Valamit nagyon elrontunk a kampányok során

2022. február 01. 19:18

Szeretett papjaink, Jézust hozzátok el nekünk, és ne a pártvezéreket!

2022. február 01. 19:18
null
Gável András
Facebook

„Szeretett papjaink, Jézust hozzátok el nekünk és ne a pártvezéreket!

Valamit nagyon elrontunk a kampányok során. Simán beáldozzuk a választási sikerünk érdekében a legszentebb dolgainkat. Beáldozás alatt már azt értem, amikor a győzelem és a párthovatartozás az el nem múló, abszolút értékek fölé kerekedik.

Ilyesmit érzek most is, amikor a fiatalos, kommunikatív atyák vagy akár a nyugdíjas főpásztorok úgy vélik: Jézus velük megosztott örök papi szolgálatát bármire felhasználhatják a társadalom egysége érdekében. Teszik mindezt nem magánszemélyként – hiszen a szentségből fakadóan az emberit és az istenit szétválasztani igencsak bonyolult feladat lenne –, ezért végeredményben kimondott szavaik úgy értelmezhetőek az őket hallgatóknak: rajtuk keresztül az egyház, mi több, Isten hangja szólal meg és fejti ki véleményét – akár a politika leghétköznapibb ügyeiben is.

Hivatásukból kilépett társadalmi helyzetükben a reverenda ezen a ponton már aligha képes ellátni a papi szentség védelmét, mert saját akaratukból kibújtak a felszenteltségükből fakadó »fekete, sűrűn gombolt, bőrükből«. Feltéve, ha ilyet egyáltalán meg lehetne tenni. De nem lehet. Az életük mindörökké összefonódott Krisztus Melkizedek rendje szerinti papságával.”

Nyitókép: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pitypangocska
2022. február 06. 16:43
Ez az időszak alkalmas arra, hogy az ocsú elváljon a búzától. És nem szabad felejtenünk.
VeTraTa
2022. február 02. 14:01
"A papok ne politizáljanak"- ez egyszerre lehet igaz is, meg nem is. A kereszténységnek valóban a politika felett kell állnia, főleg a permanens sárdobálás fölött, azonban vannak olyan társadalmi kérdések, amelyekben nem hallgathat (pl. lmbtq). A másik, hogy ha megnézzük a Bibliát, abban az Ószövetséget, akkor azt látjuk, hogy az vegytiszta politika és a történetek ott sem a legszebb eszközöket mutatják be. "Fáradozzatok annak a városnak a jólétén, ahová fogságba vitettelek titeket, és imádkozzatok érte az ÚRhoz, mert annak a jólététől függ a ti jólétetek is!" (Jer 29,7) Jézus mondja: "Adjátok meg tehát a császárnak, ami a császáré és Istennek, ami Istené" (Mt 22,21)
masikhozzaszolo
2022. február 02. 08:58
Mi úgy hívtuk az MSZP hívő tagozata. Ref. Szorgalmasan jártak templomba, külön is adakoztak erre-arra-amarra. És buzgón imádkoztak a tulajdonosok, az országos jól menő cégüket ne érje baj. Kapjanak vállalati pályázatot, támogatást, adókedvezményt. Aztán leszavaztak stabilan az MSZP-re, DK-ra. 2010 után is.
Raab
2022. február 02. 08:19
Gável írása, mint általában, most is zavaros. Fordítva ül a biciklin.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!