Védhetetlen az egyszerű többséggel való alkotmányozás

2022. január 03. 10:10

A közakarat egyetlen legitim mérőeszköze továbbra is a szavazatok száma.

2022. január 03. 10:10
Szabó Anna
Corvinák

„Eleve hamis feltételezésből indul ki Fleck Zoltán akkor is, amikor azt mondja, hogy annak érdekében kell pillanatnyilag felfüggeszteni a jogállamot és kell a közjogi intézményeket megsemmisíteni, hogy a következő politikai konstrukció kormányozni tudjon: feles többséggel kormányfőt jelölnek és a kormányt elképzelésüknek megfelelően töltik fel tartalommal. A képviselői mandátumok több mint felével törvényeket is hozhatnak. Egyedüli jogosultságuk, amivel nem rendelkeznek az a kétharmados törvények és az alkotmány módosításának joga. A korábban formailag kifogástalanul elfogadott jogszabályok jelentik a jogbiztonság és a jogállamiság legfőbb garanciáját, ebben az értelemben minden választott hatalom mozgástere jogszerűen kötött. Intézkedéseik a kötelező erejüket csak a régi jogrend jogalkotási szabályainak betartásából származtathatják, ennek hiányában valóban puccsról beszélhetünk. 

A közvélekedésre való apellálás, mint érvelési hiba is rendkívül sokszor megjelenik: azért alkotmányoznának egyszerű többséggel, mert a többség ezt akarja, erre ad majd felhatalmazást.

A közakarat egyetlen legitim mérőeszköze azonban továbbra is a szavazatok száma. Abban az esetben, ha kiderülne, hogy a szavazópolgárok többsége ezt akarja, nem lesz kevésbé releváns, hogy az alkotmánymódosításhoz nem egyszerű többség, hanem a mandátumok kétharmada szükséges."

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Benedek Zsolt
2022. január 03. 12:26
KRISZTUS ! KÉRLEK ÓVD MEG HAZÁNKAT A POLGÁRHÁBORÚTÓL: https://qubit.hu/2018/10/26/svedorszagban-mar-ezrek-jarnak-mikrochippel-a-boruk-alatt-ami-a-lakaskulcsot-es-a-vonatjegyet-is-helyettesiti https://www.blikk.hu/aktualis/vilag-titkai/elon-musk-neuralink-chip/vvqh5cn Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a te neved; jöjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma; és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek; és ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól! Ámen.
Benedek Zsolt
2022. január 03. 12:03
"A képviselői mandátumok több mint felével törvényeket is hozhatnak. Egyedüli jogosultságuk, amivel nem rendelkeznek az a kétharmados törvények és az alkotmány módosításának joga. " Új-matek: Fleckx Tétel: HA az kell a polgárháborúhoz, hogy egyketted egyenlő kétharmad, AKKOR egyketted egyenlő kétharmad. EMIATT VAN SZÜKSÉG A FLECKX TÖRVÉNYRE: KEDVES KORMÁNYPÁRT ! FLECKXELJÜK AZ ALAPTÖRVÉNYT! FLECKX ALAPTÖRVÉNYMÓDOSÍTÁS: -FERIT ÉS KLÓNJAIT AZONNALI HATÁLLYAL KIDOBNI A PARLAMENTBŐL. MEHETNEK FÁT ÜLTETNI A LIGETVÉDŐKKEL ÉS A KLÍMAVÉDŐKKEL MEG A NÉPHERGELŐ FIRKÁSZAIKKAL. -A MI HAZÁNK PÁRTOT BEHOZNI 20 SZÁZALÉKOS ELLENZÉKNEK. -ÚJ FŐPOLGÁRMESTERT, KASSAY LAJOS SZEMÉLYÉBEN. -A GYŰLÖLKÖDŐ ÚJSÁGÍRÓKAT HAGYNI TOVÁBB ÍRNI. :))))) https://www.youtube.com/watch?v=IuH33h2EeGc https://www.youtube.com/watch?v=cLYhOHhRL0w https://www.youtube.com/watch?v=napM_ZC1zR8 ADDIG, AMÍG KI NEM FIZETI AZ EU A MAGYAROK PÉNZÉT.
Voltkocsmáros
2022. január 03. 11:41
Mikor zavarta a bolsikat a szavazat többség,vagy az alkotmány?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!