A baloldali kultúrpolitikáról

2022. január 23. 17:57

Amit eddig mutattak, az elég vérszegény.

2022. január 23. 17:57
null
Demeter Szilárd
Demeter Szilárd
Origo

„Vártam, hogy az ellenzéki szivárványkoalíció kiáll valami értelmezhető kultúrstratégiai-kultúrpolitikai vízióval, amivel majd vitába lehet szállni. Idejük lett volna rá, idestova tizenkét esztendeje elégedetlenkednek. De amit eddig mutattak, az elég vérszegény.

Egyrészt Gréczy Helikopter Zsolt mondott két nevet. Vidnyánszky, Demeter. Ha nem veszik szerénytelenségnek, a magam részéről ezekkel a nevekkel egyetértek, sőt, még tudnék sorolni egy egész hadseregnyit, sok jó magyar intézményvezető végzi a dolgát hazánkban és kerek e földtekén, a haza és a nemzet fényre derül.

Aztán volt még valami ködevés a művész és a művészet autonómiájáról. Ezt értelmezni sem tudom 2022-ben, esetleg koalíciós társuk nagyasszonyával, Lendvai Ildikó elvtársnővel tessenek egyeztetni az óráikat, utoljára talán ő csorbította a t. alkotók szabadságát cenzorként. Hiller István meg tök komolyan belemondta a kamerába, hogy új épületet az OSZK-nak. Esetleg ha miniszterként egy kicsit odafigyelt volna, akkor a nemzeti könyvtárban sem kellett volna annyi romot eltakarítani utánuk, de ez mindegy is: ha véletlenül kormányra kerülnének, akkor ingyen és bérmentve átadom nekik az erre vonatkozó kormányelőterjesztést, négyzetméterre kiszámoltuk, hogy mi lenne a kívánatos.

És úgy látom, hogy rászorulnak a szakmai segítségre. Mert amit a másik szivárványkoalíciós kultúrhérosz, Brenner Kommunizmus Áldozatain Viccelődő Koloman jobbikos ámokfutó az utóbbi napokban elművelt, arra nincs jobb szó: ciki.

Érdemes teljes egészében idézni Prőhle Gergely igazgató úr helyreigazítását, amit a 444-nek küldött: »A nap folyamán nem követtem a tegnapi Esterházy könyvtáravató utóéletét, és amikor este bekapcsolódtam a hírfolyamba, meglepődve láttam, hogy Kaufmann kolléga [444-es függetlenobjektív zseni – DSZ megj.] a tegnapi napon feldúltnak látott, és hogy én csúnyán helyretettem volna Fekete Péter kulturális államtitkárt. Amikor láttam, hogy mindez az agybaj rovat (?), vagy címszó alatt történt, akkor megnyugodtam, mert ez tényleg az. Ugyanakkor amikor felfedeztem, hogy Brenner Koloman az avatáson elhangzottak alapján feljelentést tett az államtitkár ellen, rá kellett jönnöm, hogy vagy a rovat (?) neve megtévesztő, vagy az agybaj valóban terjed – ami egy országgyűlési képviselő, az ELTE BTK korábbi dékánhelyettese esetében legalábbis aggasztó, de még inkább nehezen elképzelhető – régi ismeretségünk alapján legalábbis. Szögezzük le: az államtitkár nem lopta el a gesztusként még csak nem is átadott, hanem megmutatott labdát. Még a műtárgyvédelmi szempontoknak is eleget tett, amikor kesztyűt húzott a felmutatáshoz.”

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
CsakOlvas
2022. január 23. 23:35
Aztán, nem csak csápolni, gyerekek. Ezzel a Prőhle sráccal meg béküljetek mán' ki :) Fekete cirkuszigazgató Úrral kapcsolatban meg szinte semmit se tudni, felbukkant a semmiből(tízéve), elvolt a semmiben, most meg beszél. Mit is?
Robur
2022. január 23. 23:29
Ez van, Aczél elvtárs.
Ekeke
2022. január 23. 22:17
"Érdemes teljes egészében idézni Prőhle Gergely igazgató úr helyreigazítását, amit a 444-nek küldött (...)". Csakhogy. 1. A 444 oldalán nem látni ezt a helyreigazítást, ellenben ott díszeleg változatlanul a cikk brenmner koloman feljelentéséről és abban hogy Pröhle még a helyszínen felszólította Feketét hogy reméli viissza viszi amit elemelt... 2. számos kultúrális intézményvezető nyilatkozatban kikérte magának Fekete aljas meggyanúsítását. Az aláírók között nem láttam Pröhlét. Úgyhogy vonjunk le néhány tanulságot. Pröhle ugyanaz aki volt. Sasszé, egyet jobbra, kettőt balra. Fekete és tsai pedig Kövér 2002 óta eszükbe véshették, hogy az országomat egy poénért sok esetben kockázatos és kontraproduktív. Legalább annyira mint egy hazaáruló , magyargyülőlő plagizátor hagyatékának az állami pénzből való fenntartása.
zakar zoltán béla
2022. január 23. 21:58
kolo man diner
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!