Békejobb

2022. január 07. 21:47

Ha érdemi korlátozások nélkül megyünk neki az ötödik hullámnak újabb tízezer ember fog meghalni.

2022. január 07. 21:47
null
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszava

„A kérdés – leegyszerűsítve – annyi: van-e olyan fontos tízezer magyar ember élete, hogy átmenetileg, egyetlen szűk közpolitikai területen háttérbe szorítsuk miatta a politikai haszonszerzés szempontjait? A választ ismerem (mindannyian ismerjük), ez azonban nem elegendő ok rá, hogy akkor már rá se kérdezzünk.

Ha érdemi korlátozások nélkül megyünk neki a máris beindult ötödik hullámnak, akkor a saját becslésem szerint a következő hónapokban újabb tízezer ember fog meghalni a koronavírus-fertőzésben és annak szövődményeiben Magyarországon. Ezt ugyan én magam nem tudom mással alátámasztani, mint hogy nagyságrendileg az előző hullámok áldozatainak számát is viszonylag pontosan megjósoltam, de vannak azért számszerűsíthetőbb érveim is. Egyrészt a tízezres szám következik az eddig használt biostatisztikai modellekből: a csütörtökön nyilvánosságra került 2,5-3 milliós (!) várható fertőzésszámoz képest például egyáltalán nem tűnik soknak. Másrészt, az előzővel összefüggésben, amennyivel enyhébb – jó esetben – az omikron, legalább annyival fertőzőbb, és az oltási tendenciákat figyelve bőven talál magának 2,5-3 millió oltatlan, illetve túlságosan régen oltott, védtelen magyart idehaza. Harmadrészt pedig önmagában az, hogy a koronavírus-betegség enyhébb, még nem garanciai a túlélésre. Sokan vannak közöttünk (valószínűleg mindannyiunk családjában) olyanok, akik eddig is csak azért élték túl a járványt, mert közvetlenül nem találkoztak vele – például a korlátozások miatt –, és akik számára az életkoruk, akut betegségük vagy az immunrendszerük állapota miatt egy relatíve enyhe fertőzés is végzetes lenne.”

Kép forrása: MTI Fotó: Mohai Balázs

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2022. január 09. 08:03
Én megértem, hogy így a választások előtt jól jönne nektek egy kis hergelés meg harag népszerűtlen intézkedések miatt. Mert ti uszítanátok utána a tömeget is, hogy tüntessen a diktatúra ellen, szemrebbenés nélkül.
panka45
2022. január 08. 19:50
Mindig az ugatják, hogy az állam ne szóljon bele az emberek dolgába, az emberek nem alattvalók, tudják, hogy mit tesznek. Hát lássuk! Mindenki megkaphatja az általa preferált vakcinát. Ha nem kell, akkor úgy jár, mint szegény Kóbor. A többi embert meg hagyják élni viszonylag normálisan. Hol azért sikongatnak, hogy tönkremennek az emberek a korlátozás miatt, hol azért, hogy miért nincs korlátozás. Idióták.
monuskaroly
2022. január 08. 19:16
Ez a korlátozósdi csak kevés, kretén balosnak jön már csak be. Mintha arról lenne szó, hogy az omikronnal lényegesen gyengült a vírus erőssége. Jobban terjed de enyhébb tüneteket okoz, kb. influenza szintű betegség lesz belőle.
kiss.istvan770
2022. január 08. 16:15
Egy újabb önjelölt, balpöcs "virológus". :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!