Az atomenergia elengedhetetlen az uniós energiaellátás biztosításához!

2022. január 15. 18:42

Minden alacsony vagy nulla szén-dioxid-kibocsátású technológiát egyenlő módon kell kezelni.

2022. január 15. 18:42
null
Tóth Edina
Magyar Nemzet

„A kezdetben elutasító, mostanra már tartózkodó német nyilatkozatokkal szemben Magyarország azzal a megközelítéssel ért egyet, hogy minden alacsony vagy nulla szén-dioxid-kibocsátású technológiát egyenlő módon kell kezelni az összes uniós politikában, beleértve az éghajlat-semlegességet 2050-ig elérni célzó beruházások osztályozását is. Az ilyen technológiákat az EU-nak nemcsak elismernie, hanem aktívan támogatnia is kell!

Az atomenergia használatának kérdésében hosszú ideje nincs egyetértés, hiszen – ahogyan arra az Európai Bizottság is rámutat tervezetében – »a zöldátállás tagállamonként változó kihívásokat jelent«. 

Nem véletlen azonban, hogy az EU soros elnökségét az idei első fél évben betöltő Franciaország – több más tagállammal, köztük hazánkkal karöltve – az elmúlt időszakban nyomást gyakorolt az Európai Bizottságra az atomenergia zölddé nyilvánítása érdekében. 

Az új paksi blokkok az ellátásbiztonságot erősítve azt is elősegítik, hogy a megújuló energiaforrások is egyre nagyobb arányban vehessék ki részüket a hazai villamosenergia-termelésből. Erre kiváló példa, hogy nemcsak a Paks II atomerőmű felvonulási területének építési munkálatai kezdődtek meg, hanem az ország egyik legnagyobb naperőműve is felépült Pakson.

Várható, hogy az atomenergia hasznossága mellett kiálló tagállamokat további, most már hivatalos elemzések által bizonyítottan alaptalan támadások fogják érni, mi azonban nem hátrálunk. Atomenergia nélkül nincs klímavédelem, nincs zöld jövő és nincs alacsony rezsi! 

A magyar kormány felelősen járt el, amikor úgy döntött, hogy a megújuló energiaforrások mellett hosszú távon épít az atomenergiára, hiszen csak így lehet érvényesíteni az ellátásbiztonsági szempontokat is! Ezért az ­Európai Parlamentben továbbra is következetesen ki fogunk állni az energiabiztonságot szavatoló atomenergia mellett.”

Fotó: STEFAN PUCHNER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2022. január 16. 11:47
Egy ilyen kis területű ország esetén, ahol az időjárásfüggő megújulók (nap, szél) változékonysága nagyjából egyforma egy időben a teljes területünkön (nyilván vannak eltérő szituációk, országot kettéválasztó időjárási zónák, de nagy átlagban igen) az tud az energiafüggetlenség és ellátási biztonság záloga lenni, ha a napi 3,5 és 6,5 GW között ingadozó fogyasztás változásait "házon belül" tudjuk kimozogni, vagyis rendelkezünk olyan, szabályozható szekunder erőművi kapacitással, ami lehetővé teszi, hogy ne az összekapcsolt, közös európai gridből kelljen lehívnunk a fogyasztási csúcsokhoz szükséges többletáramot. Ebből a szempontból a gáz sajátosan viselkedik: amikor behozzuk, akkor ugyan import, de miután a viszonylag nagy kapacitású tárolóinkba letárltuk, onnantól már a napi, heti ingadozások kiegyenlítésére a jól szabályozható gázerúműveink segítségével gyorsan "be tudjuk rakni" a hálózatba. Paks jelenleg 1,9 GW teljesítményt ad, ami alig fele-kétharmada a 3-3,5 GW-os napi fogyasztási minimumnak, tehát bőven lenne helye a zsinóráramnak még, annak érdekében, hogy primer áramimporttal tényleg csak a kiugró fogyasztási csúcsainkat fedezhessük. Másrészt, ne felejtsük el, hogy a kis földrajzi terület miatt a téli - nyári napi fogyasztási csúcsok nagyjából ugyanakkor jelentkeznek nálunk, mint az áramhálózatban hozzánk kapcsolt szomszédos országokban (nagy kánikulák, vagy nagy hidegek esetén) tehát olyankor a szükséges plusz áramot is piszok drágán kell megvásároljuk. Fenti matekból látható, hogy a nem szabályozható kapacitású megújulók helye, aránya az energiamixben igencsak véges, és erőltetett tempóban nem lehet növelni az arányukat, meg kell várni, míg a tárolási technológiák (egyre olcsóbb lokális akkus backup megoldások) ki tudják egyenlíteni a napi fogyasztási volatilitást a megújulóknál. Addig pedig a biztonság záloga Paks és még inkább Paks II. marad, amit minden ellentétes politikai szempont ellenére muszáj minél hamarabb megépíteni.
Búvár Kund
2022. január 16. 07:18
Csak nézzetek rá, a jelenleg mandi által "beválogatott" posztok hölgy szerzőinek a fényképére! Ti kit hívnátok közölük kávézni? Tóth Edinát, Lendvai Ildikót, Parászka Borókát, Szabó Timcsit vagy Francesca Rivafonit? :-D
Akitlosz
2022. január 16. 01:36
"Minden alacsony vagy nulla szén-dioxid-kibocsátású technológiát egyenlő módon kell kezelni." Ugyan nem kell, sőt hiba. Az alacsony ugyanis nem nulla.
Takita
2022. január 15. 20:01
Nem tudom,hogy thermál víz miért nem kap nagyobb szerepet az energiaellátásunkban. Valamikor ez nagy téma volt,aztán az egész abba maradt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!