Elvtársak, ezt benéztük: a baloldal esete az autoriter járványkezeléssel

2022. január 22. 12:39

2020 márciusában veszélyes folyamatok indultak el.

2022. január 22. 12:39
null
Szijártó Imre
Mérce.hu

„(...) A legjobb az volt az egészben, hogy a láthatatlan ellenség ellen vívandó háborúban nem kellett halált megvető bátorság ahhoz, hogy hősnek érezze magát az ember. Elég volt hozzá felületek suvickolása, a liftet maszk nélkül használó szomszédok zaklatása, valamint digitális felületeken kiírni, hogy #staythefuckhome, miközben a vírusnak leginkább kitett osztályok megtermelték e fiktív erkölcsi fölény anyagi feltételeit.

Aki látott már társadalmat beszektásodni, annak látnia kellett, hogy 2020 márciusában veszélyes folyamatok indultak el. A mai Európa szegregált digitális csendőrvilágából visszatekintve a magamfajta naivak számára is nyilvánvalóvá válik, hogy ami akkor a szolidaritás felemelő közösségi élményének tűnt, az nem volt más, mint a kollektív őrület félreérthetetlen tünete.

Az ablakban tapsolás és kurjongatás, az online közvetített kellemetlen performanszok, a webkamera előtt bulizás tettetése, valamint az én esetemben a cipőtalpak és liftgombok eszelős suvickolása utáni morális önelégültség nem olyan elmeállapotra vallanak, amelyben egy egyén vagy társadalom képes higgadtan és racionálisan felmérni a rá leselkedő veszélyt, valamint a veszéllyel szembeni lehetséges védekezési stratégiák előnyeit és potenciálisan negatív következményeit. Épp ellenkezőleg, az ilyen tömeg teljesen képtelenné válik az önálló gondolkozásra, és behódol az élet elviselhetetlen értelmetlenségét megtörő totális mobilizációnak, és vezérért kiált.”

Fotó: MTI/Vajda János

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
misi1962
2022. január 23. 12:10
ezért kár volt megtanulnia írni
Robertoo
2022. január 22. 22:45
Érti valaki ezt a katyvaszt?
Toronyőr
2022. január 22. 20:22
Ki ez a kenetteljes fasz?
Megtalálta
2022. január 22. 19:51
Ezzel a politológus-hallgatóval is csak eggyel többen vagyunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!