Covid-apartheid: az önámítás felsőfoka

2021. december 01. 09:54

Túlzás ez az analógia? Mi az hogy, nagyon is.

2021. december 01. 09:54
null
Seres László
Seres László
az individualista

„Nyilván nem fogom bekeretezni azokat a reakciókat, amiket az oltatlanok egyre arcátlanabb diszkriminációjáról szóló posztomra kaptam a Facebookon és privátim. Néhány kivételtől eltekintve jól megkaptam, az értetlenségtől a lenéző kioktatáson át a verbális agresszióig kb. minden előjött az ismerőseimből, főleg a mindig nyitott és toleráns liberálisokból, de nem vagyok naiv, nagyjából ezeket vártam.

A fő állításom az volt: »…bár az oltás kiemelkedően fontos az egyén védelme és a vírus továbbadása szempontjából, azért nem véd meg 100%-ban a súlyos megbetegedéstől vagy a haláltól. Ahogy láthatóan nincs szoros összefüggés szigorú védelmi előírások, ill. lockdown és görbelapítás között sem. A lakosság kb. 40%-ának bűnbakká nyilvánítása nemcsak immorális, de tudományosan is igen kétséges, hiszen eltérő arányban, de lényegében mindannyian lehetünk vírushordozók.« Az oltatlanok stigmatizálását és kirekesztését a dél-afrikai faji elkülönítés rendszeréhez hasonlítottam, nagyon remélve, hogy ez átlépi az ingerküszöböt.

Mint ismert, a dél-afrikai feketéket minden alapvető emberi joguktól megfosztotta a rasszista rendszer. Csak egy számukra elkülönített ajtón léphettek be a munkahelyükre, eleve megszabták, hol dolgozhatnak, hol lakhatnak, nem ülhettek le ugyanazokra a padokra, mint a fehérek, nem használhatták a buszok csak fehérek számára fenntartott üléseit, gyerekeik pedig kizárólag szegregált oktatásban részesülhettek.

Túlzás ez az analógia? Persze. Ezzel együtt legitim az ettől, pontosabban a bűnbakkereső politika és a velük együtt rezonáló, konformista többség agressziójától való félelem? Mi az hogy, nagyon is. A 2G (oltott vagy gyógyult) státussal és azzal nem rendelkezők lassan két külön társadalmi kasztot fognak képezni.”

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rasdi
2021. december 01. 20:16
Ismereteim szerint senki se mondott olyat, hogy az oltás kizárja a fertőződést, a megbetegedést akár a kórházba kerülést, vagy a halálos végeredményt. Nem zárja ki, csak jelentős mértékben csökkenti a valószínűséget. De már az ilyen csökkentés is indokolja az intézkedéseket.
Dénia
2021. december 01. 16:35
Egyáltalán nem túlzás ez az analógia a nyugati országokat nézve. Nálunk még valamivel jobb a helyzet.
Autofocus
2021. december 01. 15:03
Lacikám, van egy oóriási különbség, ami miatt az analógiád fabatkát sem ér. A négerek szegények hiába oltatták volna be magukat, hogy fehérré váljanak, sajnos nem tehettek semmit a hátrányos megkülönböztetés ellen, vagyis, olyanért voltak korlátozva amiről nem tehettek. A jelen esetben pedig a kormányok viszonylag enyhe, pozitív és negatív ösztönzőkkel próbálják a kedves drága mindenhez jobban értő polgáraikat rávenni a társadalom, a közegészségügy és az egész élet normalizálása érdekében fontos együttműködésre.
sztd
2021. december 01. 14:49
Csak éppen oltást mindenki ingyen kaphat, fehérnek meg születni kellett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!