A Nyugat azt méltatja, ami érdekeinek megfelelő

2022. január 23. 16:01

A rossz nyugati közvélemény kedvezőtlen következményekkel jár Magyarországra nézve, a pozitív médiakép viszont reputáció, országimázs és befektetések szintjén jelent előnyöket. Interjú.

2022. január 23. 16:01
Szalay-Berzeviczy András
Ma7.sk

„Könyvük címe: Címlapon Magyarország - Hazánk története a nyugati sajtó tükrében – 1848-2020? Mi volt a célja a könyv megírásával?

Három dolog motivált. Ügyvezetője és tulajdonosa vagyok Magyarország egyetlen médiafigyelő és -elemző cégének, a TranzPress-nek. Nap mint nap országunk, közintézményeink, gazdasági és politikai szereplőink jelenlétét monitorozzuk a globális médiatérben. Ehhez párosul érdeklődésem a modernkori magyar történelem iránt. Harmadrészt, nehéz nem észre venni, hogy Magyarország és hazánk kormánya rég nem látott módon tematizálja a nyugati médiát. Ezért úgy gondoltam, érdemes szélesebb történelmi kitekintésben megvizsgálni, mi a nyugati sajtó viszonya hozzánk, és körbejárni milyen értékek és érdekek mentén alakít véleményt rólunk a Nyugat.

Melyek voltak kiemelt jelentőségű időszakaink a nyugati sajtóban?

A vizsgált 172 év alatt leginkább a szabadságharcos tematikával szólítottuk meg a világot. A függetlenségért folytatott küzdelemmel könnyen azonosul a világ, hiszen az minden nemzet történelmének része. 1848-as, 1956-os és 1989-es liberális fordulataink jelentik a rekordidőszakokat a címlapszerepléseink számát illetően. A negyedik csúcs megtöri ezt a szériát, amely a migrációs válság képében köszöntött be. A magyar kormány intézkedéseiről  kritikusan vélekedett a nyugati sajtó, de a címlapok számát tekintve csúcsot jelent ez az időszak is.

Elmondható-e, hogy a jó nyugati sajtó pozitív hatással van Magyarországra nézve, a rossz sajtó pedig negatív hatással?

Az az empirikus tapasztalat, hogy a rossz nyugati közvélemény kedvezőtlen következményekkel jár Magyarországra nézve, a pozitív médiakép viszont reputáció, országimázs és befektetések szintjén jelent előnyöket. Én összességében azt gondolom, hogy  a negatív reklám is reklám, feltéve, ha az apropó nem például 2006 ősze, mellyel kapcsolatban soha nem látott lebecsmérlő és elítélő véleményeket olvashatunk a nyugati sajtóban.

Mit mutat a nyugati sajtó tükre?

Látunk magunkról egy képet, amely többé-kevésbé Magyarország, de nyilván csak egyfajta interpretáció. Innen akár görbe tükörnek is nevezhetjük a nyugati sajtót. Aztán látjuk magát a tükröt is, amely pedig maga a Nyugat; annak felénk való elvárásaival együtt.

A címlapmegjelenéseink legalább annyira szólnak a Nyugatról – elvárásaikról és bel- és külpolitikai konfliktusaikról – mint rólunk.

Az 1848-as szabadságharcot például a német liberálisok azért fogadták örömmel, mert azt gondolták, ha Magyarország függetlenné válik, akkor Ausztria könnyebben integrálható a nagy német egységbe. Érdekükben állt, és ezért pajzsra emeltek bennünket. Az 1867-es kiegyezést Gladstone brit miniszterelnök kifejezetten támogatta, mert azt gondolta, a dualizmus keretrendszere egy jó modell lehet az ír autonómiatörekvések pacifikálására. 1956  pedig a nyugatot igazolta a Szovjetunióval folytatott hidegháborúban. Nixon szavaival élve „a magyar forradalommal repedés keletkezett a kommunizmus falán.” A II. világháború alatt a liberális nyugati világ és a kommunista Szovjetunió közös erővel verte le a fasiszta veszélyt. A Szovjetunió összeomlásával 1991-ben viszont a szocializmus felett is eljárt az idő. Ezidőtájt tehát joggal jelenhetett meg az a közkeletű tézis, miszerint a történelemnek vége. A Nyugat győzött, és a kapitalista liberális demokrácia az elgondolható legéletképesebb társadalomszervezési és gazdasági modell az emberiség számára.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2022. január 24. 15:24
"A Szovjetunió összeomlásával 1991-ben viszont a szocializmus felett is eljárt az idő." Ez egy idealista kurvanagy hazug baromság! A kommunizmus eleve halva született szarság, de ez nem akadályozza meg azokat a csoportokat, akik időről időre ezzel az ideológiával ragadják magukhoz a hatalmat. 1919, 1947, 1956, 1994, 2002, 2006 mindig ugyanaz a magyarellenes áruló idegen érdekeket néző attitűd, mégsem ugyanaz, csak alapjában és végeredményében nézve. Most az amcsik kísérleteznek vele.. sok sikert.
Cserna János
2022. január 24. 02:04
Az interjú jó. Ez a fiatalember jól átnézte a sajtótörténetet és jó következtetéseket fogalmaz meg. Talán a magyar kormány is odafigyel erre. Mindenesetre jó jel Szíjjártó okos és informatív nyialatkozati stílusa az elszállt nyugati riporterekkel szemben, vagy Kovács Zoltán cikkei a nyugati lapokban cáfolandó a hazugságokat.
Szittya66
2022. január 23. 21:27
Nyilván egy pozitív országkép jó hatással lehet a befektetésekre, de azért sokkal inkább azt nézi a befektető, hogy milyen az adókörnyezet, van-e képzett munkaerő, milyen az infrastruktúra, mennyi az energia ára, stb. Tehát elsősorban azt, hogy mennyi profitot tud termelni- stabil politikai- és jogi környezetben-, az LMBT jogok, a migránsok befogadása és egyebek legfeljebb kommunikációs szinten foglalkoztatják. Néha lehet, hogy kiadnak egy-egy ejnye-bejnye közleményt, de alapvetően magasról tesznek rá.
lhotx
2022. január 23. 19:34
Szólamok. Ezeknél már számtalanszor sikeresen mélyebbre hatolt jó néhány elemző. Ha a könyvben is csak így a felszínt kapirgálják, akkor mit kezdjek vele?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!