Oroszország a volt szocialista blokk országait fenyegeti

2022. január 24. 16:01

Magyarország elsődleges nemzeti érdeke, hogy ne legyen újra szomszédos Oroszországgal.

2022. január 24. 16:01
null
Ungár Péter
Ungár Péter
Facebook

„Évek óta nem voltak olyan erőteljes, háborúval fenyegető üzenetek, mint amit most látunk Oroszországtól és az Egyesült Államoktól és szövetségeseitől. Ukrajna a konfliktus kiindulópontja, de már Oroszország a volt szocialista blokk országait fenyegeti, a konfliktus már Európa helyéről szól az amerikai-orosz viszonylatban. Érdemes foglalkoznunk ezzel, mert értelemszerűen hat ránk, ha egy szomszédos országban háborús készültség van. Rengeteg ismeretlen van a helyzetben, de érdemes megvizsgálni, hogy ebben a helyzetben mi Magyarország nemzeti érdeke.

1. Magyarország elsődleges nemzeti érdeke, hogy ne legyen újra szomszédos Oroszországgal. Ebből következik, hogy nemzeti érdek, hogy Ukrajna megmaradjon független országként.

2. Magyarország érdeke, hogy azt, hogy melyik katonai szövetségi rendszerbe tartozik a magyar emberek és az általuk megválasztott mindenkori kormány döntsék el, ne egy idegen nagyhatalom. Oroszország minden olyan javaslatát, tervét, amiben a nagyhatalmak döntik ezt el helyettünk el kell utasítanunk. A NATO tagságról Magyarország népszavazással döntött, a varsói szerződéshez tartozásról pedig a Vörös Hadsereg bevonulásával döntöttek. Az előző objektíven és tagadhatatlanul jobb.

3. Magyarország nemzeti érdeke, hogy Európa egységes és komolyanvehető külpolitikai tényező legyen. Ez a Nyugat álszentsége, köztük a jelenlegi és az előző német kormány oroszbarát és ipari lobbik által vezetett politikája miatt lehetetlennek tűnik.

4. Magyarország nemzeti érdeke, hogy Oroszország és Európa egésze között józan, kiszámítható és békés viszony legyen. Ehhez viszont mindkét félnek le kell vetkőznie a hidegháborús logikát. A bipoláris világ megszűnt: Oroszország Európa része, gazdaságilag, kulturálisan és katonailag egymásra vagyunk utalva.

5. Magyarország nemzeti érdeke, hogy Ukrajna helyzete normalizálódjon, hogy ne az államcsőd, a katonai beavatkozás és a kilátástalanság legyen a sorsa. Ehhez Ukrajnának is fel kell hagyni a magyarellenes politikájával, de ehhez az EU-nak valós pénzügyi segítséget kell adnia Ukrajnának.”

Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robertoo
2022. január 25. 23:04
Ungár Péter és a 'nemzeti érdek'! Na, ne röhögtessél már!
savrena
2022. január 25. 13:29
Dehogynem, csak kérdés hol húzódik az a határ. Volt az a vicc régen, hogy hibernálják Kádárt, Maot és Brezsnyevet. Ötven év múlva felébrednek és kapnak egy aznapi újságot. Elolvassák, Kádár és Mao vigyorog, Brezsnyev meg lefordul a székről. Mi állt az újságban? Az, hogy zavargások törtek ki a magyar-kinai határon.
fogas paduc
2022. január 25. 12:09
AZ a baj, hogy az USA hadműveleti területként tekint Közép- Európára. S ez nekünk nem lehet a nemzeti érdekünk.
Orange Bulldog
2022. január 25. 11:37
Buzikám, Magyarország nemzeti érdeke az, hogy Kárpátalját visszakapjuk, és senkit nem érdekel, hogy a kárpátok túloldalán ki lakik! Hozzáteszem, az oroszokkal jobban járnánk, az ukránok nem nyugszanak, nagyon akarják a pofont! Így az unió is piacot növelne, és területet is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!