Legyetek szelídek, ti rühes transzfóbok!

2021. december 22. 07:00

A nők jogai csorbulnak a női vécébe szabadon bejárkáló férfiak miatt.

2021. december 22. 07:00
null
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli
Vasárnap

„Távozni kényszerült az általa alapított és a nevét viselő sikeres társulattól a nemzetközileg elismert brit koreográfus, Rosie Kay, mivel a saját otthonában, egy táncosoknak szervezett vacsorán a készülő produkciója kapcsán bátorkodott kifejteni véleményét, miszerint a biológiai nemet csupán képzeletben lehet megváltoztatni, a valóságban nem. Hozzátéve, hogy a nők jogai csorbulnak a magukat nőként meghatározó és ezért például a női vécébe szabadon bejárkáló férfiak miatt, hiszen ezt – saját személyes tapasztalata alapján – traumaként élhetik meg a hozzá hasonló nők, akik korábban nemi erőszak áldozatává váltak. Ilyeneket mondott ez a Rosie, a saját otthonában, a saját főztje fölött. Vesztére azonban vendégei között akadt egy magát »transz nem binárisként« definiáló aktivista, aki néhány társával együtt azonnal felnyomta főnökét a társulat kuratóriumánál. Ott pedig nem voltak restek: azonnal törölték a készülő produkciót, genderképzésre küldték a koreográfust, majd a biztonság kedvéért még egy külső tanácsadót is ráküldtek, hogy vizsgálja ki jó alaposan ezt a transzkirekesztő radikális feminista nőszemélyt (a vádpontok között szerepelt, hogy amikor vacsoravendégeit körbevezette házában, megmutatta a gyerekszobát is, ami »kellemetlenül« érintette a nem binárisokat).

Rosie Kay erre nyilvános bocsánatkérés keretében önkritikát gyakorolt – de iszonyú naiv volt, ha azt hitte, ennyivel megússza. Az egyik panaszos ugyanis további lépéseket követelt, mert »nem érezte a bocsánatkérésből«, hogy a bűnös valóban tisztában lenne viselkedésének és kijelentéseinek ordítóan transzfób jellegével. Így most végül nem volt más választása: elhagyta a társulatot, amelyet húsz éve felépített; telefonját és e-mail-fiókját haladéktalanul elvették tőle, csak hogy távozóban is érezze a törődést. Hogy mi közünk ehhez nekünk itt, a Kárpát-medencében? Nos, advent 4. vasárnapján a DK macskás influenszere például (a neki épp békejobbot nyújtó papot elküldve egy csúnya szóba) leszögezte: a katolikusok igenis »bírják ki, hogy Szűz Máriának szakálla van«, mert az efféle ábrázolás egyfajta jogos tiltakozás az ellen, hogy »bizonyos szélsőjobboldali politikusok szerint a család az apa, anya, gyerekek kombó lehet csak«. Amely szavakból azért érződik, hogy amennyiben szerzőjük döntéshozatali pozícióban találná magát, szintén úgy penderítené ki állásukból az efféle gondolkodású »szélsőségeseket«, hogy csak úgy nyekkennének.”

Nyitóképünk illusztráció. Forrás: Jaime Reina / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Benedek Zsolt
2021. december 23. 00:04
: )
Julius68
2021. december 22. 23:16
Nyugaton visszatér a boszorkányüldözés, csak nyírják egymást !
ValakiValahonnan
2021. december 22. 12:42
A transzbarmok veszélyére fel kell hívni a figyelmet, ezért újra kell forgatni a Ghostbusters című videóklipet genderlények szerepeltetésével, valamint a szöveg módosításával: If there's something strange In your neighborhood Who you gonna call? Transbusters! If there's something weird And it don't look good Who you gonna call? Transbusters!
Box Hill
2021. december 22. 11:54
Hova tűntek a feministák hirtelen?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!