Előre, a médiatudatosság útján!

2022. január 01. 13:55

Egyesek szemében soros-bérencek lettünk, mások fidesz által fizetett propagandistának tituláltak. 2022-ben is tartsatok velünk!

2022. január 01. 13:55
null
Nagy Károly
Transzparens Újságírásért Alapítvány

Bővült a csapatunk, felkértük Vastag Tamást a médiatudatosság nagykövetének. Megtartottuk az első fesztiválon-, majd vidéken szervezett Zsurnaliszta vitaestünket. Pegasus-ügy, előválasztás, EU-s médiajelentés. A »transzparens-szemléletmódot« képviselő elemzések rendre alkotóelemeivé tudtak válni a magyar közéletnek. Jövőre pedig haladunk előre, a médiatudatosság útján. Így telt a 2021-es év. 

Partos Bence felkérésére kereken fél éve vettem át a Transzparens Újságírásért Alapítvány vezetését. Az elmúlt fél évben kaptunk hideget-meleget, egyesek szemében soros-bérencek lettünk, mások fidesz által fizetett propagandistának tituláltak. Felhívtuk a figyelmet a magyar média polarizáltságára, a politika és a média összefonódásaira.  Egyes médiaszereplők válaszreakciója nem különbözött egy vérbeli politikusétól: skatulyázás, kirekesztés és visszatámadás. Mások viszont egyetértettek abban, hogy az újságírók közötti vitának vagy az újságírás szerepéről folytatott diskurzusnak helye van a magyar közéletben. 

Ezek voltak a legfelkapottabb elemzéseink

A média magára mint negyedik hatalmi ágra tekint, amely ellenőrzi a másik hármat. A törvényhozást, az igazságszolgáltatást és a végrehajtást. A modern demokráciákban a hatalmi ágak szétválasztása nem más, mint az intézményesített gátja annak, hogy a politikai hatalommal valaki visszaéljen. De mi történik akkor, ha megjelenik egy negyedik hatalmi ág, amely viszont csak látszólag független a másik háromtól? Meg úgy egyáltalán, ki ellenőrzi vagy vizsgálja a médiát, mint negyedik hatalmi ágat? 

A transzparens-szemléletmód alapja, hogy a médiára mint hatalmi ágra tekintünk és megvizsgáljuk, hogy hogyan polarizálódnak az adott közéleti kérdésekben. A transzparencia megteremtésének nem az az elsődlegesen fontos szempontja, hogy az egyes médiumok miből finanszírozzák magukat (bár ez is érdekes), sokkal fontosabb az, hogy esetlegesen milyen értékeket, politikai érdekeket képviselnek és közvetítenek. 

Pegazus- és Cseh Katalin-botrány

A Pegasus-ügy kirobbanásának napjaiban bemutattuk, hogyan tarolta le a magyar sajtó egy részét ez a nemzetközi botrány. Megnéztük, hogy az adott felületeken hányszor jelentek meg cikkek a témában. Összevetettük, a párhuzamosan megjelent Cseh Katalin-botránnyal.

Az elemzésünk révén bekerültünk az ATV Egyenes beszéd című műsorába, a Nap Hírébe, a reggeli műsorba. Vendégek voltunk a Pesti TV-Ben is. A szerepléseinkről készült felvételt itt tekinthetitek meg

Az előválasztás média folyamatai

Az idei év egyik izgalmas politikai eseménye az ellenzéki előválasztás volt. Feltettük a kérdést magunknak, hogy vajon hogyan fog viszonyulni a kormánypártisággal nem vádolható sajtó az előválasztáshoz. Kvantitatív eszközökkel bemutattuk, hogy Karácsony Gergely reprezentációja messze meghaladta a többi jelöltét, valamint rámutattunk arra, hogy Márki-Zay Pétert nagy mértékben alulreprezentálta a média. Először használtuk a mesterséges intelligencia alapú Neticle tartalomelemző szoftvert.

Az előválasztás első három időszakáról szóló elemzéseinket itt, itt és itt olvashatjátok el.

Márki-Zay Péter 

Márki-Zay Péter győzelme új politikai helyzetet szült. Megvizsgáltuk, hogy hogyan reagált a média a hódmezővásárhelyi polgármester váratlan győzelmére. Míg a kormánypárthoz közel álló médiumok egyértelműen baloldali jelöltnek titulálták, addig a kormánykritikus sajtó a jobboldaliságát emelte ki. Elemzésünk komoly port kavart, politikusok, közéleti személyiségek személyesen is reagáltak rá, hiszen megvizsgáltuk, hogy Márki-Zay Péter egyes ígéretei mennyiben tekinthetőek jobboldalinak vagy baloldalinak. 

Médiapluralizmus Monitor

Felhívtuk a figyelmet az EU Médiapluralizmus Monitor jelentésének módszertani hibáira. Rámutattunk, hogy habár a  jelentésben az EU-s intézet leszögezi, hogy az csupán a nemzeti kutatócsapat munkatársainak a véleményét tükrözi, a jogállamisági jelentésben mégis tényként hivatkozzák az anyagot. A nemzeti kutatócsoport mindkét tagja az átlátszó munkatársa.  Levezettük, hogy a Médiapluralizmus Monitor miért nem alkalmas arra, hogy valódi döntéselőkészítési anyag legyen. 

Nők reprezentációja a médiában

Megvizsgáltuk, hányan töltenek be érdemi újságírói állást az egyes médiumoknál, illetve megkerestük a legfontosabb szerkesztőségeket a témával kapcsolatos kérdéseinkkel. A teljes elemzést itt érhetitek el.

A győztes cikk

A legtöbb ember által elolvasott cikkünk idén a Kyle Rittenhouse-ügy magyar médiamegjelenését vizsgáló elemzésünk lett, melyet Pető Blanka írt. Blanka írásában rámutatott, hogy míg egyes médiumok inkább elítélően írnak Kyle Rittenhouseról, addig mások támogató hangnemben. Itt érhetitek el.

Közösségszervezés, közéleti Rock & Roll

Bevallom engem őszintén meglepett, hogy az újságírók a politikusoknál is kevésbé szeretnek nyilvánosság előtt vitázni. Ennek ellenére azért idén is sikerült izgalmas, értékteremtő vitákat szerveznünk. A Magnet Közösségi Házzal közösen szerveztük meg Kósa András és Megadja Gábor, Bohár Dániel és Fábián Tamás, Kereki Gergő és Hargitai Miklós vitáját. Idén először fesztiválon is erősítettük a médiatudatosság kultúráját: a Bánkitó Fesztivál adott otthont Szalai Szabolcs és Tóth Csaba vitájának. De nem csak fesztiválon, hanem vidéki városban is szerveztük vitaestet: Pintér Bence és Kacsoh Dániel beszélgettek Győrben. 

Nézzétek meg a Bánki tó fesztiválról készült kisfilmünket!

Összeállítottunk egy interaktív oktatóanyagot középiskolások részére. Engem ért a megtiszteltetés, hogy az MCC középiskolai programjának keretein belül megtartsam ezt a kurzust. Örömmel töltött el, hogy nagy sikernek örvendett ez az alkalom a diákok anonim visszajelzése alapján. Célunk, hogy 2022-ben még több iskolába, még több diákhoz eljuthassunk. 

A koronavírus időszaka alatt Vastag Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy mennyire veszélyes, ha a média álhírt terjeszt. Konkrét példát is hoztunk, bemutattuk, hogyan süvített végig a médián a tatabányai óvodabezárás rémhíre. Vastag Tamás a média felelősségével kapcsolatban Fiala János műsorának a vendége volt a 168 óra podcastjében. 

Előre, a médiatudatosság útján

Sűrű és mozgalmas évünk volt. Megdupláztuk a követőinket facebookon, elemzéseink hétről hétre megjelentek médiában. Pereket nyertünk az Átlátszó ellen, akik rólunk is álhíreket terjesztettek. Bővült a csapatunk. A Transzparens körül egy pezsgő légkör alakult ki, amiben működni, dolgozni igazán klassz. 

A jövő év legfontosabb közéleti témája a 2022-es választás lesz és a közelgő küzdelemben a média oroszlán részt vállal. A zűrzavarban, az egymásnak ellentmondó hírek kavalkádjában nekünk az lesz a felelősségünk, hogy felhívjuk a figyelmet a tudatos médiafogyasztás fontosságára. Rámutassunk arra, milyen politikai érdekek mentén működnek egyes médiaszereplők, milyen manipulációs eszközöket alkalmaznak. Ezáltal is segítve a polgárokat a közéletről való tájékozódásban, melynek egy választás előtt kiemelt jelentősége lesz. 

Én ezúton is szeretném megköszönni mindenkinek, aki követte a szervezetünk munkáját. Sikerekben gazdag, boldog új évet kívánok! 2022-ben is tartsatok velünk!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2022. január 02. 15:04
Hát bizony éppen az a legnagyobb gond, hogy a média hatalmi ágnak tekinti magát, amelynek ráadásul ellenőrzési joga van. Ugyan is, a valódi demokráciában egyáltalán nincsenek hatalmi ágak, mert a hatalom egy és oszthatatlan, amelynek a kizárólagos tulajdonosa és birtokosa maga a nép, aki az általa választott tisztségviselők és képviselők útján gyakorolja a hatalmát. És egyáltalán a média honnan, vagy kitől kapta a hatalmi ág státuszt és az ellenőrzési jogot, sehonnan. A média kizárólagos funkciója és feladata az információk csorbítatlan és teljes körű forgalmazása.
Kormánypárti1
2022. január 02. 11:27
Hülye.
kispufi
2022. január 02. 10:21
Nyomentumos hülyegyerekkel és szivárványos logóval az élen csak Fidesz-bérencek lehettek, baszod. Kinek akarjátok ezt beadagolni, buta kis faszkalap? De legalább a Vastag családot is megosztjátok. Független söpredék.
Perczel Éva
2022. január 02. 10:13
"Egyesek szemében soros-bérencek lettünk, mások fidesz által fizetett propagandistának tituláltak." Mi szerencsésebbek pedig azt sem tudjuk, hogy kik maguk! Bár ahogyan a leírta a fidesz nevét, és azt, hogy a Bánki tónál van valami fesztivál, most már képben vagyunk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!