Nulla

2022. január 06. 07:13

Mára komoly szakirodalma keletkezett annak, hogyan vált az Orbán-hit a létező legrosszabb értelemben vett valláspótlékká Magyarországon.

2022. január 06. 07:13
null
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszava

„Pártnyilatkozatot hitvallásnak nevezni maga a blaszfémia - egy magát kereszténynek beállító párt részéről különösen. A hitvallás (például az apostoli a katolikusoknál, vagy az ágostai az evangélikusoknál), más szóval az alapvető hitelvek kinyilvánítása az Istenről szól: arról, hogy kiben és miért hiszünk. Mára ugyan komoly szakirodalma keletkezett annak, hogyan vált az Orbán-hit a létező legrosszabb értelemben vett, a történelmi egyházak legnegatívabb korszakait idéző, kétely és kritika nélkül elfogadandó valláspótlékká Magyarországon, de attól még a tíz évvel ezelőtt az egypárti pótalkotmány elé biggyesztett, történelemhamisító igyekezettől áthatott ideológiai óhaj- és deklarációgyűjteménynek annyi köze sincs a hitvalláshoz, mint az alaptörvénynek nevezett folt-hátán-folt fércműnek egy tisztességes alkotmányhoz.

A hitvallás ugyanis olyasmi, amit a hitvalló annyira igaznak gondol, hogy adott esetben kész akár az életét is áldozni érte, az igazság melletti tanúságul. Ebből a szemszögből különösen tanulságos szöveg az alaptörvény nulladik fejezete: erre szokták mondani, hogy nem öregedett szépen. Merthogy a NER utolsó hónapjaiban, visszatekintve az elmúlt évtizedre, mit kezdhetünk az olyan mondatokkal: »Ígérjük, hogy megőrizzük az elmúlt évszázad viharaiban részekre szakadt nemzetünk szellemi és lelki egységét«, »Vállaljuk, hogy (…) a Kárpát-medence ember alkotta és természet adta értékeit ápoljuk és megóvjuk«, »Valljuk az elesettek és a szegények megsegítésének kötelességét«, »Valljuk, hogy a polgárnak és az államnak közös célja a jó élet, a biztonság, a rend, az igazság, a szabadság kiteljesítése«, »Valljuk, hogy valódi népuralom csak ott van, ahol az állam szolgálja polgárait, ügyeiket méltányosan, visszaélés és részrehajlás nélkül intézi«?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2022. január 07. 06:08
És miről szólt a Teller leveletek első fejezete?
Rocktoberi
2022. január 06. 23:40
Ez az írás is iskolapéldája annak amikor egy senki minősít valakit.
zakar zoltán béla
2022. január 06. 18:22
mikor egy á'teista cirkuszi prolyetilény kioktat hitből bőg a bivaly
csulak
2022. január 06. 15:13
a Nepszarra !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!