Nem akarunk revansot venni a fideszes vezetésű városokon

2022. január 29. 17:43

Azt gondolom, katasztrofális irányba viszi az Orbán-kormány az országot. Interjú.

2022. január 29. 17:43
null
Wittinghoff Tamás
Népszava

Győzelem esetén valóban miniszternek szegődne?

Minden erőmmel az ellenzéket és a változást támogatom, mert azt gondolom, katasztrofális irányba viszi az Orbán-kormány az országot, de nem vágyom el Budaörsről, itt szeretnék dolgozni a következő években is. Ugyanezt mondtam akkor is, amikor négy éve Karácsony Gergely kért hasonló feladatra. 

Most mire kérte fel pontosan Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt?

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöksége felkérésére tavaly októberben kiváló szakemberek elkészítettek egy tanulmányt, amely értékeli a települések helyzetét, és megfogalmazza, milyen lenne egy ideális állapot az önkormányzatok számára. A szövetség elnökségében együtt dolgozunk Márki-Zay Péterrel, aki látta, hogy aktív szerepet vállaltam a tudósokkal való együttműködésben csakúgy, mint az anyag vitájában, megtapasztalta, hogy az elmúlt harminc évben polgármesterként szerzett tudásomra alapozó érveim hatnak a nyilvánosságra is. Ezért kért fel arra, hogy koordináljam az önkormányzati területről folyó egyeztetéseket a pártok és az érdeklődő polgármesterek között is.

Beleértve akár fideszes városvezetőket is?

Elvben igen, hiszen a megszólalásaik alapján Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármesternek, vagy Schmidt Jenőnek, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége fideszes elnökének sem tetszik, hogy nincs tényleges szabadsága a helyi önkormányzatoknak. Biztos vagyok benne, ha ők kértek volna fel független szakértőket, hasonló tanulmány született volna, mert teljes önkormányzati reformra van szükség mind a feladatellátás, mind pedig a finanszírozás terén.

Az említett tanulmányból lett az összefogás önkormányzati programja?

Nem teljesen, de ez az anyag összhangban van vele, egyfajta keretet ad a javaslatainknak, amelyek átlátható, kiszámítható, hosszú távú jövőképet vázolnak fel a településeknek. Azt mondjuk, ki kell építeni egy intézményesített egyeztető fórumot az önkormányzatok és a kormány között, hogy ne születhessen a településekre vonatkozó jogszabály a velük történt előzetes egyeztetés nélkül. Az is biztos, hogy nem akarunk revansot venni azokon a fideszes vezetésű városokon, amelyeket most kivételezett előnyökhöz juttat a jobboldali kormány. Ugyanakkor evidens, hogy a kárvallott településeket kártalanítani kell.”

Kép forrása: YouTube

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 127 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MZperXXL
2022. január 30. 22:56
"Nem akarunk revansot venni a fideszes vezetésű városokon" Akkor igen. Mindig az ellenkezője az igaz.
gyaloggos
2022. január 30. 14:58
TE WITTINGHOFF! MÓKÁS vagy ám! AZT gondolod, mert BUDAÖRSÖN megválasztottak, ez már alap arra, hogy ORSZÁGOSAN ismert, elismert politikusként tetszelegj, mi több, MEGMONDD, mi lenne, ha...... ccccc!
rókabácsi
2022. január 30. 12:55
1. nem tudtok! 2. nem lesz lehetőségetek! mert vereség lesz! nem kicsi! nagy!
bajai
2022. január 30. 12:29
Nézzünk egy kárvallott várost. Baja. Itt fekszik előttem a Bácskai Napló utolsó száma. A január 14-i rendkívüli ülés: -lezárult a partnerségi egyeztetés az 51-es főút déli elkerülő szakasza kapcsán - önkormányzati intézmények energetikai korszerűsítése pályázat: -- két óvoda -34. 71800 (gyanús, hogy hiányzik egy nulla) -- városi könyvtár gyermek részlege (52.244.000 Ft) -- Pszichiátriai Betegek Otthona (142.235.000 Ft) - élhető települések: 961 millió Ft-ot igényel Baja (elsősorban kerékpárutakra) - Petőfi-szigeti mobilgát, Sugó-híd felújítása (2.200.000.000 Ft, Széchenyi Terv Plusz, 100%-os támogatás) - életminőség javítása, gyepmesteri telep: 90%-os támogatás nyerhető.( 8.374.599 Ft + önerő 930.511 Ft) Ugyanebben a lapszámban: 294,9 millió Ft-ot nyert a Bajai Szent Rókus Kórház (modern Spekt-Izotóp diagnosztikai készülék, gasztroenterológiai vizsgáló, valamint egy endoszkópos műszer)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!