Vészjelzés

2022. január 28. 12:40

A magyarságnak nem a nemlétező hun rokonsággal kellene büszkélkednie.

2022. január 28. 12:40
Lányi András
Magyar Hang

„Egy intézetben, ahol a magyarságunkat kutatják, végre helyére teszik az Árpádokat is. Mert a honfoglaló törzsek szövetségét vezető dinasztia zsenialitása elsősorban abban mutatkozott meg, hogy sikerült államot szervezniük a népvándorlás főútvonalán fekvő Kárpát-medence soknyelvű népességéből. Az etnikai és kulturális sokféleség a későbbiekben komoly előnyökkel járt, és rendkívüli nehézségek forrása lett. A korszakot bemutató székesfehérvári reprezentatív kiállításnak, ha valamit, ezt lenne érdemes bemutatnia. De éppen ez az, amit a hírek szerint Kásler miniszter kifogásolt.

Pedig a magyarságnak nem a nemlétező hun rokonsággal kellene büszkélkednie. Az Árpádok épp arra voltak képesek, amire a hunok legendás uralkodója nem: tartósnak és szilárdnak bizonyuló politikai kereteket teremtettek, amelyek között a sztyeppén vándorló törzsek alkalmi szövetsége konszolidálni tudta együttélését az itt élő szláv, bolgár, avar és egyéb népekkel; nyugati lovagokat, levantei kereskedőket, szász telepeseket fogadott, és ezekből idővel egységes társadalmat teremtett. A magyar nemzet, ha valaki nem tudná, itt született és pusztult a Kárpát-medencében, s nem tévesztendő össze az őt alkotó fajok egyikével sem, a büszke honfoglalókat is beleértve.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 264 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vajda.
2022. január 29. 20:30
"A magyarságnak nem a nemlétező hun rokonsággal kellene büszkélkednie." Igaza van. Égés, hogy emiatt minden nemzetközi hírű történész rajtunk röhög.
Hopsz Juliska
2022. január 29. 13:11
Mai tapasztalat: Magyarországon egy lakosra jutó történészek száma kettő! (Hofi után szabadon). Lányi helyett a régészeket kellene szemlézni - akiket eddig elhallgattak. Ki tudja mi jön felszínre!
k-árpi
2022. január 29. 06:04
A legelkepesztőbb ezen a COMMENT felületen az, hogy vannak igen értelmes bejegyzések Lanyi cikkét illetően és mindenki elhiszi magáról, milyen okos dolgot tár a kommentelő közösség elé. Archogenetikai, történelmi, régészeti stb. mozaikokat terjesztenek, intelligenciájuk bizonyítékaként. Viszont egyikük sem figyel fel arra, hogy NYELVET, méghozzá itt a MAGYAR NYELVen igyekszenek kifejteni/közölni szakmabeli elképzeleseiket másokkal, miközben Ők maguk bebökkentik az igazságot, hogy tulajdonképpen nagyon gyér a leletanyag, így inkább hipotézisekkel bölcselkedhetnek. A tény az ami biztosravehető, hogy kölcsönösen az itt emlegetett rokonítható nyelvek közül EGGYEL SEM TUDJUK MEGÉRTETNI MAGUNKAT; sem a finnel, sem a baskirral stb. Tehát a rokonitási igyekezet/buzgólkodás HIÁBAVALÓ pillanatnyilag. Egy bizonyosságunk van csupán, hogy MA MAGYARUL BESZÉLÜNK EGY AGGLUTINÁLÓ nyelvet EGYEDI, PÁRATLAN nyelvszerkezeti tulajdonságokkal és sem a finnek, sem a turk nyelvek nem jöhetnek szoros rokonítási számításba. Mindegy, hogy érkeztek a Kárpat medencébe a nagy vándorlások folyamán, turkok/hunok/avarok/gepidák, jászok, besenyők, tatárok, szavok és oláhok, mert mindezek a magyarnyelvi szerkezeti rendszerúnket nem tudták megváltoztatni évszázadok során sem, az viszont tény, hogy ahol a beérkező törzsek rátelepedtek a helybeli Kárpátmedencei őslakosságra OTT NYELVJÁRÁSOKAT EREDMÉNYEZTEK, de az korábbi helyi ösnyelvet lényegesen nem deformálták. Mint nyirségi tökeletesen ertekezhetek a szögediekkel, a palocokkal, a kunokkal, besenyő leszarmazottakkal. A TÁJSZOLÁSOK A BIZONYÍTÉK arra, hogy AZ A NYELV AMIT AZ ŐSLAKOSOK BESZÉLTEK vala a Kárpátmedencében AZ A MI MAI MAGYAR NYELVÜNK ÉS AZ ABBAN BEKODOLT TUDÁSBÓL KELL MEGFEJTENI TÖRTÉNELMÜNKET s nem pedig olymi tudálékoskodó ROKONÍTÁSI hipotézisekből. Czuczor de különösen Fogarasi már 1834-ben figyelmeztetett a rokonítás romantikus eredménytelenségére/hiteltelenségére. (Fogarasi :A magyar nyelv metafizikájában 1843, illetve Czuczor-Fogarasi: A Magyar Nyelv Értelmező Szótár-uk előszavában is, 1843-al kezdődően) Tehát NINCS SZÜKSÉGÜNK SEMMILYEN ROKONITÁSI zagyvaságra; de különösen GENETIKAI/FAJI elméletek időhúza-vonáskodására. Itt él közöttünk, a mindennapjainkban az igazi leletanyag; a magyar nyelvünk, amelyben megörökíttetett minden, amire történelmünknek szüksége lenne. NYELVÉBEN ÉL A NEMZET ÉS NEM A MAGYARTALANÍTÁST SUJKOLÓ/erőszakoló TALÁLGATÁSOKBAN.
Lolka-Bolka
2022. január 28. 21:08
Talan a kurva anyaddal te kommunista hitvany ganye
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!