus világa nagyon hasonlít a kommunizmus totalitáriánus világára. Ezzel most nem mondtál semmi újat, én is ugyanezt mondtam már féltucatszor legalább. Csak hát ennek semmi köze ahhoz, amiről beszélünk. Nem véletlen, hogy hat rád TIK érvelése. Sok összetevőből álló, összetett jelenségeket egészen extrém módon leegyszerűsítve (ahogy nála: bármi állam = szocialista) teljesen illuzorikus "következtetésekre" lehet jutni. Még egyszer: nekem nincs érdekem meghamisítani a nyilvánvalót. Nem vagyok szocialista, tehát nem politikai érdekem, hogy eltávolítsam tőle a nácizmust. Egyszerűen csak képes vagyok a fentinél differenciáltabb módon érvelni és gondolkodni. Hogy neked miért érdeked, te tudod.
Unknown
2022. február 14. 22:43
Azért az István, a királyban zseniálisat alkottak Szörényivel együtt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!