Elbújtak a paragrafusok mögé a „bátor alkotmánybírák”

2022. január 27. 10:57

A „kormány alkotmánybírói” vissza merték utasítani Varga Judit indítványát.

2022. január 27. 10:57
null
Sándor Zsuzsa
24.hu

„Ki gondolná ebből, hogy a »kormány alkotmánybírói«, ha formálisan nem is, de valójában vissza merték utasítani Varga Judit indítványát. Pedig ez történt. Szépen elbújtatva az indokolásban elmagyarázták neki és rajta keresztül a kormánynak, hogy az elvont alkotmányértelmezés nem válhat az indítványra okot adó konkrét ügyben alkalmazandó állásfoglalássá. Az Alkotmánybíróság megítélése szerint a jelen ügyben feltett, az Alaptörvény értelmezését igénylő kérdés elválasztható az EUB indítványban ismertetett ítéletétől.

Majd, hogy még világosabbá tegye, hogy mire nem vonatkozik a határozat, hozzáfűzte: »az Alkotmánybíróság nem foglalhatott állást abban a kérdésben (…), hogy az EUB ítéletének következményeként idegen népesség Magyarország népességének de facto részévé válhat; ezek megítélése a jogalkalmazó (és nem az Alkotmánybíróság) hatásköre.«

Embernyelvre lefordítva ez azt jelenti, hogy az AB nem foglalkozott, mert nem is foglalkozhatott azzal a konkrét kérdéssel, ami miatt hozzá fordultak. Nem vizsgálhatja az unió bíróságának ítéletét, mert az nem az ő dolga. (Mint korábban utaltunk rá, épp emiatt kellett volna egyszerűen visszautasítania az indítványt.)

Mi több, ez a »bátor testület« még ki is oktatta az igazságügyi minisztert a maga finom úri módján: »az Alkotmánybíróság végezetül azt is hangsúlyozza, hogy nem az indítványozó által az indítványban kifejtett értelmezés minősítése, kiegészítése, javítása vagy felülvizsgálata a feladata, hanem kizárólag az abban megjelölt alaptörvényi rendelkezések absztrakt értelmezése.«

Magyarul: de, kedves kormány és Varga Judit, ti is nagyon jól tudjátok, hogy amit az indítványban összelapátoltatok, az ellentétes az uniós jog elsőbbségének szabályával, mint ahogy azt is tudnotok kell, hogy nálunk nem lehet panaszt emelni a luxemburgi bíróság döntése ellen. Mi azonban – legalább formálisan – lehetővé tettük, hogy a döntésünket úgy magyarázzátok, ahogy akarjátok.”

Fotó: Mandiner/Földházi Árpád

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amca
2022. január 27. 22:44
Tudom ,hogy rossz a wibri.. Tudom,hogy nincs pénz újra.. Tudom,hogy csoró vagy Sajnos az is mdsz. Böfögj weiter.. sic
Krupp Skya
2022. január 27. 21:08
Érdekes, az ÁVH-toknál nem voltak ilyenek.
nempolitizálok
2022. január 27. 16:20
Varga Judit kizárólag miattatok fordult az Alkotmánybírósághoz, hiszen állandóan diktatúrával támadjátok. Az Alktmánybíróság nyilván kimondta, hogy értelmetlenül, amit nyilván Varga Judit is tudott. Viszont ezek után már lepattantan a kormányról az összes hazaáruló libernyák, te is.
NETUDKI
2022. január 27. 14:57
csak össze ne ragadjatok .........
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!