Szétszakadt társadalmak egyesüljetek!

2022. január 06. 14:25

De mégis, hogyan?

2022. január 06. 14:25
null
Puskás Balázs
Puskás Balázs
Szent István Intézet

„A posztmodern nyugaton a politikusok és elemzők sokat beszélnek arról, hogy az egyes társadalmak kettészakadtak. Nem jóléti értelemben, hanem ideológiailag: a »táborok« egyre jobban tömörülnek, egyre kevésbé tudják megérteni egymást, egyre hangosabbak. És ez, mondják az elemzők, egy veszélyes folyamat, ami ilyen vagy olyan formában a társadalom destabilizációjához vezethet. Ennek fényében egyáltalán nem véletlen az, hogy a politikusok világszerte nagyon szeretnek a nemzet, a nép, a társadalom egységéről beszélni. Azzal az ígérettel kampányolni, hogy »betemetik az árkokat«, hogy létrehozzák a társadalmi kiegyezést.

Nincs ebben semmi különös, hiszen a választó, úgy általában az ember szereti, ha béke és nyugalom uralkodik, ha a lényegi kérdésekben mindenki egyetért, ha kedves, értelmes, tiszteletteljes párbeszédet lát ellentétes oldalon ülők között. Szóval, nem hibáztatható egy politikus akkor, amikor erre az ember legmélyéből fakadó vágyra apellál.

Joseph Biden amerikai elnök beiktatási beszédének központi eleme a szétszakadt amerikai társadalom egységesítésének ígérete volt. A »unity« (egység) szót kilenc alkalommal használta, és bár azt a »demokrácia legmegfoghatatlanabb« fogalmaként definiálta, mégis úgy beszélt róla, mint egy magától értetődő dologról. Beszédének közepén rámutatott arra, hogy az egységért harcolni kell, le kell győzni azokat az »erőket, amelyek megosztanak minket«. Hogy ezek az erők pontosan mik, vagy kik, arra a tevékenységével mutatott rá: hivatalba lépését követően rögtön hozzáfogott az amerikai társadalom totális átalakításához. Az Egyesült Államok történetének legradikálisabban baloldali, kommunisztikus ideológiákat támogató elnökeként olyan »egységet« épít, amelyben a hagyományos társadalmi értékekben hívők elhallgattatásával, ellehetetlenítésével egyértelműen rámutat, hogy mik, kik azok az »erők«, akik szerinte a szakadást okozzák, akik ellen harcolni kell.

Így könnyű… Sőt, engedtessék meg, hogy azt mondjam, azt a fajta egységet, amiről ő beszél, csak így lehet megvalósítani. Hiszen azok a kérdések, amelyekben a legnagyobb szakadás van – az emberi élet szentsége, az emberi méltóság, a házasság, a család, a gyermekek, kiskorúak védelme – olyan elvek mentén helyezkednek el, amelyekről lehetnek ellentétes vélemények, de soha nem lehet konszenzus. Mégpedig azért nem, mert maga az igazság, mint kétélű kard fekszik a felek között. Mert ezek olyan kérdések, amelyekre a válasz vagy fekete vagy fehér, nincs szürke. A gyermek az anyaméhben vagy ember, vagy nem, ha pedig az, akkor ugyanolyan joga van az élethez, mint a már megszületetteknek. A férfi, a nő, a nemek vagy magától értetődő biológiai, antropológiai kategóriák, vagy nem azok. Itt sincs lehetőség a konszenzusra, az egyik oldalnak igaza van, a másiknak meg nincs…

Magyarországon is egyre többször hangzik el az ország egységesítésének ígérete a progressszív oldalon. Egymást túllicitálva beszélnek a baloldali, liberális politikusok a sokszínűségről, az elfogadásról, az egység szükségességéről. Egyikük a Budapest Pride után posztolt a legnagyobb közösségi oldalon, kifejezve örömét a felett, hogy milyen sokan tettek hitet a kirekesztés ellen. Feltettem neki a kérdést kommentben, hogy szerinte, ha ők nyernek 2022-ben nekem, a keresztény családapának, aki szerint a férfi és a nő annak születik, a szexuális hajlam viszont nem veleszületett, aki szerint nem létezik olyan, hogy abortuszhoz való jog, lesz-e helyem ebben a sokszínű és elfogadó társadalomban.

Természetesen nem válaszolt a posztomra.

Mert mit is válaszolhatott volna? Ha azt mondja, lesz helyem egy ilyen társadalomban, ellene megy annak, amin az egész ideológiai rendszere, egy vadonatúj, a történelemben eddig még soha nem létezett társadalmi rend, egy »szép új világ« alapul. Ha meg azt mondja, amit feltehetően gondol, hogy nekem az általuk elképzelt társadalomban maximum a csendes visszavonultság jut majd, akkor olyat mond, amivel még a saját választói között sem lesz feltétlenül népszerű.

Konszenzus tehát nem lehetséges, de azért beszélgetni csak kell, nem? Feltétlenül.

És itt látom én a hitét komolyan gondoló, azt megélő keresztények szerepét, ha tetszik hivatását.

Beszélnünk kell, ki kell mondanunk az igazságot kertelés nélkül, de nem azzal a céllal, hogy bántsunk, elkerülve a sajnos mindkét oldalon egyre jobban elharapózó személyeskedést, a másikat megalázó, lekicsinylő, semmibe vevő, ledorongoló stílust.

Mert ha komolyan gondoljuk azt, hogy keresztények vagyunk, akkor a mi célunk nem lehet az, hogy a másikat megsemmisítsük, hanem hogy az érveinkkel, a másik embert mindig tisztelő, kulturált vitavezetésünkkel, személyes példánkkal kísérletet tegyünk a meggyőzésükre.

Ami nem mindig fog sikerülni.

Azonban ha csak annyit elérünk, hogy vitapartnerünk is azzal a tisztelettel és megbecsüléssel fordul felénk és a személyes meggyőződésünk felé, amellyel mi őfelé, akkor már többet tettünk a társadalmi egységért, mint az »árkok betemetésére« felesküdött politikusok és megmondó emberek.”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Welszibard
2022. január 07. 01:16
Aki a közjóra törekszik, annak van jogosultsága egy ország vezetésére. Számos kisebbség, torz deviancia, türelmetlen ateista, nemzeti identitását vesztett csoportok felnagyítják magukat a médiumok által, s hatalmat akarnak. Látszatra ők is a Közjót szajkózzák, de valójában a hatalmat akarják - mint ez magyar történelmünk már számtalanszor bizonyította. Ezért nem hiszek a Gyurcsány-Dobrev-féle "szocializmusban" és a Márky-Zaj-féle "kereszténységben".
Rugán
2022. január 06. 18:09
Már 120 éve elkezdődött az árok ásása, ugyan nem volt cél. A liberális és vörös erők át akarták alakítani a társadalmat. Megtámadták az egyházakat, lényegében sikerrel, hiszen funkciókat vettek el tőlük. De a családok jó része nem vedte át az új értékrendet, csak anarchiában, mások vagyonának elvételében hívők tábora egyre nőtt. Időnként hatalomhoz is jutottak, de képességek hiányában ezek a hatlmak kérész élketűek voltak, de annál rombolóbbak. Romokban az ország és romokban a nmzet lelke, lelkiismerete is. Mélyült az árok. Már az ország léte is kockán forgott. A Frankfurti iskola kitalálta, hogy a kultúra teljes birtoklása vezethez az emberi gondolkodás átformálásához. Tovább mélyült az árok. Lettek bőven mindkét oldalon. Az induvidualizmus teret nyert, szakralitás visszaszorult. Ma ódáig jutottunk, hogy két életfelfogás áll egymással szemben. Az egyik meggyengült, a másik kiterjedve önmagát éli majd fel. Az LMBTQ és a gender (megfosztva eredeti céljaitól) szintén társadalmi zsákutca. Közben toporog egy erős szakralitás öntudattól duzzadó terjeszkedő muzulmán népesség határainkon. Ez a gyenge hitet vesztett társadalmat maga alá gyűri. Így Európa vagy visszatér a szakrális valójához, vagy muzulmán lesz. Közben az árok ott marad, csak a történelem széljárása hordja tele ideál roncsokkal.
Rugán
2022. január 06. 17:58
Már 120 éve elkezdődött az árok ásása, ugyan nem volt cél. A liberális és vörös erők át akarták alakítani a társadalmat. Megtámadták az egyházakat, lényegében sikerrel, hiszen funkciókat vettek el tőlük. De a családok jó része nem vedte át az új értékrendet, csak anarchiában, mások vagyonának elvételében hittek. Mélyült a gödör. A Frankfurti iskola felfedezte, hogy a kultúra teljes birtoklása vezethez az emberi gondolkodás átformálásához. Tovább mélyült az árok. Lettek bőven mindkét oldalon. Az induvidualizmus teret nyert. Ma ódáig jutottunk, hogy két életfelfogás áll egymással szemben. Az egyik meggyengült, a másik kiterjedve önmagát éli fel. Az LMBTQ és a gender megfosztva eredeti céljaitól szintén társadalmi zsákutca. Közben toporog egy erős szakralitás öntudattól duzzadó terjeszkedő muzulmán népesség. Ez a gyenge hitet vesztett társadalmat maga alá gyűri. Így Európa vagy visszatér a szakrális valójához, vagy muzulmán lesz. Közben az árok ott marad, csak a történelem széljárása hordja tele ideál roncsokkal.
Rasdi
2022. január 06. 17:18
Az egész cécónak van egy érdekes sajátossága. Nevezetesen az egyes kifejezések, szavak jelentésének átértelmezése. Miután a két "tábor" eleve egyes kulcsszavakon nem ugyanazt érti, még akkor sem érthetnek egyet, ha egyébként egyetértenének. Ilyen rögtön a "liberalizmus", amit olykor éppen ezért szoktam olykor idézőjelbe tenni. Vagy itt van a "migráns" kifejezés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!